Saygıdeğer modeltrenciler.
İzmir Alsancak Gar binasının yanında bulunan, TCDD Tesisler Md. binasının önünde yer alan ve yeniden restore edilen Atatürk'ün Yurt gezilerinde kullandığı özel vagonu, sizlere fotoğraflarla tanıtmaya çalışacağım.
26 Nisan perşembe günü öğle saatlerinde okulumuzun plaket işleri için Alsanca'ğa gittiğimde yanıma fotoğraf makinamı da almıştım.
Gittiğim reklam firması Alsancak Gar binasına yakın olduğundan bir fırsatını bulur, bu tarihi vagonun içini de fotoğraflarım diye de düşünmüştüm.
TCDD 3. Bölge Md.lüğünden aldığım izinle vagonun içine girerek, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk' ün Yurt gezilerinde kullandığı, Türkiye'nin birçok yerine gittiği, bu seyahatleri sırasında; toplantılar yapıp tarihi kararlar aldığı toplantı odası, yemek yediği yemek odası ,yatak odası, banyo odası, halkı selamladığı vagonun balkon kısmını ayrıntılı olarak fotoğrafladım.
Vagonu fotoğraflamadan önce gezip inceledim. İnanın son derece duygulandım. Atatürk'ün yaşadığı bu tarihi vagonda bulunmak insanı çok etkiliyor. Bu duygu anlatılamaz ancak yaşanır.
Sizlere tavsiyem, modeltrenciler olarak yolunuz İzmir'e düşerse mutlaka bu vagonu ziyaret etmenizdir.
Vogonun yenilenmiş boyasıyla, yeni bulunduğu yer. Daha önce ' İzmir'de Tren Modelciliği' başlıklı bölümün 3. sayfasında eski yerindeki görüntüleri yayınlamıştım.
Daha sonra vagon buradan alınıp şimdi bulunduğu yere taşındı ve içi dışı yeniden restore edildi. Restore edildiği sırada yine aynı konu başlığı altında bu sefer 9.sayfada yeni yerini gösterir fotoğraf yayınlamıştım.
Tanıtım plaketleri
Vagonun teknik özelliklerini tanıtan pano
Fabrika üretim tarini gösteren plaket.
Atatürk'ün vagon penceresinden baktığı temsili fotoğrafı.
Penceredeki bu görüntü çok anlamlı
Atatürk'ün seyahatleri sırasında halkı selamladığı balkon.
Vagonun iç kısımlarından görüntüler: Burada sizlere ilk
girişten sırasıyla vagonun bölümlerini tanıtıyorum.
Kapısından içeri giriyoruz.
İç sahanlık, yemek odası bölümü ve sonra kopartımanlar önü koridor.
Yemek odası
1.Bölüm foto sonu