Tebrik ederim, çalışmalarınıza hayran kaldım.
Her biri ayrı ayrı muhteşem olmuş. Amerikan görünümlü hastane binasının çok göze batacağını sanmıyorum. zira Avrupai bir şehrin yarı tarihi bölgesinde bir hastaneden bahsediyoruz. Eski hastane binası son zamanlarda yetersiz gelmiş ve yeni hastane kurulmuş olabilir. Hastane gibi kritik binaların hem işlevselliğini günümüz şartlarına uygun tutup, hem de eski bir şehrin dokusuna uygun tutmak çok çok zor. Eski Paris'in ortasında, 250 yıllık, Ren nehrine komşu olan tarihi bir hastane var mesela. Belediye ve hükümet hastaneye alternatif yeni bir hastane yaptırmış 600 metre ileride. Gayet modern bir bina. Bu hastaneyi kapamak istiyorlar, çünkü hastane günümüz şartlarında hizmeti o binada veremiyor. Bir çok altyapı sorunu var vs... Tarihi bir kurumun kapanmasına ise çalışanlar ve halk isyan ediyor, protestolar sürüyordu ben Paris'e gittiğimde... Kısaca söz konusu hastane olunca, modern binanın diğerleri arasında sırıtacağını sanmıyorum.
Benim de 4 metre 40 santim civarında diaroma duvarlarını kaplayacak şekilde 4-5 cm kalınlığında bina yüzleri yapmam gerekiyor. Hem düşük fiyatlı Falsefront binalar bulamadım, hem sizin yaptığınız gibi Avrupai bir şehir yapmak istiyorum. Bir yandan Faller'in normal evlerinden alıp ikiye bölüp aldığım her evi iki farklı yerde kullansam diye düşündüm; ama gene de 4 metre 40 santimi kaplamak için çok büyük bütçe gerekiyor. En az 11 ev almalı ve ikiye bölmeliyim.
O yüzden şimdi deneme amaçlı 5mm cardboard aldım. Uygun şekillerde kesebilir, kiminin dışını kabartmalı, taş görünümlü kaplama kağıdı ile kaplayıp, kimini boyayıp, çeşitli yerlerinden çıtalar geçirip süsleyerek birkaç ev yüzü üretmeyi düşündüm. Bu yüzlere de pencere deliği açmayı başarabilir isem, pencere sipariş edip, pencere üstü süslemeler ve çatı detaylarını da sipariş edip, işi halletmek istiyorum. Bu konuda ne bir kaynak, ne adam gibi malzeme bulabildim. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Bir de, dioramanın bir yerinde bitişik nizam 4-5 ev, bağımsız 1-2 bina olacak. Siz binaları nereden aldınız acaba?
(Daha diaroma platformumu bile yapmaya başlamadım. Tüm detayları çözdükten sonra -veya çözebileceğime inandıktan sonra- yaptığım planda büyük bir hata olmadığına kanaat getirebileceğim. Ondan sonra platformu kurup hızlı bir başlangıç yapacağım. Evimde yer olmadığı için vinç vasıtası ile tavana kalkıp inen, tavana asılı sistem kurmaya niyetliyim. Kiralık evin bir odasını hacamat etmeden önce bütçe ve el yeteneği açısından bu işi yapabileceğimden emin olmam gerekiyor.
)