Model Trenciler Forumu > İrfan Toprak

İrfan Toprak'ın DE24000 Lokomotif Yapımı

(1/6) > >>

irfantprk:
Nihayet hayallerim gerçek oluyor :)

De 24 000 lik loko yapımına başlıyorum.

33 000 lik ve 22 000 lik loko çalışması beni cesaretlendirdi......

24 000 lik loko birebir aynı olmayacak ama elimden geldiği kadar benzetmeye çalışma hevesiyle işe başlıyorum.

Bachmann Çin Demiryolu lokosunu gözüme kestirdim.Hemen Harun abi'den bir adet aldım.Sonra dönüşüm için çok uygun  olduğunu anlayınca bir adet daha sipariş ettim.Yeni tip lokonun avantajı,ağırlık için iç şekilini farklı yapmışlar ve alt kısmında sesli decoder takmak için yeri de var.

irfantprk:
ilk olarak lokonun korkuluklarını,aksesuarlarını çıkarıp bir kutuya atıyorum,
daha sonra ön burun kısmını kesip,burun kısmını aşağı indiriyoruz,
lokonun burun üst kısmını zımpara ile sabırla de 24 000 benzeri olacak şekilde bombe olarak zımparalıyoruz.Malzeme oldukça kalın ve etli epey zımparaladığım halde yinede kalınlı payı var.
Daha sonra lokonun kasasındaki ön metal ağırlığı dremer ile taşlıyoruz.Loko alt çerçevesinin ön kısmını dikkatlice kesiyor,daha sonra 1 mm Evergrenn parça kesip ön kısma yapıştırıyoruz.

irfantprk:
Daha sonra lokonun camlarını,tavan klimsaını yanlardaki çıkıntı kapakları çıkarıp,yanlara parça kesip boyasını saf alkılle söküyorum.

Ön üst farların etrafını eğeliyerek de 24 000 lik lokoya benzetmeye çalışıyorum.
Tavan klimasının bşluğuna 1 mm Evergrenn parçalardan 2 adet kesip yapıştırıyorum.Birkaç saat sonta Tamiya macun sürerek bir gün kurumaya bırakıyorum.Ertesi gün kabin  tavan ve tavan kenarlarını zımparalamaya hazır.
Bachmann lokonun kabin tavan kenarlarında eğim olduğundan  yanlarına plastik çıta yapıştırıp yan cam üstlerini ve tavanı zımparalayarak düz görünüme kavuşturuyorum.
Kabin cam çerçevelerini dikkatlice eğeleyerek yukarı doğru uzatıyorum.De 24 000'e yavaş yavaş benzemeye başladı.

irfantprk:
lokonun en büyük avantajı ön ve arka kısımlarda 8+8 16 adet farı olması
Bu farlardan yuvarlak olanların 24 000 lik için kullanacağım.Farların kabin arkasındaki ışık sistemini ayarlamak biraz uğraştırıyor.
Yuvarlak farları uygulayıp boşluğu Tamiya macunla kapattım.
Yandaki ızgaraları maket bıçağı ile kestim.Izgarayı ortadan ikiye ayırıp,ızgara boyunu kısalttım.Daha da kısaltmam gerekirdi ama ilk acemilik işte.
Izgaraların etrafına Evergrenn parça kesip yerine yapıştırdım.Izgaralarıda içine yapıştırdım.Yanlız ızgaraları macunladığım ve yapıştırdığım halde sert dokunuşlarda kabinden çıkma eğilimi gösteriyor.Izgaraları iç taraftan lehimle zımba teli kaynatarak daha sonra güçlendireceğim.

irfantprk:
Daha sonra merdivenleri yapıştırıp Üst ön ve arka farların üzerine parça kesip yapıştırdım.
Lokomotifin yan tavana yakınkısmını maket bıçağı ile sabırla ince ince traşladım.Aynı şekilde tavanın yan  kısımlarını ince ince traşlayarak tavandaki düz görünümü 24 000 lik gibi hafif eğim şekline getirdim.Daha sonra yine macun ve ertesi gün zımpara....

Daha sonraki gün tekerlek boggie'leri ve alt hopellör yeri kapaklarını da sökerek loko kasasıyla birlikte beyaz astar atıyorum.

Astardan sonra hata kontrolleri yapıyorum,oldukça düzgün geldi gözüme ve mat beyaz boyayı atıyorum.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git