Genel Konular > Digital Sistemler İle İlgili Konular

Analogdan DCC ye geciste aklima takilan sorular

<< < (2/4) > >>

ctekin:
selamlar,

digital'e geçiş için verilmesi gereken tek karar sistem'dir. 3-4 temel sistem var: Marklin/Motorola, Lenz, DCC, NMRA (Lenz tabanlı), vs. Bu kararı verdikten sonra HER KURGU (2 ray, 3 ray) ve HER LOKO'yu o sistemle digital'e çevirebilirsiniz.

Fleischmann'ın tercihi Lenz sistemidir. Bunun esprisi de şu: Lenz public-interface sunuyor yani isterseniz kendi programlarınızı yazabilirsiniz. Tabi bu şu anda önemli gibi görünmüyor ama çok yakın gelecekte Lenz ve diğer public-interface sunan digital sistemler için birçok open source program ve kaynak olacak. Bence büyük avantaj. Hornby'yi bilmem ama Marklin/Motorola'nın henüz public-interface için girişimi yok; olacağı hakkında dedikodular var.

kısacası, istediğiniz loko ve kurguyu istediğiniz sistemle digital'e çevirebilirsiniz.

saygılar,

cem.

ctekin:
Erkut abi selamlar,

Lenz adamın adı. Hem trenci hem elektronikçi olduğundan millet kafasına göre digital sistemler yapmaya başlayınca NMRA desteği ile public-interface'i olan bir standart getirmiş; çok da iyi yapmış. Decoder öncüleri dediğin gibi ESU ve Uhlenbrock.

CV dedikleri şu: kullanılan entegreye decoder çıkışlarının fonksiyonları için ayrı voltaj değerleri, adresler falan girebilmeyi sağlayan ayar değişkenleri - Configuration Variable (CV). Eski decoderlarda CV yok, tüm çıkışlar belli bir iş için ayarlı ve adres dip-switch'den manuel veriliyor.

Hornby veya diğer sistemler üç aşağı beş yukarı aynı para aslında. Bence güvenilir herhangi bir marka kullanılabilir. Ben Marklin digitalde ESU decoder kullanıyorum, acaip memnunum. Hem ucuz hem çok iyi. Marklin için olan Uhlenbrock decoderlar biraz sınırlı kapasitede.

Saygılar,

Cem.

iceman:
Canderimin modellerini her ne kadar yakından görmesemde bildiğim kadarıyla alt yapısı yani rayları tamamen Fleischmann.Sadece Loko olarak Roco ve Kato dan ilaveler var.Ancak Hornby den ötesini düşünmeye gerek yok sanırım.Gayet iş göreceği özelliklede fiyatının makullüğünüde göz önüne alacak olursak belli bir şey.Ben kendisine bizzat söylemiş tavsiye etmiştim zaten.Harun abi cevaplar diye yazmamıştım ancak bildiğim kadarıyla Hornby DCC kumanda ile 10 loko aynı anda bağımsız aynı anda çalıştırılabiliyor.

agulday:
Herkeze slm

herhangibir marka loco da ister DCC ister DCC Ready olsun ister 6 bacak ister 8 bacak olsun yaşanan dekoder uyumsuzluğu probleminin çözüleceği inancındayım.

Nedim Abi elindeki analog locoları DCC ye çevirdi. bunların ne dekoder takılacağı bir soketi nede hazır bir sistemi vardı sadece ışıkların yanması için iki kablo eğer bu analog locolar Nedim abinin elinden geçip DCC olabildiyse. ve problemsiz çalışıyor ise biraz uğraş ile tüm markaların Hornby DCC ye ve dekoderlara uyumlu olacağı kanaatindeyim. hazır soketli olan locolardaki soketi söküp onun yerine Nedim abinin daha önce kendine yapmış olduğu elyapımı soketi takıp DCC yapılabilir. daha detaylı olarak nedim abi cevap yazacaktır.

ctekin:
Arkadaşlar,

bu konuyu uzun uzadıya yazmıştım ama tekrar yazayım:

"DCC ready" sadece bir aldatmaca ve soketten ibaret. decoder çıkışları ister 6 ister 8 olsun gelen akımı almaya ve gereken terlere iletmeye yarar. akım geldikten sonra -atıyorum- turuncu çıkış motor +'ya, gri çıkış motor -'ye, sarı çıkış ön farlara, yeşil buhar jeneratötüne, vs. bağlanır. Bağlama işinin hazır bir soketle olması tabi ki kolay ama decoder'deki soketi kesip kabloları direkt lehimlemek de bir o kadar kolay. tüm mevzu decoderin el kitabında çıkışların ne için olduğunun yazılı olması.

her loko her sistemle digitale çevrilebilir. her sistem için de 3. partilerin (uhlenbrock ve ESU gibi) decoderları mevcut.

saygılar,

cem.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git