Ömer Bey,
Lehimleme işinde birkaç kademede zorluk olabilir. Elektronik malzemeler ana grup olarak ikiye ayrılıyor:
1) Klasik veya bacaklı tabir edilen malzemeler, bunlar genelde bir plaket üzerindeki delikten bacakları diğer yüze geçen ve havya ie lehimlenen malzemeler.
2) Yüzey montajlı (SMD: Surface Mount Device) malzemeler, bunlar ise son 15 senede elektronikte minyatürleşmeyi sağlayan ve bacakları olmayan doğrudan plaket üzerine yapıştırma yada krem lehim ile tutturulan malzemeler.
Her iki tipte malzemenin lehimlenmesi ayrı aletlerle yapılır. Klasik malzemeler için bilhassa hobi elektroniğinde bildiğimiz kalem havya kullanılır, kalem havyanın ucunun ince ve sivri olması ince işlere uygundur. Tabanca havyayı ucunun küt ve kalın olmasından dolayı ince işlere tavsiye etmem. SMD malzemeler eğer büyük (!) ise kalem havya ve cımbız ile sökülüp yerine yenisi takılabilir, ancak daha küçükleri için ise çok daha özel aletler gerekebilir. Bu küçük SMD malzemele sıcak hava tabancaları ile 300-400C sıcaklıkta hava üfleyerek kontaklarındaki lehim eritilir ve daha sonra vakumlu cımbızlar ile yerinden sökülür, yerine yenisini takılması ise daha da zahmetlidir. Piyasadaki digital decoder devreleri gördüğüm kadarı ile ağırıklı olarak SMD malzeme ile üretiliyor.
Lehim olarak ta 0.5mm kalınlıkta yabancı kaynaklı lehim kullanmanızı tavsiye ederim. Piyasadaki bazı malum yerli markaların 1mm lehimleri maalesef ikinci kalite veya hurda hammaddenin eritilerek tel çekilmesinden üretiliyor, yaptığınız lehim çamur gibi ve mat oluyor. İyi lehim teli ile yaplan lehim parlak olur ve malzeme bacaklarına ve plakete hemen akarak yapışır.
Saygılarımla,