Gönderen Konu: DCC Kumanda seçenekleri karşılaştırması  (Okunma sayısı 14105 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Okan

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ?stanbul
  • İleti: 1120
DCC Kumanda seçenekleri karşılaştırması
« : Mart 25, 2008, 00:23:51 »
Bugün için güncel DCC Kumanda seçenekleri arasında bir karşılaştırma tablosunu dostumuz Şafak Aktaş ile birlikte hazırladık.

Buradaki sorular tamamen kendi deneyimlerimize göre oluştu ve yanıtlandı. Bu henüz bir taslak çalışma olup, gelecek görüşlerinize göre zenginleştirebiliriz.

Tabloda Piko Digi1, Horny Elite, MRC Prodigy Advance Squared ve Roco Multimaus ile ilgili bilgileri bulacaksınız. MRC bu aşamada sadece internetten bulunan bilgiler ile hazırlandı.


Çevrimdışı Ferda

  • Ferda Genç
  • Kurul Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ?stanbul
  • Yaş: 64
  • İleti: 1630
Ynt: DCC Kumanda seçenekleri karşılaştırması
« Yanıtla #1 : Mart 25, 2008, 15:06:11 »
Okan ve Şafak Beyler,
Kumandalar ile ilgili yapmış olduğunuz bu araştırma bir çok model trenci için yol gösterici kaynak olacağına inanıyorum.Teşekkürler.
Ferda...
İYİ YAPILMIŞ BİR İŞİN ÖDÜLÜ, ONU YAPMIŞ OLMAKTIR.

Çevrimdışı Şafak Aktaş

  • ?afak Aktaş
  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: Ankara
  • Yaş: 42
  • İleti: 176
Ynt: DCC Kumanda seçenekleri karşılaştırması
« Yanıtla #2 : Mart 25, 2008, 20:12:43 »
Merhabalar

DCC kumandalarla ilgili daha çok araştırma yapıp, bu listeyi genişleteceğiz. Siz sevgili dostlarımızdan da kumandalarla ilgili görüş ve deneyimlerinizi bekliyoruz.
Bunun bir benzerini, DC dekoderler için de yapmayı düşünüyorum. Dekoderlerin kıyaslanması, özellikleri vb. şeyleri içeren bir liste hazırlayabiliriz. Dekoderler konusunda da yine bilgilerinizi buradan veya özelimizden bizimle paylaşabilirsiniz...
Şafak Aktaş

Anadolu Model Demiryolları

Çevrimdışı Okan

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ?stanbul
  • İleti: 1120
Ynt: DCC Kumanda seçenekleri karşılaştırması
« Yanıtla #3 : Ağustos 07, 2008, 20:19:11 »
Kumanda seçenekleriyle ilgili karışaltırmamıza, ek özellikler ile devam edelim.

Aslında buna bir karşılaştırma demekten daha çok araştırmalar sonucu elde edilen bilgilerin derlenmesi de diyebiliriz. Önceki hafta makas dekoderleri ile ilgili bir uygulama yapmış ve sonrasında algılama sistemlerine bakmaya başlamıştım. Bu mesajda elde ettiğim bilgileri paylaşıyorum, yanlış anlama veya eksiklerim olabilir, sonuçta teorik bilgiye dayalı bir derleme. Kullanan, bilen, araştırmış veya ilgilenen arkadaşlarımızın bu konuya mesaj göndererek yapacakları katılımcı ve yapıcı katkıları için şimdiden teşekkürler.

DCC kumandaların bugüne kadar lokomotifle ilgili olan kısmına odaklandık. Hareket, ışık, ses yapabildiklerimizin arasında. Bir sonraki aşama, makasların kumanda edilebilmesi.

Makas kumanda edebilmek için makasların öncelikle motorlu olması gerekli. Motorlarda bobinli röle benzeri motorlar çoklukla görünüyor, ancak çok daha gerçekçi yavaş hareketli seçenekler de mevcut. Motor bağlı olan bakası kumandadan kontrol etmek için makas dekoderi kullanmak gerekli. Pek çok markanın kendi dekoderi var ve farklı kumandalar ile kullanılabiliyor. Yine lokomotiflerdeki gibi her bir makasa bir adres veriyorsunuz ve kumandadan yönünü değiştirebiliyorsunuz. Tüm DCC kumandalarda makas/aksesuar kumandası standart bir özellik olarak NMRA standartlarından geliyor.

Bir sonraki aşama rota tanımlama. Sabit kurgunuzda motorlu ve dekoderli makaslarınızın yönlerini belirleyerek treninizin gideceği yolları çizebiliyorsunuz. Böylece seçtiğiniz rotaya göre makaslarınız otomatik olarak ayarlanıyor. Rota tanımlama özelliği bugün için her kumanda da standart bir özellik değil.

Daha sonraki aşamada tren nerede ne yapmalı konusu geliyor. Bunun için algılama detektörleri kullanılıyor. Basit kullanım, rayın bir bölümünden bir tren geçtiğinde 30cm ilerideki sinyali kırmızı yakmak, veya makası değiştirmek veya hemzemin geçidin kollarını indirmek şeklinde oluyor. En basit dedektör manyetik anahtarla yapılıyor. Ancak kurgunuzda trenleriniz ve rotalarınız çok sayıda ve bunları gerçeğine benzer şekilde idare etmek ve otomatikleştirmek istiyorsanız, biraz daha ileri seviye algılama sistemleri kurmanız gerekiyor. Bu konu halen gelişime açık, her markanın algılama sistemi olmadığı gibi, markaların ürettiklerinin yanında açık çözümler de mevcut.

Kurgu büyüdükçe bunları DCC kumanda üzerinden yapmaya çalışmak aslında eziyet haline gelebiliyor. Lokomotifi seç, makası değiştir, sinyali yak, rotayı ver, diğerine bak. Gerçek demiryolu işletmelerinde farklı kişilerce farklı yerlerde yapılan görevlerin hepsini kumanda başında yapmanız durumu sözkonusu. Makinist de, sinyalci de, kontrolcü de sizsiniz. Çok syıda tren, hareketli ve düzenli bir kurgu izlemek istiyorsanız bilgisayar desteği kullanabilirsiniz. Bu konuda bir kaç tane yazılım da sözkonusu, ancak bazı kumandalar bu ihtiyaçlarınızı da tek başına karşılayabilir durumda.

İşte bu değerlendirmede bu konularda 5 üreticinin bilgilerini derledim. Elimde olan Hornby Elitei bir seviyeye kadar deneyebildim, algılama sistemleri ve diğerleri teorik bilgi. Hornby, MRC ve ESU bu konuda kumanda olarak bazı yeteneklere sahipler, eksik özelliklerini ise Littfinski ve Digitrax ürünleri tamamlayabiliyor. Aşağıdaki resimlerde özellik tablosunu ve diğer iki üreticinin özellikle yan ürünlerinin birlikte nasıl kullanılabileceğini göstermeye çalıştım. Bu incelemede dijital konusunda yine önde gelen Lenz ve Roco bugün için yer almadı.

Algılama ürünü olarak marka ürünlerin yanında Rob Paisley'in web sitesi ve MERG web sitesinde yayınlanmış açık devrelerden de yararlanılabilir.

Özet olarak, kurgunuz büyüdükçe önünüzde onu nasıl yöneteceğinize dair olanaklar çeşitli. EcOS kumanda olarak en fazla yeteneği üzerinde bulunduran, aslında Linux çalıştıran küçük ekranlı bir bilgisayar ve fiyatına MediaMarkt'tan iyi bir notebook bilgisayar alınabiliyor, geri bildirim özellikleri için yine diğer ürünleri kullanmak gerekiyor. Diğer kumandaların bugün için eksik yönlerini ise Littfinski veya Digitrax ürünleriyle tamamlamak mümkün. Örneğin Littfinski S88, ESU tarafından bile kumandasına konmuş bir haberleşme kolu, Digitrax, benzer amaçla Loconet kullanıyor.

Gelelim derlememize



Bu sayfada ise tamamlayıcı algılama ürünlerinin nasıl kullanılabileceğine bir örnek vermek istiyorum. Littfinski, Hamburg Miniature Wunderland'da bolca kullanılmış. Burada bilgisayar kumandası yazılımından da bahsedelim. Bu konuda paralı parasız birkaç alternatif var, Railroad&Co, KAM, Rocrail bir kaç örnek. Ben Train Controller'ı inceledim, makas denemesinde kullandım. 12 adede kadar(oniki) DCC kumandayı aynı anda yönetebiliyor.

Hornby dekoderleri(tren, makas, sinyal vb) kumanda edebiliyor ve bunu bilgisayar üzerinden yapmaya da izin veriyor. Ancak henüz firmware ve ürün olarak tren yerini bildirecek altyapısı yok. MRC'nin henüz bilgisayar bağlantısı(kablosuz olacağı söyleniyor) gelmedi. ESU ECOS'da ise detector altyapısı ayrıca kurularak kumandaya bağlanıyor.

Bu nedenle bu iş için kullanılan yöntem, ikinci bir DCC kumanda almak değil, yanına bilgisayara bağlanabilen bir cihaz almak, bu Lifftinski ve Digitrax'da var. Bu iki markanın da DCC kumandaları da var ve bugün için entegre çözüm sağlıyor görünüyorlar. Bir diğer örnek ise Rob Paisley ve MERG'de var, DCC kumandasından algılayıcılarına kadar yapabileceğiniz devreler paylaşılmış. Hangisi size uyuyor, hangisi mevcut yatırımınızı korumanıza olanak tanıyor ise seçebilirsiniz.

Bu Lifftinski örneği :



Bu da Digitrax örneği :



Göreceğiniz, bulacağınız öneriler, düzeltmeler ve bu mesaja yanıt olarak buraya yazacaklarınız için şimdiden teşekkürler.




Çevrimdışı irfantprk

  • ?RFAN TOPRAK
  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 53
  • İleti: 505
Ynt: DCC Kumanda seçenekleri karşılaştırması
« Yanıtla #4 : Ağustos 08, 2008, 12:17:42 »
Okan bey size katılmamak mümkün değil,kesinlike söylediklerinizde haklısınız.
Benim fikrim nasıl bir kurgunuz olduğu ve ileride nereye kadar kurgunuzu geliştirebileceğinizi çok iyi tahlil etmeniz.
ilk deneme için Hornby select kumanda aldım (4 fonksiyonlu).sesli olmayan dijital için ideal,ama sesli dijital için bence uygun değil.
F 12 Yani sesi kapatma özelliği yok. Üç beş dakika sonra dört beş diesel lokomotifin biribirine karışan sesleri müthiş kafa şişiriyor.üstelik çalıştırmak istediğiniz lokonun sesini dğerleri yüzünden duyamıyorsunuz bile.
Birde hornby kumanda kullanırken lokomotifleri plaktorna veyaelle ters istikamete koyduğunuzda ileri tuşunda geri,geri tuşunda ileri gidebiliyor.bana decoderin bazen kafasının karıştığını ve decoderi resetlemek gerektiğini söylediler.Ama mrc kumandayı denedim.bu sorunlar düzeldi.Hornby select sessiz dijital için ideal ama sesli kurguda .eksik.
Esu kumandaya göz attım.kablolu bir kumandaya 1200 ytl vermek bana çok pahalı geldi.
Benim evin kolidoruna geçmeli uzun raylardan hat döşeyip 30 metreden uzun hat yapıyorum.(misafir filan gelince de 5 dakikada topluyorum.)tabiki 30 metre kablo gerekiyor.Arka odada treni istasyonda durdurmak için treni görmem gerekiyor.Bu yüzden uzaktan kumandalı kumanda ihtiyacım var.Var ama uzaktan kumandalı yani whiress'li kumandalar da iki alternatif var.
Birisi Mrc kabloluya kablosuz ekliyorsunuz.Ne mantıksa iki kumanda almak zorundasınız.zaten ben kablolu istemiyorum,kablosuz için kabloluyuda size satıyorlar.üstelikte 900ytl yi gözden çıkarmanız gerekli.
Yada bachmann 20 fonksiyonlu dynamiss modeli kablosuz kumanda alacaksınız.Fiyatı da çok uygun 300 ytl civarı.ama pek harun abi getirmek istemedi.Bir konuda haklı da sayılır.mrc varken Bachmann daha basit gelebilir Bachmann dynamiss kullanan arkadaşlarda pek yok sanırım forumda bir arkadaş kullanıyor galiba.
kumandadan fonksiyon kullanma problemlerinide birazdan yazacağım.sizleri uzun uzun yazıp sıkmak istemiyorum.

Geleceğin kumandası bence kesinlikle uzaktan kumandadır.

herkese selamlar.........

Çevrimdışı irfantprk

  • ?RFAN TOPRAK
  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 53
  • İleti: 505
Ynt: DCC Kumanda seçenekleri karşılaştırması
« Yanıtla #5 : Ağustos 08, 2008, 13:35:57 »
Kumandalardaki bir başka sorunda tek hız ayar düğmesinden birden fazla lokomotif  kumanda etme sorunu.bir lokomotif kumanda ederken diğer bir lokomotifi hareket ettirdiğinizde ilk yürüttüğünüz lokomotifi kontrol etmeniz çok zor.Dijital çıkmadığı zamanlarda yani analog kullandığım zamanlarda rayları bloklayarak 3 ayrı analog kumandadan lokomotiflerin ayrı ayrı hızını ayarlayabiliyordum.Ama aynı lokomotifleri aynı ray üstünda kullanamıyordum.
Gürkan beye sordum.Bana Mrc iki kumanda aldığımda(biri kablolu,biri kablosuz)aynı hatta iki dijital kumandayla iki ayrı lokomotife iki ayrı kullanım olduğunu söyledi.
Şimdi kafama yine aynı sorun takıldı.?

Esu çift hız ayar düğmeli kumandamı?   (yaklaşık 1200 ytl fiyatı)

Hornby çift hız ayar düğmeli elite kumandamı?       (yaklaşık 600 ytl civarı)

Mrc çift kumanda konsollu (konsollardan biri kablosuz uzaktan kumandalı) kumandamı?   (yaklaşık 900 ytl civarı)

(kumanda fiyatlarını  yanlış yazmışsam lütfen düzeltin.)

Yani dijitale geçmek biraz tuzlu fiyat oluyor.Artık herkes hesabını ona göre yapıyor.

şu an mrc kumanda benim için alternatfsiz görünüyor.

Esu dijital decoder hakkında birkaç şey söylemek istiyorum.

Mrc decoder üzerinde sesler yüklü. ayrıca esu gibi bilgisayardan motor sesi,çan sesi veya korna sesi gibi sesler yüklemeye gerek yok.



Fiyat ve özellik olarak Mrc 28 fonksiyonlu decoder 100 ytl daha ucuz 8 lokomotifte 800 ytl lik kumanda parası kadar fark oluyor. Tabiki yine aynı soru????

500 ytl'ye pahalı bir lokomotifmi?

yoksa 100 ytl'ye 5 lokomotif mi alırsınız sorusu gibi?

Forumda bir arkadaşımız''Esu pahalı ama avrupalı boşuna almıyor,mutlaka Avrupa'lılarınbir bildiği vardır.Boşuna mı esu alıyorlar''demişti.Doğru ama
Japon elektronik devi  Pioneer,clarion,denon sony gibi dünya devleri bosch firmasının bir kolu olan Blaupunkt,schaub lorens,grundig gibi avrupa firmalarını dünya piyasasından sildi süpürdü.(Ezeli bir rekabet..........)


Benim tahminim mrc nin düşük fiyatına Esu uzun süre dayanamayacak.mutlaka fiyat indirecek.REKABET HER ZAMAN TÜKETİCİYE YARAR...........

herkese selalar.........

Çevrimdışı Harun

  • Administrator
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 65
  • İleti: 2880
  • herşey MTK yüzünden...
Ynt: DCC Kumanda seçenekleri karşılaştırması
« Yanıtla #6 : Ağustos 08, 2008, 17:33:47 »
İrfan selam,

Alıntı
Forumda bir arkadaşımız''Esu pahalı ama avrupalı boşuna almıyor,mutlaka Avrupa'lılarınbir bildiği vardır.Boşuna mı esu alıyorlar''demişti

Bu laf tamamen mesnedi olmayan bir geyik. Her ne kadar globalleşen bir dünyada yaşıyor olsak da ülkeye, kıtaya bağlı durumlar hala ekonomik ilişkiler açısından önemli. Aynı ülke, kıtadaki markalar daha yakın ilişki içinde oluyorlar, tüketiciler de benzer şekilde hareket ediyorlar.

Tek ortak görünen nokta hemen hepsinin üretimlerini (Esu, Marklin ve Roco'nun bazı ürünleri de dahil) uzak doğuya kaydırmış olmaları. Çin demiyorum başka ülkeler de devreye giriyor, mesela artık Vietnam da bir seçenek olmaya başladı. Hornby scenic malzemelerini artık Vietnam da yaptırıyor.

MRC Amerika'da çok yaygın, Esu Avrupa'da. Ayrıca Avrupalı tren üreticilerinn çoğu kendi ses sistemlerini yapmayı tercih etmiyorlar, Amerikalı tren üreticilerinin büyük bir kısmı kendi ses sistemlerini de yapıyorlar.

Mesela MTH e bakalım. Bence tartışmasız gördüğüm bütün markalar içinde (Marklin, Roco, Flesichmann, Hornby aklınıza ne gelirse) herşeyiyle "en mükemmel" lokomotifi yapan tek firma. Diğer bütün markaların lokomotifler MTH le mukayese edildiğinde eksik kalıyor. Yok dekoder takalım, yok uyduruk bir duman jeneratörü takalım, yok ESU, MRC ses takalım demek zorunda kalıyoruz. Ama ne yazık ki sadece Amerikan modellerini yapıyor. 

Amerika ve Avrupa ekonomik koşullar ve tüketici davranışları açısından da çok farklı. Mukayese etmek elmayla armutu toplamak gibi oluyor. Amerika'da 100 USD olan aynı ürün Avrupa'da 100 EU ve hatta İngiltere'de 100 sterlin bile olabiliyor ve alıcı buluyor. Amerika'da KDV ve Avrupa'da olan başka bazı vergiler yok, fiyatlar bu açıdan da yanıltıcı olabiliyor. Yani fiyatlara bakıp kalite, özellik farkını da tahmin edemiyorsunuz.   

Burada önemli olan nokta (bence) kullanıcının ihtiyacını hangi ürünün karşılayacağı. Fotoğraf makinasından örnek vereyim. Mesela, 7-8 bin dolara bir Nikon kamera alıp, sürekli Auto, Program seçeneklerini kullanıyorsan fotoğraftan anlamıyorsun ama psikolojik tatmin alıyorsun demektir, ki bu da bir tercihtir tabi ve bugünün ekonomisi de büyük ölçüde bunun yaratığı pazardan faydalanıyor.

Ayrıca şunu unutmayalım, digital kumandalar en fazla 2 yıl içinde demode olacak, yenileri çıkacaktır.

Bir de şu var, digital henüz yeni bir konu olduğu için bir sürü ek parçayı ve hatta programı kumandayı yapan firmanın dışında 3. firmalar yapıyor. Yani neredeyse kurulacak hiç bir komplike sistem %100 tek bir markadan yapılamıyor. Muhakkak melez bir sistem oluyor. Bunun da kullanıcının bilgisine göre iyi ve kötü yönleri olabilir. Az bilen biri herşeyi aynı markadan alıp daha kolay bir kurulum yapabilir, işi iyi kavrayan biriyse her markanın kendisine göre en iyi parçalarını kullanabilir. İyi olan birbirleriyle uyumlu olması, bu dönemde standartların oturması.

Bazı parçalarsa herhalde (çok uyduruk birşey değilse, standartlara uyuyorsa) sadece fiyata bakarak alınabilir. Mesela bir dekoder eğer tüm fonsiyonlarıyla çalışıyor ve üstelik ucuzsa onu almak mantıklı. Esu'nun normal (sessiz) dekoderi 60 EU, Hornby nin NMRA onaylı dekoderi ise 35 YTL. Aradaki fark sizi psikolojik olarak ekstra tatmin ediyorsa almak iyi olabilir. Başka bir fark yok. Bir makas dedektörü komutu aldığında makası açıp kapatıyorsa, 3 gün sonra bozulmuyorsa iyidir. Başka ne beklenebilir ki? Mesela aynı işi gören 4 lü Hornby makas dedektörü 125 YTL MRC nin ki 90 YTL gibi.

Sonuç olarak digital ve devamında bilgisayar kontrolu daha üzerinde çok çalışılacak, basitleşecek, fiyatları da düşecek bir konu gibi görünüyor.

Dediğim gibi önemli olan kullanıcının neyi en verimli olarak kullanabileceği.

Neyse Okan geldi bırakıyorum.

Harun


« Son Düzenleme: Ağustos 09, 2008, 01:08:43 Gönderen: Harun »

Çevrimdışı irfantprk

  • ?RFAN TOPRAK
  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 53
  • İleti: 505
Ynt: DCC Kumanda seçenekleri karşılaştırması
« Yanıtla #7 : Ağustos 08, 2008, 18:23:07 »
Harun abi...............

Aynen katılıyorum,çok haklısın.

Fabrikanın orjinal sesli dijital lokomotif olarak sattığı 450-500 euro fiyatı olan bir lokomotif yerine,

150 euro+80 euro sesli decoder takıp(daha doğrusu Harun abiye taktırıp) 200-250 euroya malederek kullanmak bana her zaman daha uygun oluyor.Dediğin gibi bu tamamen tüketici tercihi.Pahalı bir loko alan kimseyi asla eleştiremem.Çünkü bu bir hobi ve herkesin ayrı ayrı zevkleri vardır.


Çevrimdışı Harun

  • Administrator
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 65
  • İleti: 2880
  • herşey MTK yüzünden...
Ynt: DCC Kumanda seçenekleri karşılaştırması
« Yanıtla #8 : Mayıs 28, 2009, 02:28:39 »
Bir kıyaslama tablosu...


Çevrimdışı Heroes

  • Forum Üyesi
  • Yaş: 44
  • İleti: 107
Ynt: DCC Kumanda seçenekleri karşılaştırması
« Yanıtla #9 : Mayıs 28, 2009, 18:08:54 »
Harun Bey Proses de bu ürünlerden hangileri mevcut acaba ?

Emre Uygar

Çevrimdışı container

  • container
  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 47
  • İleti: 79
Ynt: DCC Kumanda seçenekleri karşılaştırması
« Yanıtla #10 : Ekim 22, 2009, 23:06:39 »
Harun bey sanirim sadece MRC advance var sizde.

Ben de yeni basliyorum ve bir kac arkadas daha var bugunlerde.
Kumandalarda bi kampanya yapsaniz, biz de mutlu olarak bu hobiye baslasak :)