Proses Elektronik'den Haberler > Proses Elektronik ile ilgili duyurular, kampanyalar, yazışmalar...

Hornby E-Link Bilgisayar Üzerinden DCC Kontrol Ünitesi

<< < (2/7) > >>

Harun:
Evet. Neyse ki trenlerde sadece kumandalara var. Bir de bizim slot car arabaları ile ilgili herşeye var. O yüzden artık getiremiyoruz.

Lokomotif, vagon, tren onlara şimdilik yok.

koraycenan:
güzel bir program ve ara yüz. Fakat denemek lazım. Evet senaryo yaptınız diyelim olduki bir loko hareket etmedi ama senaryo başladı çarpışmalar kacınılmaz gibime geldi. Hat dolu boş okuyucusu olmadığı sürece biraz bu teknoloji bana çok doğru gelmiyor. Ama manuel yürütmek isteyen arkadaşlar için birazda tablet telefon v.s işin içinde olması hoş olmuş ama o kadar diye düşünüyorum. Senaryo tek lokomotifte efektif olur tünelli orta büyüklükteki bir kurguda farzedelim tünelde tren kaldı senaryo ne oluyor acaba? Tabi denemeden kesin bir sonuca ulaşmak mümkün değil. Gelince bir tanesini deneyelim derim Harun Abi. Hatta gönder deniyip rapor bile çıkartabilirim elimdeki Ho larla. 

Harun:
Senaryo yapma işi zaten ekstra bir özellik. Sisteme gene sensörleri, dedektörleri koyup o şekilde de çalıştırabiliyorsun.

Okan:
Hatırladığım kadarıyla, elink bilgisayara(telefon vb) extend edilmiş bir DCC kumanda, senaryo da Railmaster yazılım özelliği. Benzeri senaryo özellikleri MRC veya NCE kumandalarda da kısıtlı şekilde vardı diye hatırlıyorum. Yine de Hornby güzel bir çözüm üretmiş.

Sensor işi ise ayrı bir konu. Algılama ve geri feedback alabilme fonksiyonalitesi ise bildiğim kadarıyla ESU Ecos kumanda dışında entegre olarak DCC kumandalarda yoktu. Elinkte bu özellik var mı tam göremedim, çok tartışılıyor forumlarda ancak şu an satılan üründe detection var mı net değil ? planlananları yaptılarsa ileri düzeye gitmiş olacak.

Dolayısıyla bunu yapacak bir iletişim aygıtına, algılayıcıları bağlayıp, bilgisayara sinyal aktaracak bir bileşene gerek oluyor.  Tabii iş bununla da bitmiyor, algılama için kullanılacak parçalar da ayrı bir derya, standartlar, bağlantılar ve üreticiler çeşit çeşit. Kuzey Amerika Digitrax ve benzerleri, Avrupa S88 temelli çözümlere gidiyor. Son günlerin döviz artışlarından sonra bunlar ne kadar kolay
veya artık ulaşılabilir değerlendirmek lazım.

2014 başında Hornby duyurularında bunlar vardı:

Railmaster Loco Detection System
R8306 Pack contains: LD Module, 1Pk LD Tag Strips, 4 x LD Track sensors. £79.99
R8307 LD Module £69.99
R8308 LD Track Sensor £ 7.50
R8309 LD Tag Strip £ 9.99
R**** LD Track Sensor Transformer £ 9.99

Bunlar henüz Hornby sitesinde de bulunmayan ürünler.

Türkiye'de ise kurgusunda bu özelliği kullanmış olan var mı sorusunun yanıtı bir soru bir yanıt şeklinde:

1- Benim gördüğüm, duyduğum kurgular içinde bu özelliği ve özellikle bilgisayar ile entegrasyonu hazır ürünler ile uygulamış olanı bilmiyorum. Bilgimi güncellemek için paylaşımlarınızı okumaktan memnun olurum. Koray'ın bu konuya ciddi eğildiğini, uğraştığını biliyorum ancak son durumunu da öğrenmek isterim.

2. Bu konu günümüzün gelişen teknolojisi, bilgi iletişim ve paylaşım olanakları çerçevesinde, elektronik bilgisi, cin fikirleri, uygulama pratiği olan kişiler için aslında çok da karmaşık değil. Ararsanız Arduino ile bile özel veya açık çözümler geliştirilebildiğini görürsünüz, Arduino mu ne ? güzel birşey. Tabii bu, yapılırlığını basit veya ucuz kılmıyor.

Ancak yanıt kısmı Türkiye'de bunun bir örneğinin; tamamen kendine özgü özel tasarlanmış ve gerçekleştirilmiş elektronik devreler, kablolama ve bilgisayar yazılımı ile entegre bir şekilde kumanda edilebilen bir kurgu olarak görünebileceğidir. Görmek için adres Mehmet Utkan. Mehmet abi bu konuda son derece paylaşımcı ve kapısı tren dostlarına açık bir insan. Kurgusunda sinyaller ve algılayıcılar bilgisayar yazılımı ile entegre çalışıyor. Yani amaç aynı ama çözüm farklı. Bu arada çok da güzel çalışıyor.

Soruya dönersek, telefondan kumanda için önce bu özelliği sağlayan DCC kumanda gerekli.

İşin teorisinde, Ankara'da gezerken İstanbul'daki evinizdeki kurgunuzdaki trenleri internet üzerinen kumanda edebilirsiniz de amaç ne ? Tablet ve bilgisayarı anlıyorum da telefondan kumandanın nasıl bir pratikliği veya yararı olacak göremedim. Neyse adamlar yapmış, ya parasını verip alacaksınız yada iyi bir elektronikçi, meraklı bir dost bulup birlikte gerçekleştirmenin yolunu bulacaksınız.

koraycenan:
Selam Okan, çalışmalar devam etmekte digitraxın tüm altyapsını transpordingde dahil hepsi elimde mevcut. Olmadı artık öğrenme ve bilgilendirme amaçlı olarak Ho olarak bir kaç  makaslı düz hat yapmaya başılayacağım. Bu senaryo olayı bildiğim kadarıyla trenleri belirli hzılarda aynı hat üstünde max- min gibi gezdirip tahmini bir süre hesaplaması yaptırıyorsun bilgisayara. Bu program olarak çok ucuz freiwaldın  başlangıc seviyesi programı bile 139 dolar seviyesinde işin içine transpording girdimi (hangi tren nerde demek transpording) 440 dolar seviyelerinde. Sonuc olarak denenip görülmesi gerekir. İstekler arttıkca extra malzeme ihtiyacı olacaktır ister istemez. Önemli olan bunları ne kadar destekleyeceği.  Benim anladığım şu bu program ve arayüzle bir dcc kumandaya ihityac olmadan tablet ve bilgisayardan kurgumuz üzerindeki trenleri makasları ve sinyalizasyonu kontrol edip mrcve bunun gibi kumandalarda   olan ama karmaşık olan senaryoları minicik lilit ekran üzerinden değil çok basit olarak tablet veya pc den görerek yapacağız bu da bize büyük kullanım avantajı kazandıracak.Extra donanım olmadan blok denetleyicisi yada sinyalizasyon kartları olmadan gercekçi senaryo yapabilmek pek mümkün görünmemekte.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git