Gönderen Konu: Marklin 3 ray AC lokonun 2 ray ve DCC ye çevrimi.  (Okunma sayısı 10527 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı CAN

  • Can Becan
  • Administrator
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 73
  • İleti: 588
Marklin 3 ray AC lokonun 2 ray ve DCC ye çevrimi.
« : Kasım 11, 2014, 03:26:42 »
Sevgili Kemalle aramızda geçen bir Lollo (V 160) macerasından sonra, (Bunu Kemal anlatır nasıl olsa) bu lokoyu elime tutuşturdu. Sen bunu halledersin diye. İlk defa bir Marklin lokoyu iki ray DC sisteme ve DCC ye çevirmeye çalışacağım.

Lokomotifimiz Marklin 3388 modeli, tahminen 1990 ların üretimi ve bildiğim kadarıyla halen üretimi yok. Gerçeği Hollanda demiryollarında (NS) Motorpost adıyla posta taşımacılığında kullanılmış ve sonra kullanımdan kalkmış. Sağlam kalan birkaç adedi bakım treni olarak hala hizmette.



Evet bu çok güzel bir model. Gerçekten uğraşılmaya değer nadir bir lokomotif. İnternettende araştırdığımda başka bir üreticininde yaptığını görmedim.

Lokoyu yakından incelediğimde, ön boginin motordan tahrik almak için kullanıldığını görüyorum. Dört tekerlektede patinaj lastiği mevcut.



Arka bogi ve palet raylardan akım almakta kullanılıyor.



Lokoyu sökerek içini inceliyorum. Motor, dağıtım devresi ve analog kumanda kartı var. Loko pantograftan akım alabilecek şekilde düzenlenmiş. Kullanılan motor Marklinin DCM (Drum commutator motor) tipi 3 kutuplu AC motoru.



Karşımda çözmem gereken 4 konu var.

1. Arka boginin 2 ray DC olarak yeniden yapılandırılması.
2. Ön (sürücü) bogi tekerleklerinin raylardan elektriki izolasyonu.
3. Motorun DC motor ve 5 kutuplu olacak şekilde modifikasyonu. Ve Allahın izniyle bunları halledersek,
4. Dekoder takarak DCC ye çevrimi.


En önemli konu arka boginin çevrimi. Bu konu üzerinde arkadaşlarla da epey kafa yorduk. Başka bir bogiyi adapte etmeyi düşündük. Sıfırdan yeni bir bogi imal etmeyi konuştuk, ama hiçbiri fazla aklımıza yatmadı. Başka bogiyi adapte etmeye çalışsam temiz bir şey olmayacak. Yalıtımlı bir yeni bogi yaptırmaya kalksam, bunu yapacak sabırlı bir usta bulmak, dert anlatmak, üstelikte bir tane yapmasını istemek apayrı bir konu. Arka bogi masamın üzerinde bir aydan fazla süründü durdu.

Sonra aklıma birşey geldi. Bu sene Dortmund Fuardan bir dostumun Marklin vagonlarını çevirmek için tekerlek aldıydım...Bildiğiniz gibi bizim DC ve DCC de kullandığımız tekerlekler tek taraftan izolelidir. Halbuki bu tekerlekler çift taraftan izoleli, yani dingilin her iki tekerleklede elektriki bağlantısı yok. Bingo.... Ama tekerleklerden elimde yok. Hemen Stuttgartttaki Marklinci dostum Sacha ya yazdım. Bir hafta sonra tekerlekler geldi. (Arkadaşım Sacha Morandin çok iyi ve yardımsever birisi olup, Ebay üzerinden satışda yapmaktadır. Gözünüz kapalı alışveriş yapabilirsiniz)

Tekerlekleri orijinal bogiye monte ettim. Yalıtım parçaları çıkıntılı olduğu için tekerleklerin metal bogiye teması söz konusu değil. Tekerleklerden akım almak için Digirails tan temin ettiğim, vagon aydınlatmasında kullanılan akım alma paletlerini kullanacağım. Paletlerin bir tanesini bıçakla iki parçaya ayırdım, ve bu parçaları boginin altına sığacak büyüklükte kestiğim bir veroboard un üzerine lehimledim.







Arka boginin işi tamam. Bogiyi plastik dış parçalarıyla birlikte tekrar gövdeye monte ediyorum.



Sıra motor ve ön bogiye geldi. Artık işim daha kolay. Eski tip Marklin motorların DCC ye çevrimi için hazır kitler mevcut. Bunları hem Marklin hemde ESU muhtelif Marklin motorları için imal ediyor. Ben Marklin 60760 kitini kullanacağım, zira Sevgili dostum Serkanda zaten bir adet var. Bu kitin içinde 1 adet sabit magnetli stator, bir adet 5 kutuplu rotor, bir adet tamamen izole motor kapağı ve bir adet dijital dekoder mevcut. Mevcut üç kutuplu rotorlar yavaş hızlarda titreme yaptıkları için 5 kutuplu rotor AC olsun DC olsun DCC ye çevrimde hemen hemen şart gibi. Dekoderi maalesef kullanamayacağım. Marklin dekoderler Marklin protokolu ile çalışıyorlar. Marklin ve ESUEcos dışında başka kumandalarla çalışmıyor. Kemal MultiMaus kullandığı için başka dekoder takacağım. Aşağıdaki resimde solda motor blokunu, üstte sağda söktüğüm parçaları, altta sağda yeni takacağım parçaları görüyorsunuz.



Ön bogideki tekerlekler dişliler vasıtası ile motora bağlı. Dişliler tekerleklerle bütün olduğundan değiştirmem söz konusu değil. Sadece raydan izole etmek gerekli. Burada klasik yöntem tekerleklere oje sürmek. (Kemalde öyle dedi) Ben daha değişik bir şey denemek istiyorum. Elektronik devrelerin izolasyonunda kullandığım sıvı plastik var. Tekerlekleri onunla kaplayacağım.



Tekerleklere 24 saat ara ile iki kat olarak uyguluyorum.



Bundan sonra motorun yeni parçalarını takıp tekerlekleri tekrar monte ederek ön kısım montajını tamamlıyorum.





Motoru ve bogiyi yerine takmadan önce, dişlileri temizleyip yağlıyorum. Motoru boşta bir müddet iki yöne çalıştırarak test edeceğim.





Her iki yöne 15 er dakikalık çalıştırmada bir sorun göremedim. Artık yerine monte edebiliriz.



Yukarıdaki resimde ortada görülen devre kartı dağıtım kartı, sağdaki analog kumanda kartı. Analog kumanda kartını söküp atacağız. Bir saplama yapayım. Marklinin elektrik devrelerinin kalitesine ve montajın düzgünlüğüne hayran olmamak mümkün değil. Analog kumanda kartındaki yön değiştirme rölesinin markası Siemens. Sadece rölenin bugünkü fiyatı bile 6 Euro, oda bulursanız.
Analog kumanda kartını söküyorum ve bunun yerine hurdalığımda bulunan 8 pin soketli dekoder kartını takıyorum. Elektrik kablajını yapıyorum. En son olarakta dekoderi monte ediyorum. Lokonun içinde yer sorunu olmadığı için bir problem çıkmıyor.



Artık ilk test sürüşünü yapmaya hazırım. Ama bir problem var. Lokonun ışıklarını yakamıyorum bir türlü. Herşeyi tekrar kontrol ediyorum, sonuçta montajda bir hata yok, ama ışıklar yanmıyor....

Müracaat internet. Epey bir araştırmadan sonra bir Marklin forumundan öğreniyorumki, ışıkları yakabilmek için LEDlerin monte edildiği ön ve arkadaki minik devre kartlarını değiştirmek gerekiyor. Marklin dijital için yeni devre kartları üretmiş. Tabii bu kartlar hala varmı yokmu nasıl temin edilir bilemiyorum. Gene devreye Hollandalı bir Marklinci dost giriyor ve mevcut kartı nasıl modifiye edeceğimi gösteriyor.



Bu doğrultuda mevcut kartları modifiye ediyorum. Aşağıda solda eski hali, sağda yeni hali.



Herşey bitti, kapatabiliriz.



Test sürüşlerinde hiç bir problem gözlemlemedim, herşey normal görünüyor. Ufak bir video ekliyorum.




Saygı ve sevgilerimle

Can






   

Çevrimdışı Teoman Kardaşlar

  • Teoman Kardaşlar
  • Kurul Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: izmir
  • Yaş: 65
  • İleti: 2458
Ynt: Marklin 3 Ray AC Lokonun 2 Ray Ve DCC Ye çevrimi.
« Yanıtla #1 : Kasım 11, 2014, 06:32:24 »





Sevgili Can Bey, teknik bilginiz ile detaylı anlatım ve bilgilendirici görsel sunum ile çok güzel bir çalışma yapmışsınız.

Elinize sağlık.

Sevgiler, saygılar.
Teoman Kardaşlar

Çevrimdışı oruc

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 65
  • İleti: 312
Ynt: Marklin 3 ray AC lokonun 2 ray ve DCC ye çevrimi.
« Yanıtla #2 : Kasım 11, 2014, 11:09:43 »

  Sevgili Can,

Bu yazın tam Model Railroader lık olmuş.
Geçen cuma Can a gittiğimde lokoyu test ettik.
Çok güzel olmuş, üstüne yanar döner bir
lamba taksakmı acaba diye düşündük, o zaman
tam bir taşra lokosu olur dedik.
Bu loko İstanbulu zor görür.

Çevrimdışı Ferda

  • Ferda Genç
  • Kurul Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ?stanbul
  • Yaş: 64
  • İleti: 1630
Ynt: Marklin 3 ray AC lokonun 2 ray ve DCC ye çevrimi.
« Yanıtla #3 : Kasım 11, 2014, 11:15:18 »
Sevgili Can abimiz,

Beceri, bilgi ve emek dolu bu güzel paylaşımın için teşekkürler.

Sevgiler

Ferda
İYİ YAPILMIŞ BİR İŞİN ÖDÜLÜ, ONU YAPMIŞ OLMAKTIR.

Çevrimdışı kemalomay

  • Kemal Omay
  • Administrator
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul
  • Yaş: 25
  • İleti: 2880
Ynt: Marklin 3 ray AC lokonun 2 ray ve DCC ye çevrimi.
« Yanıtla #4 : Kasım 11, 2014, 12:16:51 »
Ya işte gördüğünüz gibi , böyle ERKEK bir  abi her eve lazım....
Ellerin dert görmesin canım abicim.

Şaka bir yana tüm Avrupa çalışmış valla loko için.
Madem bu kadar kolaymış  ;D elimdeki 4 marklin'i yarın postaya veriyorum abicim.
Bu arada fikir vermek dahil emeği olan tüm taşralı  :D dostlarıma ve dönüşüm setini hediye eden Serkan Kaçar kardeşime de teşekkür edeyim.

Yanar döner lamba güzel fikirmiş be Oruçcum. Keşke yapsa Can abi.
YAŞLANDIĞIMIZ İÇİN OYUN OYNAMAYI BIRAKMAYIZ , OYUN OYNAMAYI BIRAKTIĞIMIZ İÇİN YAŞLANIRIZ.   G.BERNARD SHAW.

Çevrimdışı serkan kaçar

  • Serkan Kaçar
  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: yak?nda maltepe
  • Yaş: 49
  • İleti: 1250
  • bende varım
Ynt: Marklin 3 Ray AC Lokonun 2 Ray Ve DCC Ye çevrimi.
« Yanıtla #5 : Kasım 11, 2014, 12:24:44 »
can abiye istanbula gidiyorum lokoyu götüreyim dedim verdi fakat istanbul işi yattı lokomotifte benim koleksiyona cok yakıştı kemal abi bulursam aynısından sana alırım

selamlar
Serkan kacar yaşlanarak degil, yaşayarak tecrube kazanilir. Zaman insanlari degil,armutlari olgunlastirir.

Çevrimdışı kemalomay

  • Kemal Omay
  • Administrator
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul
  • Yaş: 25
  • İleti: 2880
Ynt: Marklin 3 ray AC lokonun 2 ray ve DCC ye çevrimi.
« Yanıtla #6 : Kasım 11, 2014, 12:32:47 »
Bu arada Lollo dediğimiz dizel lokomotifi Can abi arıyordu , onun adına ebaydan bir tane aldım ama eve gelip elimi değince vermeye kıyamadım ve bunu Can abiye söyledim , çok kızmış  ve o gece hafif çakır kafayla , ebaydan acilen bir tane almış.

Loko gelince bir de bakıyor altında kocaman bir şey sallanıyor. ;D

Marklin için yapılmış loko almış gece vakti , bir duble  rakı eşliğinde.

Ben de dalga geçtim ve gece kafası iyiyken yatağa kadın atan ama sabah yanındakine elini uzatınca  ;D erkek olduğunu fark eden adam misali olmuşsun dedim.

Yaşamanın gittikçe daha ızdırap verici olduğu şu ülkede , her durumda  gülünecek bir olaya dönüşebilen böyle bir hobimiz ve keyifle gülebileceğimiz dostlarımız olduğu için gerçekten çok şanslıyız.
YAŞLANDIĞIMIZ İÇİN OYUN OYNAMAYI BIRAKMAYIZ , OYUN OYNAMAYI BIRAKTIĞIMIZ İÇİN YAŞLANIRIZ.   G.BERNARD SHAW.

Çevrimdışı kemalomay

  • Kemal Omay
  • Administrator
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul
  • Yaş: 25
  • İleti: 2880
Ynt: Marklin 3 Ray AC Lokonun 2 Ray Ve DCC Ye çevrimi.
« Yanıtla #7 : Kasım 11, 2014, 12:34:40 »
can abiye istanbula gidiyorum lokoyu götüreyim dedim verdi fakat istanbul işi yattı lokomotifte benim koleksiyona cok yakıştı kemal abi bulursam aynısından sana alırım

selamlar

Uganda da  evler çok ucuzmuş , bence hemen oraya yerleş  Serkancım.
YAŞLANDIĞIMIZ İÇİN OYUN OYNAMAYI BIRAKMAYIZ , OYUN OYNAMAYI BIRAKTIĞIMIZ İÇİN YAŞLANIRIZ.   G.BERNARD SHAW.

Çevrimdışı serkan kaçar

  • Serkan Kaçar
  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: yak?nda maltepe
  • Yaş: 49
  • İleti: 1250
  • bende varım
Ynt: Marklin 3 Ray AC Lokonun 2 Ray Ve DCC Ye çevrimi.
« Yanıtla #8 : Kasım 11, 2014, 12:36:13 »
trıx katener bakım lokosu sesli 100 tl verdim

haberin olsun
Serkan kacar yaşlanarak degil, yaşayarak tecrube kazanilir. Zaman insanlari degil,armutlari olgunlastirir.

Çevrimdışı oruc

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 65
  • İleti: 312
Ynt: Marklin 3 ray AC lokonun 2 ray ve DCC ye çevrimi.
« Yanıtla #9 : Kasım 11, 2014, 12:39:03 »

 Can iki adet lamba istedi karşılığı senet
Düzenledik, loko Ankara nın boskırında
Dolaşacak herhalde, malüm lamba fiyatları
Biraz yüksek.

Çevrimdışı kemalomay

  • Kemal Omay
  • Administrator
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul
  • Yaş: 25
  • İleti: 2880
Ynt: Marklin 3 ray AC lokonun 2 ray ve DCC ye çevrimi.
« Yanıtla #10 : Kasım 11, 2014, 13:35:15 »

 Can iki adet lamba istedi karşılığı senet
Düzenledik, loko Ankara nın boskırında
Dolaşacak herhalde, malüm lamba fiyatları
Biraz yüksek.
YAŞLANDIĞIMIZ İÇİN OYUN OYNAMAYI BIRAKMAYIZ , OYUN OYNAMAYI BIRAKTIĞIMIZ İÇİN YAŞLANIRIZ.   G.BERNARD SHAW.

Çevrimdışı Arda

  • Arda
  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • İleti: 47
Ynt: Marklin 3 ray AC lokonun 2 ray ve DCC ye çevrimi.
« Yanıtla #11 : Kasım 11, 2014, 15:37:06 »
Can Bey,

Öncelikle ellerinize sağlık.

Bahsettiğiniz izoleli tekerleklerin kodu var mıdır acaba sipariş etmek istesek? Bir de Marklinci Sacha Morandin'in Ebay hesap ismi nedir acaba?

Çok teşekkürler, saygılar.

Arda

Çevrimdışı Barbaros

  • barbaros a??rbaş
  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul
  • Yaş: 61
  • İleti: 278
Ynt: Marklin 3 ray AC lokonun 2 ray ve DCC ye çevrimi.
« Yanıtla #12 : Kasım 11, 2014, 20:30:02 »
tek kelime ile derslik....benimde bi adet roco dizelim var.yollasamda bi zahmet markline çevirirmisin ;D ;D ;D ;D.ellerine sağlık :D


Çevrimdışı utkan

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 65
  • İleti: 1938
Ynt: Marklin 3 ray AC lokonun 2 ray ve DCC ye çevrimi.
« Yanıtla #13 : Kasım 11, 2014, 21:58:38 »
.... elimdeki 4 marklin'i yarın postaya veriyorum abicim.


Kemal'im bırak postayı , ben yarın uğrarım, istersen.... :D

Çevrimdışı kemalomay

  • Kemal Omay
  • Administrator
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul
  • Yaş: 25
  • İleti: 2880
Ynt: Marklin 3 ray AC lokonun 2 ray ve DCC ye çevrimi.
« Yanıtla #14 : Kasım 12, 2014, 00:00:59 »
.... elimdeki 4 marklin'i yarın postaya veriyorum abicim.


Kemal'im bırak postayı , ben yarın uğrarım, istersen.... :D

Vallahi burası klüp değil brezilya dizisi arkadaş , güvenecek bir kişi bile yok...... ;D

Halbuki ben hiç böyle şeyler yapmam , kimsenin lokosunda gözüm yoktur............. 8)
YAŞLANDIĞIMIZ İÇİN OYUN OYNAMAYI BIRAKMAYIZ , OYUN OYNAMAYI BIRAKTIĞIMIZ İÇİN YAŞLANIRIZ.   G.BERNARD SHAW.

Çevrimdışı utkan

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 65
  • İleti: 1938
Ynt: Marklin 3 ray AC lokonun 2 ray ve DCC ye çevrimi.
« Yanıtla #15 : Kasım 12, 2014, 00:55:37 »
.... elimdeki 4 marklin'i yarın postaya veriyorum abicim.


Kemal'im bırak postayı , ben yarın uğrarım, istersen.... :D

Vallahi burası klüp değil brezilya dizisi arkadaş , güvenecek bir kişi bile yok...... ;D

Halbuki ben hiç böyle şeyler yapmam , kimsenin lokosunda gözüm yoktur............. 8)

Ben seni masraftan kurtarayım dedim... ;) Ne haddime.... :-[

Çevrimdışı Okan

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ?stanbul
  • İleti: 1120
Ynt: Marklin 3 ray AC lokonun 2 ray ve DCC ye çevrimi.
« Yanıtla #16 : Kasım 12, 2014, 15:49:22 »
Can bey müthiş bir çalışma olmuş, tebrikler ve ellerinize sağlık.

Bir taraftan Teoman hocam kesti biçti, süsledi, bir taraftan siz dönüşüm yaptınız, biz izleyenler ne olduk artık siz düşünün.

Emeğinize sağlık.

Artık rahatlıkla biz DC/2Raycılar da Marklin loko alıp Ankara'da dönüştürebiliriz  ;D ;D ;D Boz kırın ortasında Ankara bir güneş, güneşin içinde Can bey bir yaşayan efsane oldu....

Ancak bu yine Kemal abiye yaramayacak, zira fuara gittiğinde Mehmet abi ile rahat dolaşacağını umuyordu, artık aynı Marklin lokomotifi almak için nasıl anlaşırlar göreceğiz, üstelik daha Marklin'de onda olmayan çok model var, tüh tüh tüh...

Çevrimdışı kemalomay

  • Kemal Omay
  • Administrator
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul
  • Yaş: 25
  • İleti: 2880
Ynt: Marklin 3 ray AC lokonun 2 ray ve DCC ye çevrimi.
« Yanıtla #17 : Kasım 12, 2014, 19:27:52 »
Ancak bu yine Kemal abiye yaramayacak, zira fuara gittiğinde Mehmet abi ile rahat dolaşacağını umuyordu, artık aynı Marklin lokomotifi almak için nasıl anlaşırlar göreceğiz, üstelik daha Marklin'de onda olmayan çok model var, tüh tüh tüh...

Can abime kıyamam bir daha , herkesin işini yapıyor , kendi lokolarına ,  vagonlarına asla sıra gelmiyor..

Loko geldi muhteşem olmuş , Can abi de , şu altındaki palet olmasa marklinci olurdum diyenlerden.
Yürürken aletten o kadar güzel bir elektrikli loko sesi çıkıyor ki anlatmak mümkün değil , bir gün ses takarsam sadece düdüğünü kullanırım vallahi.

Bir kere daha TEŞEKKÜRLER abicim....................
YAŞLANDIĞIMIZ İÇİN OYUN OYNAMAYI BIRAKMAYIZ , OYUN OYNAMAYI BIRAKTIĞIMIZ İÇİN YAŞLANIRIZ.   G.BERNARD SHAW.

Çevrimdışı uzay

  • Forum Üyesi
  • İleti: 1127
Ynt: Marklin 3 Ray AC Lokonun 2 Ray Ve DCC Ye çevrimi.
« Yanıtla #18 : Kasım 12, 2014, 22:16:42 »
Abi eline sağlık
anlatımı çok güzel olmuş

Çevrimdışı utkan

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 65
  • İleti: 1938
Ynt: Marklin 3 ray AC lokonun 2 ray ve DCC ye çevrimi.
« Yanıtla #19 : Kasım 12, 2014, 22:23:18 »
Kemal'cim lokon raylarını eskitmesin dikkat et....malum bağırsağı çıksa da O Bir Marklin Hala! :D

Can Bey, izninizle ustadım diyeceğim, ellerinize SAÐLIK.... :D Gerçekten Muhteşem bir çalışma.... :D

m.utkan