Genel Konular > Koleksiyonerlerin Köşesi

Marklin 800 serisi - F800

(1/4) > >>

ctekin:
Selamlar,

Marklin 800 serisi kolleksiyonumdan 1955 üretimi 1. versiyon F800 (Class 01).

Orijinal kutusunda ve el kitapçığı ile birlikte. Orijinal paket kağıtları bile duruyor. Satan kişinin söylediğine göre hiç kullanılmamış ancak pick-up shoe birkaç test turu attığını söylüyor, hiç kullanım izi yok. "Marklin geprüft" yani "Marklin onayı" etiketi üzerinde. Gövde ve şasi metal, tender plastik. 4-6-2 teker dizilimi.

Dikkat çekenler: Gövdede klasik 1960 öncesi "Marklin", model no, ve bisiklet logosu. Tender'da model numarası, "Marklin" yazısı ve logosu. Şeffaf traction-tire'lar. Modern pick-up shoe. Buhar jeneratörü yok, içini açmadım ama yerinin hazır olduğunu sanıyorum çünkü baca üstünde çıkartılabilir kapak var; eski kataloglarda bu modeli hep buhar çıkartırken resimlemişler. Farlar eski tip; ampul ucu dışarı çıkacak şekilde konarak yapılmış.

Enteresan bir şekilde gövde şasiye alttan vidalanmış; 2. versiyon ve 3048'lerde üstte tek vida var.

F800'ler, efsanevi Marklin modeli olan 3048'lerin atası. Class 01 tipi ekspres lokomotifler hem gerçek demiryollarında hem de model dünyasında özel bir yere sahip - bu konuda Jimmy Cem bize bilgi verebilir. 1970'lere kadar Marklin kataloglarında en prestijli ürünler arasında sergilendi. Son üretim yılını bilmiyorum ama 3048'ler uzunca bir süredir üretilmiyor. Onun yerini plastik gövdeli digital modeller aldı; hatta bunlarda bile Class 01 versiyonu olan Class 01.10 üretiliyor. Benim görebildiğim fark: 01.10'un bacası daha geniş ve tender farklı ama tabi daha birçok fark vardır.

F800'ler 3048 olarak devam etmeden önce (sanırım 1958-59 yıllarında) ikinci bir versiyonu piyasaya çıktı. 2. versiyonda 3 far var ve 1. versiyonda far çevresindeki tel koruma (6. fotoğrafta net olarak gözüküyor) kaldırılıp yerine iki adet tel dikme kondu (DA800'dekinin aynısı - DA800 konusuna koyduğum resimlerde görülüyor).

İşte böyle, merak ettikleriniz varsa yazın.

Cem.













uygur:
Üstadım 800 serisi ile ilgili olarak;SK 800'le ilgili bilginiz var mı acaba?

avsalı:
çok güzel bir loko bu loko ile uyumlu vagonlar hangileri ve hala satışı yapılıyormu bu lokonun bide fiyatı nedir . saygılar

ctekin:
Selamlar,

Önce ilk soru: SK800 acaip hoş ve çok popüler bir model. özellikle benim gibi 800 serisi toplayanların rüyası. fiyatları 400 Euro'dan başlıyor ve 1.500.- Euro ve fazlasına kadar çıkıyor (modelin durumu, yapım yılı, kutu var mı, el kitabı var mı, orijinal paket kağıtları var mı gibi unsurlara göre). SK800'ün özelliği ülkelerin 1930'lardan sonra başlayan "en hızlısı benim" yarışında ilk üretilen "streamlined" lokolardan birinin modeli olması. Streamlined; esas olarak lokolara aerodinamik bir dış şekil verilerek hız kazanmaktır.

Soru 2: F800 (veya tüm Class 01 lokoları - özel yük lokoları hariç) expres yolcu taşımacılığı için kullanıldığından bunlara dönemin yolcu vagonları eklenebilir (mavi d-zug, yeşil d-zug, kırmızı d-zug spiesewagen, yeşil d-zug posta/kargo gibi). hangi dönem derseniz: 2 ve 3. dönemler (4. dönem de olabilir ama emin değilim). Tabi doğal olarak F800 için 800 serisi vagon daha iyi olur ki bunların en popüleri Mitropa'lar ancak fiyatlar el yakıyor.

Bu lokonun fiyatına gelince durumuna göre 300 Euro'dan başlıyor ve 700 - 800 Euro'ya kadar çıkıyor. Ancak elimdeki bu model özelinde şöyle bir durum var: bu loko test dışında hiç kullanılmamış o yüzden alıcı-satıcı arasında özel anlaşma ile fiyat belirlenebilir. Benim için değeri çok fazla tabi ve alsa satmayı düşünmüyorum - ancak günün birinde bir müzeye bağışlayabilirim (belki de bizim müzeye :)).

Saygılar,

Cem.

ctekin:
Ömer bey selamlar,

Bir noktayı atlamışım: Class 01 lokolar hala üretimde (birçok firma tarafından), Marklin Class 01.10 lokosu üretiyor ancak sadece digital, katalog fiyatı 369.- Euro. Analog Class 01 (Marklin) için ikinci el tek alternatif.

Saygılar,

Cem.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git