Alp bey merhaba,
Maalesef fazla bir bilgim yok, ama elime geçen her bilgiyi sizinle paylaşırım bundan sonra.
Benim ilgimi çeken Kramm On Tour seyahatleri. Modellbahn Kramm bizim kulübümüzde olsun veya olmasın hemen hemen her Türk tren modelcisinin bildiği, en az bir kere alışveriş ettiği, kulüp üyelerimizin hemen hemen tamamının bir kere ziyaret ettiği, çalışanların bize ismimizle hitap edecek kadar yakından tanıdığı Dusseldorfun banliyölerinden birinde (Hilden) yer alan bir tren dükkanıdır. Kimimiz sever, kimimiz kızar bu ayrı konu.
Bu dükkanda senede en az altı kere Faller, Heki, Busch v.b. gibi firmalar kendi konularında ücretsiz workshop düzenlerler. Dükkanın sahibi Klaus Kramm senede en az dört kere modeltrenseverler için birkaç günlük gezi düzenler. Bu gezi kah otobüsle Faller v.b. gibi üretim fabrikalarına, veya Nostaljik trenlerle yapılacak gezileri kapsar, bu arada en az bir tren müzesi gezilir. Benim izlediğim kadarı ile Almanyadaki tren müzeleri Türkiyedeki Arkeoloji müzelerinden fazla, bilmem anlatabildimmi.
Bana en fazla koyan birkaç sene önce yaptıkları, Almanyada hala faaliyette bulunan Buharlı lokomotif fabrikasına yaptıkları gezi oldu. Düşünün bir kere, sene 2017, çalışan bir buharlı lokomotif fabrikası. Buharlı lokomotifleri ayakta tutan, ve imalat yapan bir fabrika. Kültür mirasına değer vermek diye buna denir. İsterseniz daha fazla yorum yapmayayım, gezi fotoğraflarını görünce ağlamadım, ama kıskandım.
Krammın sayfasından bu geziler hakkında bilgi almak mümkün. Fiyatlar ucuz olmasada ulaşılamayacak rakamlar değil. Dert Türkiyede olmak, gezi için Almanyaya önceden gitmek, ve Euronun bugünkü ulaştığı rakamlar.
Gördüğünüz gibi Avrupada Modeltrenci olmak çok keyifli, ve çok yönlü bir hobi. Amerika kıtasına gelince orası bambaşka, bunu daha başka sefere yazayım isterseniz.
Genede hepinizi yürekten kutluyorum, Türkiye Cumhuriyetinde, hobi neki ülkesinde, model ne abi, bugün euro ne oldu, gibi soruların ezikliğini yaşayıp, benim karamsar yazılarımı okuduğunuz halde bu hobiye gönül koymak, az buz bir başarı değil.
Esenle kalın,
Can