Genel Konular > Digital Sistemler İle İlgili Konular

Analog piko elektrikli modelin dijitale cevrilmesi

(1/2) > >>

koraycenan:
Merhaba model severler, uzun süredin yapmak istediğim çalışma için start vermiş durumdayim. Sizlerle paylaşmak istedim. Bu konuda Nedim abinin yaptığı çalışmlar bana ilham vermiştir. Gg dan 60 ytl aldığım piko marka elektrikli tern iyi çalışmayınca önce motor bakımını yapmaya karar verdim motorları temizledikten yağladıktan ve kömürleri düzelttikten sonra sıra lokoyu dijitale çevirme aşamasına geldim. İlk olarak lokonun içine sığabilecek bir pcb (devre) planlamaya karar verdim. Bu işi bende ilk olarak kalemle çizme yöntemini kullanmaya karar vermiştim ama elektronikçi bir arkadaşım çok basit ve internetten ücretsiz download edilebilen (www.expresspcb.com) programla daha kolay yapabileceğimi söyledi. Bende yükledim ve çok kolay bir şekilde istediğim devreyi çizdim. Burda dikkat edilecek nokta programda katmanlar var ister üstten ister alt katman üzerine cizim yapabiliyorsunuz. Alt katmana çizim yaptım. Komponentleri üstten lehim yapacağım için. Daha sonra lazer printerdan çıktı aldım. Aldığım çıktıya karaköyden satın aldığım mavi özel devre kağıdını devreye uygun ebadtta keserek yapiştirdim. Daha sonra tekrar print ederek mavi kağıdın üzerine devrenin çizilmesi tamamlanmış oldu. Mavi kağıdı daha sonra kestiğim bakır levha üzerine sıkıca yapıştırdım. Ben elimde olan model ütüsünü kullandım ama normal ütüde kullanılabiliyor. Ben 200 derecede çok sıkı bir şekilde ütüledim ve mavi kagıt devreye sıkıca yapiştı. Sogumayı bekledikten sonra kagıdı çıkardım ve yaptığım çizim bakır devre üzerine çıkmış oldu. Sıra kimyasal işleme geldi. Demir üç asit içinde bu da karaköyden kolayca temin edilebiyor 40 dakkika beklettikten sonra su altında iyice devreyi yıkadım ve boyaları çıkardım. Sıra delme ve ledleri takma işlemlerine geldi. Bu aşamaları yaptıkça sizlerle paylaşıcam. İşte resimler:
Bakımları yapılmış motorlar çok iyi çalışıyorlar

exprespcb programında hazırlanmış devre

laser printerdan mavi özel kağıt üzerine alınmış çıktı parlak tarafı dosya kağıdında kalacak mat olan kısım ise yazıcı tarafında kalıcak

kesilmiş bakır devre parçası (1mm lik) ve yazıcıdan alınan çıktının sıkıca yapıştırılmış hali

ütüleme safhası hanım görmesin ütüyü hiç sevmem ama iş hobi olunca :) araya kağıt mendil koymak gerekiyor mavi kağıt yanmasın diye

ütülemenin bitmiş hali

kağıt çıkarıldıktan sonra eksik çıkmış noktalar kalemle rötüşlandı

demir üç asitle bakırlar eritildikten ve kalem izleri su altında yıkandıktan ve temizlendikten sonraki son durum


Teoman Kardaşlar:
Koray bey, tebrikler.

Forumumuzda bu tür teknik bilgi konusundaki çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Saygılar
Teoman Kardaşlar

haldunabi:
sevgili koray,
vallahi bravo sana...
sen resmen asit indirme olayını,uygulamış ve başarmışssın..
harun ve obiwan(okan) kardeşimin senin bu yöntemini kalıcı olsmı açısından web sayfasına almasını dilerim.
daha fazla ve güzel şeyler paylaşmak dileği ile
haldun bağbakan

Barbaros:
MERHABA KORAY BEY ZANNEDERSEM PİKO LOKOYU BENDEN ALMIŞTINIZ UÐRAŞILARINIZ COK GÜZEL TRENCİLER OLARAK BİZ CUMARTESİ GÜNLERİ PROSESTE TOPLANIYORUZ YOLUNUZ DÜŞERSE BEKLERİZ SEVGİLER.

koraycenan:
Yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Evet Barbaros bey sizden almıştım. Bakımlarını yapınca oldukça iyi durumda şu anda. Birde led sistemli ışıklandırma yapmaktayım. Sonuçları burdan bildirmeye devam edeceğim. Malesef cumartesi günleri benim en yoğun olduğum gün bir fırsat yakalarsam gelmeyi bende çok istiyorum. Saygılarımla.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git