Yav Haldun abicim , kızları kışkırtmasana , zaten hepsini zor kandırdık.Öptüm seni kocamaaaan.
Yarın çok işim olduğunu hatırlayınca konunun devamını da yazdım.
Sabah erkenden Köln için yola çıktık , istasyonlarda her yerde sigara içilmiyor , sadece sarı çizgi ile ayrılmış alanlarda serbest.Esin hanım ayağı problemli olduğu için oturuyor ama polis ceza yazmasın diye ayakları sarı çizgi içinde.
400 kilometre yolculuk 3 saat sürdü , Almanyadaki trenlerin çoğunda ön taraf açık , makinisti ve yolu çok rahat seyrediyorsunuz.
Bu da trenin dıştan görünüşü ,bu trenin bir ucunda elektrikli bir lokomotif ve diğer ucunda kontrol kabini olan vagon var.Trenleri manevra yaptırmakla hiç uğraşmıyorlar , tren son istasyona gelince makinist öbür uca gidip kontrol kabinli vagona gidiyor ve treni burdan yürütüyor , yani öndeki lokomotif bu kez vagonları arkadan itiyor.Güzel sistem ve ben de bu trenden var.
Tren ren nehri boyunca tablo gibi manzaralar eşliğinde gitti.
Köln de herkes dağıldı ve şehir turu yaptı.
Ertesi gün biz erkekler Kramm yoluna düştük.Düsseldorf yakınlarındaki küçük Hilden şehrine yani.Bu gün aramıza Serkan Kaçar dostumuz da katıldı.
Köln istasyonu
Aktarma yaptığımız istasyonda ilginç olaylar yaşadık , peronun hemen dibinde raylar üzerinde bir kitap ve arasında 10 dolar vardı , önce birileri oyun yapıyor sandık ama oralarda böyle tehlikeli oyunlar pek oynanmaz , zaten istasyonda bir kaç yaşlıdan başka kimse yoktu.
Sonra aramızda “ inip parayı alana 50 dolar vericez “ filan gibi espriler yaptık , çünkü bizdeki gibi saat başı filan değil dakika başı tren geçiyor , raya inen , aynı çizgi filmlerdeki gibi bir anda tren altında kalır vallahi.
Bu da aynı istasyondan ilginç bir afiş
Kramm da bizi Stephan Schröder karşıladı , sonra patron Kramm geldi, en az 15 yıldır mal alan ve sürekli telefonla konuştukları Ferda ile ilk defa yüz yüze geldiler.
Mr Kramm bizimle resim çektirdi , reklam bardaklarından ve çukulatalı noel kartlarından hediye etti . ( yaklaşık 3000 euroluk mal almamızın da bu ilgiye katkısı olmuştur bence
yok yok , adam ne aldığımızı görmedi bile , gün sonunda anlamıştır ama )
Resmi , Can abi MTK buradaydı konusuna koydu ordan bakın.
Kramm’ı soyduktan sonra aynı istasyondayız , yüzler gülüyor , kitap duruyor 10 dolar gitmiş.
Ertesi gün fuarı gezdik.Oldukça büyük bir hol ( en az 3000 metrekareydi ) yalnız model trenlere ayrılmış,Köln fuarı 2 yılda bir yapılıyor.Fuar düzenli ve yeterliydi.Buraya aynı Dortmund gibi tren üreticileri de katılmıştı.
Fleischmann-Roco ve Marklin-Trix yine fuara asılmış , hepsi yerlerde çocuklara tren oynatmak için raylar kurmuşlardı.Yeni nesil trenci yapmaya çalışıyorlar.Bu sefer Marklin sadece çocuklara değil büyüklere de hitab eden güzel bir kurgu getirmiş.
Hornby ve Bachmann grup pek zengin , ne satış var ne tanıtım , ayıp olmasın diye gelmişler sanki.
Bu işin öldüğü filan yok , firmalar tam gaz yeni üretimler ve zamlar yapıyorlar , ilgi çok iyi , bir ara Marklin batacak diye üzüldük ama Almanların Marklin tutkusunu görünce o korkum da ortadan kalktı , batmaz.
Büyük bir salon da komple legolara ayrılmış.Burda Okan dostumun mahdumu lego sevdalısı Doruk beyi çok andım.
Legodan meşhur Köln Dome katedrali
Trenler bölümünde en keyifli kurgulardan biri Bemo’nunkiydi.HOe trenler üreten bu İsviçre firmasının herşeyi çok kaliteli , trenleri inanılmaz bir şekilde, yavaş durup , yavaş kalkıyor , ayrıca dönüşlerde normal seslerin yanında sıkışan tekerlek sesleri de devreye giriyor ve muhteşem gerçekci bir seyir yaratıyor.
Bemonun trenlerinden bir bölüm
Fuarda Macaristan ve Polonya üretimi lokomotifler gördüm , işçilikleri ve modelleri çok güzeldi.
Tren satmak istemeyen markanın standı
Neyse Electrotrenin yeni modelini koymayı akıl etmişler bari.
Fuardan karlı bir kurgu
Bachmann grubundan Liliput’un 4 senedir kataloğuna koyduğu ama fuarlardan başka hiçbir yerde bulunmayan , görülmeyen ve satılmayan modeli Br 56 , acaba Marsta filan mı satıyorlar yav
Bu kadar tren satmamak için uğraşan şu Hornby ve Bachmann grubunun işleri de çok iyi, hiç ağlamıyorlar. ( gerçi , buradaki tistiripitörleri de aynı , o da mal satmıyor , hayret valla
)
Model trenlerin üst katında ise elektrikle veya buharla çalışan ve yolcu taşıyan trenler vardı.Burda da Ersan dostumuzun kulaklarını çınlattım, bazı lokolar 7-8 vagon üstünde 20-25 kadar büyük ve çocuk taşıyordu.
Galiba Faller standında bombalanmış köprü kurgusu vardı ve tek kelimeyle muhteşemdi , resimleri kaydedin ve büyüterek ince ayrıntıları görün.
Veee fuar bitti , klüpler modüler kurgularını söküyorlar.
Bu seyahat bitti , sonrakinde görüşürüz.Fırsat bulursam aldığımız trenleri de koyacağım.