Gönderen Konu: BOYAMA TEKNİKLERİ  (Okunma sayısı 4878 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ebaykal

  • Ziyaretçi
BOYAMA TEKNİKLERİ
« : Aralık 30, 2006, 15:30:48 »
Sevgili Arkadaşlar,

Boyama teknikleri ile ilgili ipuçları yazıma genel istek üzerine başlıyorum.

ANCAK! Başlamadan önce gördüğüm en önemli mevzuya bir açıklık getirmekte yarar görmekteyim.Anlatacaklarım işin ancak %50 si , bakiye %50 ise sizsiniz, yani birazcıkta yatkınlığınız ,maharetiniz olacak.Ben istediğim kadar anlatayım hani o ufacık  pırıltı sizde yoksa üzgünüm yapacak birşey yok.

Ayrıca web'de bu weathering ( eskitme ) konusu ile ilgili sonsuz  bilgi ve site var .Araştırıp okumanızı öneririm.

Şimdi konumuza dönelim.

Önce MALZEMELER :

( Sprey boyamayı konumun dışında tutuyorum.Tecrübesi olan başka arkadaşlar anlatabilirler.)

Fırçalar :Suluboya fırçalarını tercih ediyorum. Yağlı boya fırçalarından uzak duruyoruz.Onlar daha kalın tüylü oluyor.Sürerken iz yaparlar.Ancak bazı yerlerde iz yapmakta gerekebiliyor o zaman kullanacağız.Fırçalar 1 no'dan 8 no'ya kadar olabilir. Yassı suluboya fırçalarınıda çeşitli ebatlarda bulunduruyoruz.Büyük alanları boyamak için. Ben bazı fırçalarımın uçlarını kestim.Nedenini ilerde göreceğiz.

Boyalar  :Akrilik su bazlı boyalar.Piyasada çeşit çeşit var. Ben Kenz marka kullanıyorum. Tamiya var en iyisi ama pahalı. Enamel boyalardanda uzak duruyoruz. Sentetik ve tiner bazlı oluyorlar.
Mat renkleri seçiyoruz.
Kullanılan renkler :Olmazsa olmazlar : Siyah ve Beyaz.Diğerleri keyfinize kalmış. Ben
Ochre'nin tonları (Sarılar ), Sienna nın tonları ( Kahverengiler)  çeşitli yeşiller kullanıyorum.

Renk karışımları tamamen sizlerin deneme ve yanılma yolları ile elde edeceğiniz bir unsurdur.Ben istediğim kadar anlatayım siz kendi renk karışımınızı kendiniz elde edeceksiniz. Alın bir palet başlayın karıştırmaya renkleri. Ortaya çıkan renklere siz dahi şaşıracaksınız.
Boya ve su ilave oranlarıda sizin elinizde çok sulu olursa sürdüğünüz yüzeyde dağılır.Az sulu olursa koyu kıvamlı olur ve açık kalan yüzeyleri iyice kapatmada kullanırsınız

Genelde boyama yapacağımız yüzeyler plastiktir.Fallerin modelleri gibi. İlk sürüşler yüzey geriliminden dolayı topaklanma yapabilir. Bir kat sürün bekleyin.Tekrar deneyin göreceksiniz mütadit defalardan sonra yüzey tutmaya başlıyacaktır. ( Boyamanın diğer önemli kuralı :SABIR'dır" )
Bir önerim olacak: Faller maketlerini boyarken kesip biçmeden ana iskeleti üzerinde boyayın.Sonra kesip yapıştırma işine girişin.Maketi ayağa diktikten sonra son rötuşları yaparsınız.

Diğer Malzemeler: Pastel boyalar, pamuk, güderi, kulak çubuğu , süngerler.

Diyelimki bir ev boyıyacağız.Rengide sarı olsun. Sarının açık tonu ile bütün evi boyayın. Örnek olarak aşağıda benim loko deposu (1) resim. Yüzey tek renk. Sonra sarıyı bir derece koyulaştırıp binalarda koyu görünen yerlere sürüyoruz. Üçüncü aşama. Pastellerinizi bir çakı yardımı ile dilediğiniz rengi seçip yandan çakıyı sürtüp ufaltıp toz haline getiriyoruz.
İster kuru olarak fırçayla ( yukarda pahsettiğim kesik uçlu fırça burda çok işe yarıyor.) ister parmak uçlarınıza biraz toza buluyarak, binanın pis görünen yerlerini (kapı eşikleri ,pencere altları gibi ) hayalgücünüzüde işe katarak, veya bir fotoğrafa bakarak, bu yerleri parmak uçlarınızla sıvayın. Sıvama şiddeti ,yerine göre az da olabilir çokta. Loko deposu (2) nolu resim tamamı ile bu yöntemle yapıldı.

Lütfen işe yaramıyan bir plastik parça bulun ve üstünde bu yukarıda anlattıklarımı önce bir deneyin.

İstanbul toplantılarımızdan birindede görsel olarak bir maketinizi boyamak isterim. İsteyen yanında getirebilir.Görsel olması bakımından daha yararlı olur. Burda sizlere fırça darbelerini anlatacak halim yok.Ama birebir görerek daha yaralı olur.

Şimdilik bu kadar.

Erkut