Gönderen Konu: Hornby Analog yardım  (Okunma sayısı 3842 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı snapshot

• Forum Üyesi
Hornby Analog yardım
« : Ocak 14, 2010, 09:51:33 »
Sayın üstadlar,

Elimde 1987 model bir Hornby başlangıç seti var. Yaşım itibariyle bakıldığında çocukluğumda babamın İngiltere'den alıp getirdiği bir set olduğu anlaşılabiliyor. O zamanlar bu setin aslında ne kadar değerli olduğunu anlayamadım ve hep "oyuncak tren" gözüyle baktım, yine aynı dönemde malesef bir yol gösterenim de olmadığı için set elimde biraz yıprandı ister istemez. Yakın zamanda (ki bu zaman model trenciler kulübü ile tanışma zamanıma denk gelir) bu uğraşın ne kadar değerli olduğunun ayırdına vardım ve elimdeki bu seti hayata geçirme kararı aldım.

Ancak trenim çalışmak ve hareket etmek konusunda biraz çekingen davranınca forumda okuduklarım ışığında önce rayları temizledim, ardından lokomotifin motorunu elimden geldiğince temizledim ve yağladım. Motorunda bir sorun görünmüyordu. O sırada bir elektrik mühendisi bir arkadaşım transformatörün gücünün yetersiz olabileceğini (0,5 amper), eski olması dolayısıyla zaten yetersiz olan gücünü raylara aktaramıyor olabileceğini belirtti ve yepyeni, daha güçlü bir trafo yapmamızı önerdi ve yaklaşık 100 Wattlık bir trafo oluşturdu (böylece ek besleme yapmadan da trenin her yerde rahat ilerleyeceğini hayal ediyorduk). Uzun uğraşlar, pek çok kondansatör ve bilimum devre bileşeni yaktıktan sonra bir süreliğine trenin sorunsuz çalıştığını keyifle izledik. Bu sırada ileriye yönelik olarak Mehano'nun ucuz düz raylarından alarak elipsi genişlettim. Ne var ki bir süre sonra tren takılmaya başladı ve şu an artık hareket etmeyecek noktaya geldi.

Bununla ilgili birkaç sorum olacak:

1. Lokomu ve ucube trafomu (gerçekten çok ucube duruyor) kulübe getirsem sorunu giderebilmemiz mümkün olur mu? En azından lokomotifimin yaşayıp yaşamayacağı konusunda bir bilgi alabilir miyim? (çünkü bana göre motoru yoruldu ve malesef motorda bir sorun ortaya çıktı)

2. Mehano rayların Hornby'ler ile code farkı yok diye biliyorum? Sormak istediğim aralarında iletkenlik farkı olabilir mi ve bu yüzden bu iki rayın bileşiminden oluşturulacak bir kurguda sevimsiz hadiseler yaşanabilir mi? (Takılmalar, akıcılıkta bozulma vs. gibi)

3. Çağa ayak uydurup dijitale geçmek hevesim var fazlasıyla; ancak şu sıralar maddi açıdan biraz sıkışığım o yüzden en uygun fiyata işimi en iyi görecek çözümü arıyorum. Bugün bir diorama oluşturmaya başlayamayacağımı biliyorum (hem yetersiz bilgi hem de mekan ve maddi kısıtlar dolayısıyla) bu yüzden Hornby Select düşünüyordum ilk başta (bir başlangıç setiyle veya bağımsız olarak); ancak Select'in ses dekoderleriyle ilgili sorunları olduğu yönünde yorumlar gördüm forumda ve tabi rota programlama konusunda da. belki birkaç yıl sonra olacak ama bir diorama kurgusu yapmayı çok istiyorum, bunun için de birkaç sene içinde tamamen kullanılamaz hale gelecek bir DCC kumanda alıp almamak konusunda kararsızım, yönlendirmelerinizi rica ediyorum?

Çok uzattım ve başınızı şişirdim biliyorum, yazıyı sonuna kadar okuma sabrını gösteren herkese teşekkür ediyorum. Tıfıl'a yardım lütfen...

Çevrimdışı Okan

• Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ?stanbul
Ynt: Hornby Analog yardım
« Yanıtla #1 : Ocak 14, 2010, 10:49:05 »
Öncelikle merhabalar,

Eski günlerden sizin için bir hazineyi canlandırmaya çalışıyorsunuz, keyifli bir uğraştır, başarılar. Sorularınıza gelince,

1. Lokomotifin motoru eğer(çok kullanılmaktan, aşırı yüklenmekten) hasar görmüş ise, lokomotifinizin durumuna göre belki motor değiştirmek göndeme gelebilir, ancak modelin durumuna göre karmaşık/kolay karar verebilirsiniz. Bu konuda Harun beyde daha fazla deneyim var ve yönlendirebilir.

2. Rayların iletkenliği, elektrik yetmemesi, gibi sorular sık sık geliyor ancak ev tipi, başlangıç seti gibi ray konfigürasyonlarında iletkenlik, yetmeme gibi sorunların olmaması gerekli. Mehano raylar ne kadar kalite olarak düşük olsa da sonuçta basit metallerden bahsediyoruz. Rayların birbirine bağlandığı yerlerde dediğiniz gibi iletim sorunları olabilir ancak onlar da küçük metal parçalar olduğundan birbirinden kopuk derecede ayrı olmadığı sürece bir sorun oluşmamalı, gözle kontrol edebilirsiniz.

3. Kumandalar konusunda soru işaretlerinde haklısınız. Benim Select'im yok, Select başlangıç düzeyi, yetenekleri sınırlı, bazı özel dekoderlerleri kullanamayan bir kumanda ama ESU, Uhlenbrock, MRC, Tsunami, MTH gibi dekoderleri sesli/sessiz sorunsuz kumanda ettiğini bir arkadaşımla birlikte görmüştüm, hatta geçmiş yıllarda Nautilus aktivitelerinde kulübün kurgusunu saatlerce çalıştırmıştı ki. İkinci el olarak çok komik fiyatlara bulabilirsiniz. Kullanılmaz hale gelmesi için kendisinin bozulması dışında bir neden görülmüyor, Select'in ancak yeni fonksiyonları olan dekoderlerde yeni fonksiyonları kullanamaması veya Trix DCC/SX gibi bazı dekoderleri hiç kullanamaması gibi bilinen sorunları var. Kullanımı kolaymıdır derseniz işte orada ince bir nokta var, özellikle fonksiyon seçenekleri parmak kası geliştirici bir şekilde.  ;D

http://modeltrenciler.com/forum/index.php?topic=3566.0

Çevrimdışı snapshot

• Forum Üyesi
« Yanıtla #2 : Ocak 14, 2010, 15:22:03 »
Okan Bey,

Yanıtınız ve eklediğiniz ses dekoderleriyle ilgili ayrıntılı bilgi sayfası için teşekkür ediyorum. Yanlışım yoksa bahsettiğiniz ESU, Uhlenbrock, MRC, Tsunami, MTH dekoderleri piyasada en sık kullanılan ve bulunması en kolay olan dekoderler arasında? Konuya bu açıdan bakınca (kaldı ki Nautilus'taki kurguyu çalıştırabilmişse benim herhangi bir amatör kurgumu çok rahat döndürebilir diye düşünüyorum), kalitesi ve ikinci el fiyatının uygunluğu düşünüldüğünde benim için ideal bir seçenek gibi görünüyor. Parmak kasları için de bir stres topu edinmem gerekecek sanırım :)

Harun Bey'in başını yakın zamanda kulüp çatısı altında ağrıtacak gibi görünüyorum zaten hem mevcut lokom için hem de dükkandaki güzelliklere hayran hayran bakabilmek için :) Proses'e en son gittiğimde MTH'nin ve yanlışım yoksa Liliput'un muhteşem buharlı lokolarına bakarak kısa bir bilinç kaybı yaşamıştım, beni dükkandan zor çıkarmıştı arkadaşlarım :) O esnada Harun Bey'in gözlüklerinin üzerinden bana "Al bi deli daha işte" dercesine bakışını hiç unutamıyorum :) (Bunların hepsi şaka tabi)

Günlerdir forumda açılmış konuları okumaya çalışıyorum fırsat buldukça, çok şey öğrendim; ama sanırım edindiğim en faydalı bilgi bu işte sabrın ne denli önemli olduğu. Kurgu ister büyük ister küçük olsun, hiçkimse başlarken %100 hazır olamıyor; yavaş yavaş ve eldeki imkanları en iyi şekilde değerlendirerek bir şeyler üretmek en keyiflisi. Bu yüzden ben de acele etmeden, sizlerin bilgilerinden faydalanarak küçük küçük bir şeyler yapmaya çalışacağım.

Zamanınız ve paylaştığınız bilgiler için teşekkür ediyorum. Forumda konuları gezdikçe fark ediyorum ki burada gerçekten önemli sanatkarlar var. Herkesin ellerine sağlık...

Harun Bey kısmetse yakında görüşmek üzere... :)

Çevrimdışı snapshot

• Forum Üyesi
« Yanıtla #3 : Ocak 14, 2010, 15:29:37 »
Ben sormadan geçtim; ama ikinci el kumanda vs. malzemeleri (ki ikinci el nedense çok içime sinen bir seçenek değil ama yine de bakmadan geçmemek lazım) gittigidiyor ve Proses haricinde nerede bulabilirim güvenilir olarak?