Gönderen Konu: 1/1250 Ölçek Mini Gemiler  (Okunma sayısı 3256 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Varşova Ekspresi

  • Forum Üyesi
  • Yaş: 57
  • İleti: 29
1/1250 Ölçek Mini Gemiler
« : Mayıs 06, 2012, 12:12:57 »
Merhaba,
Trenlerden önce, belki de ilk göz ağrısı diye nitelendirebileceğim hobi konum gemilerdir. Akademik anlamda denizcilik tarihi ile ilgilendim. İstanbul'da deniz ulaşımının tarihi ile ilgili kitaplar yazdım. Babamın yaptığı ölçekli ve gerçekçi gemi maketlerinden oluşan bir küçük koleksiyonum da var. Ancak burada küçük bir kısmını paylaşacağım 1/1250 ölçek mini gemi koleksiyonuna Almanya'da başladım.
Bu ölçekte gemi maketleri 100 yılı aşkın bir süredir yapılmakta ve Almanya, İngiltere ve ABD olmak üzere birçok Batı ülkesinde ciddi bir koleksiyoner profili bulunmakta. Konu ile ilgili bir literatür de var. Bunları da edinmeye çalışıyorum ve okuyorum. Burada paylaşacağım örneklerin öenmli bir bölümü  2. el ve yorgun örnekler. Ancak dikkat edilrise yeni birkaç tanesinden de görüleceği üsre inanılmaz bir detay ve işçilik söz konudur.
Bizde yani Trükiye'de bilebildiğim kadarıyla bir miktar Rahmi M. Koç Müzesinde bulunmakta. Ancak örneğin Almanya'da inanılmaz bir meraklı kitlesi olduğunun bir başka ölçütünün ise Hamburg'da bulunan International Maritime Museum'un yalnızca bir katının bu modellere ayrılmış olmasıdır.   
1/160 ölçek model tren dioramasından sonra amacım bu modellerden de yararlanarak bir liman dioraması yapmaktadır.