Gönderen Konu: Huseyin Ozsut Moduler Diorama  (Okunma sayısı 30184 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı huseyinozsut

  • Forum Üyesi
  • Yaş: 37
  • İleti: 80
Ynt: Huseyin Ozsut Moduler Diorama
« Yanıtla #60 : Nisan 21, 2018, 00:03:52 »
Merhaba! Bu aralar bir ekonomik sıkıntıya düştüm. Daha doğrusu kredi kartlarım biri tarafından patlatıldı! Allahtan limitler düşüktü. Bankalar da meseleyi çözecek. Ancak tüm kartlarımda limitlerim şimdilik tamamen dolu olduğu için, bu aralar yapıştırıcı bile alacak mecalim yok.  ;D O yüzden bazı teorik çalışmalara giriştim. Bir kart devresi, ve onun tamamlayıcısı olan bir modüler mini devre planlıyorum.

Modüler tip bir DCC decoder... Toplam 16 çıkışı olacak. 16 servoyu doğrudan DCC ile kontrol etmenizi sağlayacak. Ek olarak dörtlü gruplar halinde bu çıkışları aksesuar çıkışına çeviren bir modül de tasarladım. Bu modül, her kanalda 5-24V arası, 2 Amper güç çekebileceğiniz açma kapama devreleri olacak. Açma/kapama için röle değil, transistör kullanacağım. Böylece rölelerin sesi ve ömür sorununu da atmış olacağım.

Bu modüller sayesinde yüksek akım çeken led grupları, güçlü motorlar, elektrikli makaslar da bağlamak mümkün olacak.

Kısaca, 16 tane çıkışla istediğinizi yapmanıza imkan tanıyan, son derece esnek bir modül yapıyorum. Mesela, 4 servo 12 aksesuar takılabilecek. Veya, elektrikli makaslar iki çıkışı işgal ettiği için, 4 servo, 2 elektrikli makas, 8 aksesuar takılabilecek. Aynı şekilde her çıkış ayrı ayrı DCC'de açılma komutu aldığı zaman, yanıp sönme, istenilen aralıkla önce bir çıkış, sonra diğer çıkışı yakıp söndürme (mesela bir sinyal lambası) gibi süper esnek ve programlaması kolay bir düzenek olacak.

Merak ettiğim konu:

Bende üç kablolu (orta kablo şase, diğer kablolar makasın düz ya da yan yola ayrılmasını sağlıyor) makaslardan var. Başka tip elektrikli makas var mıdır? İki kablolu mesela? Varsa, çalışma prensibi nedir? Elektriği verince bir yöne, ters bağlayınca diğer yöne geçen iki kablolu makas var mıdır? Biraz araştırdım, pek bir şey bulamadım. Madem bir işe giriştim, her derde deva olayım istiyorum.

Tüm elektrikli makas tiplerini kısaca özetleyebilirseniz çok sevinirim. Ek olarak, DCC'ye uyumlu elektrikli makas, uyumlu olmayan elektrikli makas ne demektir? Farkları nedir? Bobin yanmasına karşı koruma devresi olan makas var mı? gibi elektriksel sorularım var. Bu DCC işini ucuzlatmayı kafaya koydum. Doksanların teknolojisi bu kadar pahalı olmamalı. Ek olarak "tek bir ürünle her derde deva" , "ihtiyacına göre decodere modül ekle" bir decoder düzeneği herkes için çok kullanışlı olacaktır.
« Son Düzenleme: Nisan 21, 2018, 00:08:25 Gönderen: huseyinozsut »

Çevrimdışı huseyinozsut

  • Forum Üyesi
  • Yaş: 37
  • İleti: 80
Ynt: Huseyin Ozsut Moduler Diorama
« Yanıtla #61 : Eylül 24, 2018, 20:18:49 »
Modüler DCC decoder tasarımım için gerekli PCB siparişlerini bugün verdim. İş düşündüğündüğümden çok ötede bir noktaya gitti. Aylardır sessizdim. Ama çalışıyordum.  ;D

Öncelikle, bir dcc decoder tasarladım. Bu dcc decodere standart ölçülere sahip, ama decodere farklı özellikler katan 5 farklı ek devre takılabiliyor. Kısaca, ihtiyacınıza göre decoderinizin çıkışlarının ne yapacağını seçebiliyorsunuz.

Bu decoder hiçbir eklenti takılmadan 16 servoyu ayrı ayrı kontrol edebiliyor. Bir motor sürücüsü de var. Bir motor bağlayabiliyorsunuz. Mesela, bir uçak pervanesini değişken hızlarda çalıştırabilirsiniz. Veya bir yel değirmenini... Bunu bir yandan yaparken, bir yandan da 16 ayrı servo çıkışını kullanabilirsiniz. Bu 16 çıkışa 4'lü gruplar halinde ek devreler de takılabiliyor.

Bu ek devreler:

1) Decoder çıkışını makas çıkışına çeviren ek devre
dcc decoderin 4 çıkışı ile 2 ayrı elektrikli (bobinli, 3 kablolu) makası kontrol edebilmenizi sağlıyor. Bünyesinde çok güçlü bir kondansatör barındırıyor. Makas aktive olduğunda makası kondansatörden besliyor. Böylece, makas aktive olduğunda sistem voltajı düşmüyor. Aynı güç kaynağına başka ürünler bağlı ise problem olmuyor, aydınlatmalarınız kısılmıyor. Aynı eklenti devresi, yüksek güç çekeceğiniz aksesuarlardan dört tane beslemek için de kullanılabiliyor. İsterseniz bir makas, iki yüksek güç çeken ürünü de kontrol edebilirsiniz.

2) Bir decoder çıkışı ile iki kaynağı kontrol etmenizi sağlayan ek devre
DCC decoderin 4 çıkışı ile toplamda 8 ürünü açıp kapayabilmenizi sağlıyor. Temel amacım led yakıp söndürmek, ama her şey için kullanılabilir. Çıkış başına 0.8 amper güç verebiliyor. Decoder çıkışı açılma emrini verdiğinde bir çıkış kapanıyor, diğer çıkış açılıyor. İkili gruplar halinde çalışıyor. Bu, makasların önüne konacak sinyal lambaları için işlevsel olabilir. Veya, rastgele açılıp kapanan bina içi aydınlatmaları için de kullanılabilir.

3) Decoder çıkışı ile ses!
Küçücük bir alana (3.5cm x 4cm), iki adet mp3 çalar, bir adet 3w amfi, bir dc-dc güç kaynağı sığdırdım. Ve sonuç şu: iki ayrı sd karta yüklediğiniz mp3'leri, decoderin verdiği emirlere göre çalabilirsiniz. İki ayrı mp3 çalar olduğu için, aynı anda iki ayrı ses efekti elde edebilirsiniz. Bunu da minik bir hoparlörü istediğiniz yere monte ederek tek bir hoparlörden duyabilirsiniz. Mesela, hoparlörü istasyonun çatısının altına yerleştirirsiniz. Bir mp3 çeşitli insan kalabalığı sesleri çalarken, diğer mp3 anons yapabilir. Veya annesini kaybetmiş bir çocuğun feryadı yükselebilir.  ;D

4) Decoder çıkışı ile röle kontrolü
Decoderin dört çıkışı ile dört ayrı röleyi kontrol etmenize yarar. Röle, devrenin kalanından tamamen bağımsız olduğu için, AC veya DC işler için kullanılabilir. Farklı voltajla çalışan ürünleri açma kapama için kullanılabilir. Veya sisteme yüksek elektrik gürültüsü karıştıran güçlü bir motor gibi bir şeyin sistemin genelini etkilememesi için kullanılabilir.

5) Decoder çıkışı ile triac kontrolü
Decoderin dört çıkışı ile dört ayrı triac kontrol edilir. Triac'lar, DC gerilim ile AC açma kapama için kullanılan elektronik malzemeler. Röle kullanımı istemeyen, ama AC kontrolü isteyen birisi, bu ek modülü kullanabilir.

--------------------------------

Bunların dışında, iki ayrı elektronik devre daha geliştirdim.

1) Makas sinyali ile led kontrolü
Klasik 3 kablolu makaslara giden kablolar bu üründen geçiriliyor. Makasa giden tetik voltajını hisseden kart, bir ledi açıyor, bir ledi kapıyor. İstenirse, kartın üzerindeki potansiyometrelerle oynanarak, ledlerin yanıp sönmesi ve yanıp sönme hızları ayarlanabiliyor. Makas ters yöne hareket ettiğinde işlem tersine dönüyor. Açık led kapanıyor, kapalı led açılıyor.

Bu ürünün amacı açık. Makas hareketine göre sinyal ışıklarını değiştirmek. Bunu decoderin çıkışlarını kullanarak da yapmak mümkün. Ancak, decoderin çıkışlarının değerli olduğu durumlarda (çok aksesuar olan durumlarda), decoderin çıkışı yerine, ayrı kart kullanıp maliyeti daha da kısmak mümkün. Bu ürün üniversal. Mevcut her sistemde, 3 kablolu makasların kullanıldığı yerlerde kullanılabilir.

2) Servo sinyali ile led kontrolü
Decoderin servo çıkışını bu ürüne bağlıyorsunuz. Bu üründen de servoya bağlantı yapıyorsunuz. Decoder, servoya pozisyon değiştirme emri verdiğinde bu kart bunu algılayıp bir ledi açıp, diğer ledi kapıyor. İstenirse, kartın üzerindeki potansiyometrelerle oynanarak, ledlerin yanıp sönmesi ve yanıp sönme hızları ayarlanabiliyor. Ek olarak, servo hareketine karşı hasasiyet ayarı da yapılabiliyor.

Bu ürün de üniversal. Servo çalıştıran her ürünle kullanılabilir.

------------------------------------

Son olarak, DCC turntable kartı.

Bu kart, manuel bir turntable'ı DCC elektrikliye çevirmek için kullanılmakta. Üzerinde bir step motor sürücüsü var. Mıknatıs sensöründen okuduğu bilgiye göre köprüyü sizin programladığınız pozisyona getiriyor. Sonra DCC emirlerinize göre, sizin istediğiniz noktalara dönüyor. 180 derece çevirmeniz durumunda, kısa devreyi engellemek için, ray voltajını ters çeviriyor. Normal pozisyona geri çevirdiğinizde, ray voltajını tekrar ters çeviriyor.

Bu DCC kartının ek olarak 8 çıkışı var. Yukarıdaki kartlardan istediğiniz iki tanesini de takabiliyorsunuz. Yani, sesli bir turntable yapmanız mümkün!  ;D

------------------------------------

Kartlarda her büyük parça (dc-dc converter, arduino, motor sürücüsü, step motor sürücüsü, mp3 çalar kartı) sökülüp takılabiliyor. Hepsi açık kaynak kodlu. Arduino temelli. Dolayısı ile mevcut yazılımla oynayarak, yaptırmak istediğiniz herşeyi yaptırabilirsiniz. Programlaması da DCC kontrolcünüz üzerinden yapılabildiği gibi (asla tavsiye etmem), bilgisayardan da yapılabiliyor. Bilgisayardan yapılınca 10 kat daha hızlı ayar yapılıyor. Ayarları öğrenmek son derece kolay. DCC üzerinden programlamaya çalışmaktan çok daha kolay.

------------------------------------

DCC decoder devresine, ek devrelerden istediğiniz dört tanesini takabilir, istediğiniz özelliklere sahip decoderler elde edebilirsiniz. Amaç ekonomik, esnek, modüler, pratik ve AÇIK KAYNAK KODLU, herkesin geliştirme yapabileceği, herkesin herkesten faydalanabileceği bir elektronik altyapı oluşturmak.

------------------------------------

PCB devreleri gelir gelmez, lehimlemeye başlayıp, ilk denemeleri yapıp, kartların neler yapabildiğini gösteren videolar hazırlayacağım.

Bir sonraki hedefim de kendi DCC kontrolcümü yapmak olacak. 1990'larda kalmış, aynı anda iki işi yapmayı imkansız kılan kumandalar asabımı bozuyor. Tabletle kontrol edilebilir ürünler de aşırı pahalı. Aslında, bu ürünler daha ucuz maliyetlere sahip. AC adaptör, Wi-fi bağlantısı olan bir kontrol devresi. İhtiyaç bundan ibaret. Evin wi-fi ağına bağlanacak. Evin wi-fi'ına bağlı her alet kontrolcünün kumandası gibi kullanılabilecek. Bu kadar basit aslında. Bir tane siyah kutu. Bir tane AC adaptör. Şu anda buna kafa yoruyorum. DC kaynaktan güçlü AC çıkış almak ucuz olsa, kutunun içine bunu dahil edip, kutuyu DC girişli yapıp, "Elinde güçlü DC adaptör olan varsa adaptöre bile para vermesin!" demek de var aslında. Ama DC kaynaktan güçlü bir AC çıkış almak pek ucuz değil gibi.
« Son Düzenleme: Eylül 24, 2018, 20:27:07 Gönderen: huseyinozsut »

Çevrimdışı ibrahim

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 54
  • İleti: 286
Ynt: Huseyin Ozsut Moduler Diorama
« Yanıtla #62 : Eylül 25, 2018, 08:37:02 »
Tebrikler, görselleri de bekliyoruz.

Çevrimdışı Alp ÖNEY

  • Forum Üyesi
  • Yaş: 65
  • İleti: 355
Ynt: Huseyin Ozsut Moduler Diorama
« Yanıtla #63 : Eylül 25, 2018, 21:46:05 »
Hüseyin kardeşim. Yılmadan paylaşıyorsun çalışmalarını. Kolay gelsin. Devamı mutlak gelecektir. Tekrar iyi çalışmalar.

Çevrimdışı perfectfeel

  • Forum Üyesi
  • Yaş: 46
  • İleti: 31
Ynt: Huseyin Ozsut Moduler Diorama
« Yanıtla #64 : Ekim 07, 2018, 01:14:46 »
elinize saglık güzel gidiyor kolay gelsin
« Son Düzenleme: Ekim 07, 2018, 01:26:26 Gönderen: perfectfeel »
     

Çevrimdışı erdalfila

  • Forum Üyesi
  • Yaş: 43
  • İleti: 3
Ynt: Huseyin Ozsut Moduler Diorama
« Yanıtla #65 : Kasım 29, 2018, 20:57:47 »
Gelişmeleri heyecanla takip ediyorum.

Çevrimdışı huseyinozsut

  • Forum Üyesi
  • Yaş: 37
  • İleti: 80
Ynt: Huseyin Ozsut Moduler Diorama
« Yanıtla #66 : Şubat 09, 2019, 00:11:12 »
Tren elektroniği konusunda çok ciddi bir yol kat ettim. Kendi dizaynım kartlar yapıyorum. Kendi üretimim modüler ve isteğe göre modülleri değiştirerek değişen ihtiyaçları karşılayabilecek, oldukça ekonomik, çok geniş bir voltaj aralığında çalışabile DCC devreler tasarladım. Bunların PCB kartlarını ürettirdim. Parçalarını sipariş ettim. Şu anda denemelerini ve yazılımını yapıyorum. Bir yandan da üretebilmek için küçük bir üretim düzeni (manuel pick and place makinesi, reflow fırını, sıvı lehim sürme aparatı gibi) kuruyorum.

Amacım tren elektroniğini esnek, tek kartla birden çok işlevli, isteğe göre programlanabilir ve ekonomik hale getirmek diye özetleyebilirim.

Elimdeki işleri tamamen bitirdiğimde, herşeyin kusursuz olduğundan emin olduğumda, biraz daha profosyonel bir çekimle, ürettiğim kartları tanıtacağım.

Bir yandan da kontrol devresini tasarlamaya başladım. Kendi DCC kontrolcümü yapacağım. Hatta iki tane yapacağım. Biri Arduino merkezli, PC'ye bağlı çalışan basit bir kontrol sistemi olacak. Ağa bağlı bir pc ağa server hizmeti verecek. Arduino ise, pc'den aldığı emirleri DCC sisteme iletecek. Böylece ağa bağlı herhangi bir alet (bir laptop, tablet veya cep telefonu) PC üzerinden arduinoyu kontrol ederek, tüm DCC sistemini kontrol edebilecek. Bu kontrol devresi ucuz olacak. Ama çalışması için bir pc'ye ihtiyaç duyacak.

Bir diğer kontrol devresi ise, Raspberry Pi (veya Orange Pi) tabanlı, kendisi bir bilgisayar olduğu için pc'ye ihtiyaç duymayan, doğrudan ağa bağlanıp server hizmetini kendi veren, ağa bağlı herhangi bir alet tarafından kontrol edilebilecek ve işlem gücü ve sınırları çok daha geniş olan daha pahalı bir çözüm olacak. Ancak bariz avantajları mevcut: USB çıkışlarına herhangi bir USB ürün bağlayıp, bu USB ürünü (klavye olabilir, joystick olabilir) dioramanızı kontrol etmek için kullanmak mümkün olacak. Aynı şekilde HDMI çıkışı olduğu için, küçük bir monitör (hatta isterseniz dokunmatik ekran monitör) falan bağlayıp, dioramaya özel mini bilgisayar kullanabilmenizi sağlayacak. Büyüklüğü de 10cm'ye, 7cm, yüksekliği 3cm civarı olacak. :)

İki kontrol devresini de çok geniş voltaj aralığında çalışabilir şekilde dizayn etmeyi umuyorum. Raylara elektrik vermek için evinizde, boşta yatmakta olan herhangi bir güçlü adaptörü kullanabilmenizi hedefliyorum. Böylece, ihtiyacı olmayana adaptör yok. :) Boşta yatan malzeme en sinir olduğum şeylerden biri. Durmadan çöp üretiyoruz. Benim evimde şu anda 20'nin üzerinde boşta yatan adaptör mevcut... Ömrünü doldurmamış, kullanılabilecek şeyleri tekrar kullanıma sokmayı seviyorum. Bir çeşit geri dönüşüm gibi... Söz konusu sistemde bir diğer hedefim, artık bir işe yaramayan eski tabletlerin de kontrol için kullanılabilmesini sağlamak. Evlerimiz elektronik çöp dolu. Bir işe yarasınlar. Benim videolarımda iki tablet görüyorsunuz mesela. O tabletlerden biri inanılmaz eski. Google play için E-posta adresi tanımlanırsa kilitleniyor. Günümüz mail sistemleri aleti zorluyor. Ama, DCC sistemi kontrol etmeye yarayan programlarda hiç sorun yaşamadan kullanılabiliyor.  ;D Böyle bir tableti şu anda 80TL'ye alabilirsiniz mesela. Hatta çoğumuzun evinde böyle aletler mevcut.

Özetle: "Fakir ve çevreci adamın tam fonksiyonel DCC kontrol ünitesi"ni yapmayı planlıyorum.  ;D

Çevrimdışı Kerem Türker

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 37
  • İleti: 267
Ynt: Huseyin Ozsut Moduler Diorama
« Yanıtla #67 : Şubat 09, 2019, 01:57:08 »
Çalışmalarınızın neticelerini merakla bekliyorum. Ancak bu dediğiniz programlamaları yapabilirseniz kendi dcc decoderinizi de programlamanız gerekecek mi? Yani okuduklarımdan sadece kontrol üniteleri üzerinde çalıştığınızı anlıyorum. Aslında maaliyeti 10 lirayı geçmeyen ama yazılımına büyük paralar ödemek zorunda olduğumuz dcc decoderlerin Türkiye'de üretilebilmesi ne kadar olası?

Çevrimdışı huseyinozsut

  • Forum Üyesi
  • Yaş: 37
  • İleti: 80
Ynt: Huseyin Ozsut Moduler Diorama
« Yanıtla #68 : Şubat 09, 2019, 19:49:25 »
Çalışmalarınızın neticelerini merakla bekliyorum. Ancak bu dediğiniz programlamaları yapabilirseniz kendi dcc decoderinizi de programlamanız gerekecek mi? Yani okuduklarımdan sadece kontrol üniteleri üzerinde çalıştığınızı anlıyorum. Aslında maaliyeti 10 lirayı geçmeyen ama yazılımına büyük paralar ödemek zorunda olduğumuz dcc decoderlerin Türkiye'de üretilebilmesi ne kadar olası?

Ben decoderi yaptım!  ;D O bitti. Onun üretimi için gerekli üretim makinalarını üretiyorum şu anda...  ;D

Benim decoderim sadece makas için decoder olmayacak. İstendiği gibi programlanabilen, Üzerine modül takılabilen, farklı modüller ile farklı işleve sahip olabilen bir decoder olacak. Tek decoder, 16 servo kontrol edebilecek. Böylece manuel makaslarınıza tanesi 20TL'ye satılan servolardan takarak, makaslarınızı DCC elektrikli olarak kullanabileceksiniz.

Hali hazırda elektrikli makasa sahip olan insanlar, decodere makas modülü takarak, aynı decoderin elektrikli makasları kontrol etmesini sağlayabilecek. Bu 16 çıkışı 4'lü gruplar halinde 4'e böldüm. Makas modülü 4 çıkışı kaplayacak. 2 makas kontrol edebilecek. 4 adet makas modülü takarsanız, 8 makası tek bir DCC decoder ile kontrol edebileceksiniz.

Aynı dcc decodere led açıp kapamanızı sağlayacak bir modül de geliştirdim. 4'lü gruba takılacak. Decoderin yazılımına göre, ledin yanıp sönmesi, sürekli yanması falan sağlanabilecek.

Aynı dcc decodere üzerinde iki adet mp3 çalar, bir adet amfi olan bir devre daha planladım. Gene, aynı 4'lü gruba takılacak. DCC kontrolcünüzden gelen emirler ve decoderin içindeki yazılım ayarlarına göre aynı anda iki ayrı ses dosyası çalabilecek. Böylece, istasyonunuzda anons geçilirken, insan kalabalığı sesi veya anons geçilirken ağlayan bir çocuğun sesi gibi sesler duyabileceksiniz.

Aynı dcc decodere röle ile kontrol sağlayan bir kart da yaptım. Gene aynı 4'lü gruba takılacak. Böylece AC bağlantı yapacağınız bir ürününüz var ise, onu da yapabileceksiniz.

Örneğin, dcc decoderinize bir adet makas kontrol modülü, bir adet ses modülü, bir adet led modülü bağlayabileceksiniz. Böylelikle dcc decoderiniz aynı anda iki tane elektrikli makas, 4 tane servo, iki tane mp3 çalar, 8 tane led (2'li grup halinde, ledin biri söndüğünde biri yanar) kontrol edebileceksiniz.  ;D

Değişen ihtiyaçlarınıza göre, modülleri değiştirerek, aynı dcc decoderi farklı amaçlar için kullanabileceksiniz.

Bu arada, her dcc decoderde bir adet küçük motor sürücüsü de olacak. Yani, tüm bunları yaparken bir motor da sürebileceksiniz.

Söz konusu DCC decoder 8-24V aralığında DC ile çalışabilecek.

----------------------------------

Bu sistem hazır. Decoderin iç yazılımı da hazır. Mp3 çalara adapte etmek için gerekli modifikasyonu yapmadım henüz. Şu anda üretim ile ilgili problemleri çözüyorum. İlk fırsatını bulduğumda çok detaylı biçimde sistemi tanıtacağım.

Kontrol ünitesinin ise daha çok işi var...

Çevrimdışı kemalomay

  • Kemal Omay
  • Administrator
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul
  • Yaş: 25
  • İleti: 2880
Ynt: Huseyin Ozsut Moduler Diorama
« Yanıtla #69 : Şubat 10, 2019, 22:09:31 »
Hüseyin kardeşim , ortadan kaybolduktan sonra çok iş yapmış olarak geri geliyorsun.Azmine tebrikler , bakalım bitince neler olacak.
YAŞLANDIĞIMIZ İÇİN OYUN OYNAMAYI BIRAKMAYIZ , OYUN OYNAMAYI BIRAKTIĞIMIZ İÇİN YAŞLANIRIZ.   G.BERNARD SHAW.

Çevrimdışı erdalfila

  • Forum Üyesi
  • Yaş: 43
  • İleti: 3
Ynt: Huseyin Ozsut Moduler Diorama
« Yanıtla #70 : Şubat 15, 2019, 09:19:48 »
Burada inanılmaz bir çalışma yürütüyor Hüseyin bey.. Heyecanla ilerlemeleri takip ediyorum. Ben de geçen yaz DCC Trix kumanda sistemim arızalandığında araştırma yapmış ve Arduino UNO ile motor shield'i birleştirerek açık kaynaklı DCC++ olarak internette bulunan sistemi kendime uyarlama çalışması başlatmıştım. Ancak süreç içinde DCC kontrol çalışmaları yerine faller car sistem, maket ve dioramaya zaman ayırınca ilk hazırlıklar aşamasında olaydan koptum. Hüseyin beyin çalışmasını bu nedenle çok önemsiyorum. DCC sisteme kolay geçiş sağlayabilecek pratik yöntemler model trenciliğin ülkemizde biraz daha fazla ilgi görmesini sağlayabilir. Kolaylıklar dilerim.