Bu beni rahatsız etmezken başkaları niye kullanmadıkları markalardan rahatsız oluyor anlamıyorum. İstesek bu bölümü hiç koymaz ya da silebilirdik.
Harun selamlar,
Sanırım artık ilk isimle hitap etmek fazla garip kaçmayacaktır.
Öncelikle Çin'de üretim mevzuu: sana %100 katılıyorum. Bir mal dünyanın herhangi bir yerinde üretilebilir, avantaj var ise ay'da bile üretilebilir. Bu, hiçbir zaman o mal kalitesizdir anlamına gelmez çünkü kalitenin fiyatı her yerde aynıdır. Yani LaCoste t-shirt'ler Türkiye'de üretilince kalitesiz mi oldu?
İşin ekonomik boyutu şu olsa gerek:
1) bu (model tren) işin kalbi (ve ana maliyet unsuru) ar-ge ve tasarımdır ve Çin işin bu tarafındaki know-how'a sahip değildir.
2) üretilen parçaların kalitesini tutturmak, bunları birleştirmekten (montaj) daha maliyetli bir iştir.
3) ay'da üretilen mal, şirket üzerine markasını koyduğu anda o şirketin malı olur (garanti vs.)
Kısacası, Çin'de üretim yapmak "maliyetleri düşürmek değil, maliyetleri arttırmamak" anlamına gelir bence (çok derin bir konu olduğu için ayrıntılara girmiyorum), çünkü Adam Smith fena halde yanılmıştı: daha fazla talep daha yüksek fiyat (dolayısıyla daha fazla kar) olarak değil daha çok rekabet olarak geri döner! Önemli olan edinilen pazar avantajını sürdürmenin yollarını bulabilmektir.
Bu nedenle hiçbir marka veya ürüne Çin'de üretildiği için laf etmek doğru olmaz. Önemli olan son kullanıcının o mal hakkındaki son kararıdır: Benim için "bol metal az plastik" gibi.
Gelelim alıntı yaptığım yere: "kullanmadığı markayı kötülemek" terimi bence biraz hafif kaçmış. Ben hayatımda Hornby kullanmadım, senin sayende Prosess'de görmek ve incelemek şansına sahip oldum. İşin gerçeği, bazı detaylara ben dahil bir sürü Marklin kullanıcısı tav oldu - lütfen terimi mazur görün. Ancak aramızdaki bazı arkadaşların bırak "kullanıcı" olmayı, yakından görüp incelemedikleri bir sürü markaya burun kıvırmaları bence "bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak"tır.
Ordan burdan kulaktan dolma bir sürü asılsız bilgi kırıntısı ile bir hobi yapılmaz; çünkü bu "HOBİ"dir. Borsacı olsanız bu kırıntıların bir kısmı doğru çıkabilir ve "en iyi adam" siz olursunuz. Ama iş hobi'ye gelince değişir, çünkü dünyada olmayacak tek şey bu kadar öznel bir konuda insanın kendini kandırmasıdır.
Biraz uzun oldu kusura bakma, ESU'lar ne zaman geliyor? Fiyat?
Sevgiler,
Cem.