Gönderen Konu: TCDD RM 3000 Model Yapım Çalışmaları  (Okunma sayısı 14333 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Gürkan

  • Forum Üyesi
  • Yaş: 25
  • İleti: 17
Ynt: TCDD RM 3000 Model Yapım Çalışmaları
« Yanıtla #20 : Kasım 14, 2012, 22:11:59 »
İsmail abi Modelimize sağlam bir hat lazım Silmilatörde . :) Ellerinize sağlık paneli görünce bilgisayar önünde gerçekten bağladınız sandım :)

Çevrimdışı ismailozerbay

  • Forum Üyesi
  • Yaş: 41
  • İleti: 75
Ynt: TCDD RM 3000 Model Yapım Çalışmaları
« Yanıtla #21 : Ocak 13, 2013, 20:29:52 »
konuyla ilgili uzun zamandır işlerimden dolayı pek paylaşımda bulunamadım. yarın geldiğim noktayı sizlerle paylaşacağım. slmlar
Yalnız Pazusu ile Çalışan İŞÇİDİR!
Elleri ve Kafası ile Çalışan USTADIR!!
Elleri,Kafası ve KALBİ ile Çalışan SANATKARDIR!!!

Çevrimdışı MesutDEM

  • Forum Üyesi
  • Yaş: 57
  • İleti: 42
Ynt: TCDD RM 3000 Model Yapım Çalışmaları
« Yanıtla #22 : Ocak 19, 2013, 13:20:11 »
(Aşağıdaki satırları okuyunca belki "bu adam da nereden dadandı arkadaş?" diyeceksiniz. Fakat siz yine de demeyin). :)

Merhaba,

Biliyorsunuz, ben foruma 2008´de kayıt olmuş isem de sizlerin arasında henüz çok yeniyim.

Modeller ve hatta modellerden ziyade simulatore uyarlamalar harika. Fakat “paneli eve götürebilmiş olmanız” daha da büyük bir başarı...

“CAD Tabanlı Sahneleme” benim işim ve buna CAD´in ülkedeki bilinen hallerinden ziyade , genel olarak DCC (Digital Content Creation) deniyor. Şimdi, işin aslı, gerek modelleme, gerekse “texture mapping”, bizim bu işlerde yıllar boyu pek de ısınamadığım fakat el mahkûm hakkını verebilmek için elbette mesai harcamak durumunda kaldığım alanlardan. Aslını isterseniz, zaten bu konularla şu veya bu düzeyde ilgilenmiş herkesin de bildiği üzere, modelleme ile texturing dahî apayrı uzmanlık alanlarıdır. Bu böyle olmasına rağmen, yıllardır farkında olduğum husus, birkaç benden genç arkadaşın, demiryolu simulatorlerine sahne/model uyarlamada takdire şayan bir el yordamı meydana getirmiş olması.

Fakat cad modelden prototip işi bambaşka bir fasıl.

Yine genel olarak ülkedeki oturmuş durumda olup, yaratım / birikimden ziyade, yatak odasına dönük meslek / kariyer yapısının, kendi sırtını yasladığı ve “hayat” adındaki bu “büyük abi”nin desteğiyle, gerek computer, gerekse computer arts alemlerindeki naçizane birikim ve görgümüzü “bunu hangi programda yaptın birader?” sorusu üzerinden “boşa çıkartmak” taktikleri vardır (yani, ben ki  doktor/mim/müh/öğrtm/müd/mem/işçi vs.yim sen ki Frengistanlı bilgisayarcı Frenk nesin söyle bakalım? ).

Fakat bu işler sadece bizim şu memlekette değil, dünyada da ayağa düştüğü için “amcası bizim oğlanın da var bilgisayarı o da yapıyor böyle şeyler” gibisinden bir kuru kalabalık denizi içinden sıyrılabilmek amacıyla, okyanusun pek de göze alınamayan kimi adacıklarına doğru yıllarca kulaçlayıp kendimizi heder etmek durumunda kaldık...

Söylemeye utan-mı-yorum: 15 yıllık bir CG (Computer Graphics) bürosu oluşumuza rağmen, işte bu sebeplerle, “3D printing” konusundan daima uzak durdum.

Yıllar önce bir vesile ile ilgilenmiş olsam da, konunun üzerinde en çok ahkam kesilen fakat realitedeki tipik fos karşılıklarını görüp de “evet işte burada da gerçek bundan ibaret” demek istemediğim alanlarından biri, işte o “3D printing” faslıdır. Ahkam çok. Wikipedia´lar dolusu sayfalar, copy/paste´lardan ibaret uyduruk haber siteleri vs. Stereolithography, STL models vs.

Fakat her zaman dediğim gibi, “vitrine” değil, gerçeğe, yani  “vitrinin arkasına” bakan biriyim. Adamın teki 3. dünya rantlarından türetme parayı “dükkan satın almak” yerine, bilmem kaç metrelik printer´lara yatırdığında bunlardan gelen parayı “dükkan kirası tadı” ile bir yere kadar yarıştırabilir. Fakat bunun “3D printing”de sökmeyeceğini tahmin etmek zor değil. Çünkü bu, “aletin başına bol bulunan amele populasyonundan birilerini dikip 3. dünya parası basmak” şablonuna uymayan bir iş...

Sizler bu konunun (vitrinin) arkasına dair ipuçlarını muhtemelen daha iyi biliyorsunuzdur.

Yine de bahsettiğim o dönemde STL cad biçimi ile biraz cebelleşmiş olduğumdan şunu herhalde söyleyebilirim: Olur da CAD modellerden (yani, “3d Studio Max´te mi yaptın birader?” sorusunda geçen tarzda  DCC modellerinden)  yola koyulup, “Allaaaah 3D baskı çıkmış arkadaş” şeklinde gaza asılan olur ise, “convert to STL” işini savsaklamasın. Sonrasında “makinanın çözünürlüğü”ne bahane bulmak durumunda kalınabilir. Tabi, önce kahramanı bol ve de "hiç yapamadığı devrim"in arabasını bile yapmış diyar ülkesinde “makinayı” bulmak gerekiyor:

(Müdürüm / Amirim! 3D baskı makinası dedikleri o kadar pahalı birşey değilmiş. 2-3bin dolarlık olanları da varmış. Ama siz genel müd.den bi rica etseniz de şöyle 100bin$´lık olanını getirtsek. Bizim atelyedeki Mehmet bu işlerden iyi anlıyor. O hepsini halleder kerata. Oldu mu bu iş, yerel gazetelerde hergün fotoğrafımız çıkar vallaha müdürüm...). Nasıl “Koca kafalar”a iyi senaryo değil mi?
 
Ýçinde değil Dışında olanlardanım.

Çevrimdışı ismailozerbay

  • Forum Üyesi
  • Yaş: 41
  • İleti: 75
Ynt: TCDD RM 3000 Model Yapım Çalışmaları
« Yanıtla #23 : Ocak 19, 2013, 14:20:03 »
bu konu hakkında silikon kalıplama tekniği ile birkaç düğme ürettim. sonuçta istediğimi elde edemedim. nedeni şu düğmeleri açıp tektek paraçaları dökmemiz gerekti. model kendimizin olmadığı ödünç olduğunu düşünürsek açtığımız her düğmenin tekrar toplanma olanağının olmadığı ortadadır. 1961 model bir kumanda da en yeni parçanın 1971de değiştiğini tespit ettik. yani böyle tarihi bir dokuya zarar vermek durumu beni çok korkuttu. sonuçta hepimize emanet kalmış tek örnek şuan elimizde duran kumanda. aslında sizin dediğiniz gibi 3d printer çözünürlüğü çok çok yüksek olan teknikte yapılabilirdi ama buna bütçe yetmeyeceği ortadadır. belki sizlerinde yardımını alarak bunun üstesinden gelebiliriz. bu komanda odası için sürücü koltuğuna en uygun koltuğu temin ettim. devremizi hazırladık. teksorun bizim bu kumandayı emanet olarak almamızdı. bunun yerine düğmelerini daha rahat bulabileceğimiz. daha öncede üzerinde çalıştığım mt5700 kumandası yapmaya karar verdik. piyasada düğmelerin hemen hepsini bulabileceğimiz için bu kararı aldık. bu konuyla ilgili sadece 1-2 parçayı sanayide yaptırmamız gerekecek. bu olayda bütçemizi rahatlatacağı gibi yaptığımızın benzerini yapmak isteyecek arkadaşlara yol gösterici bir çalışmada olacağını düşünüyorum.
Yalnız Pazusu ile Çalışan İŞÇİDİR!
Elleri ve Kafası ile Çalışan USTADIR!!
Elleri,Kafası ve KALBİ ile Çalışan SANATKARDIR!!!

Çevrimdışı ihsan

  • Ihsan Günder
  • Kurul Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul
  • Yaş: 70
  • İleti: 987
Ynt: TCDD RM 3000 Model Yapım Çalışmaları
« Yanıtla #24 : Ocak 19, 2013, 14:24:49 »
İlk okul birinci sınıfta annemin diktiği minik bez torbaya doldurduğu İspir kuru fasulyesi ile matemetiği öğrenmeye çalışan benim için; Mesut beyin bu yazısı  bünyeme ağır geldi

Çevrimdışı MesutDEM

  • Forum Üyesi
  • Yaş: 57
  • İleti: 42
Ynt: TCDD RM 3000 Model Yapım Çalışmaları
« Yanıtla #25 : Ocak 19, 2013, 16:54:08 »
İhsan Bey,

Biz de fasulyeden geldik. Hatta bu yüzden bilgisayar denen şeyle cebelleşmeye ancak 30 yaşta başlayabildim.
Aslında fasulyeden gelme olup bilgisayara geçmiş oluşumun cezasını çekiyorum.

Ve İsmail Bey,

Bu ülkede,
 
1-Düğmeyi hiç alamamak,
ve bir de
2-"Vay sen düğmeyi nasıl olur da koparırsın" diye adamı içeri atmak vardır. Ona göre...

Yani kimse "düğme yaptın mı?" diye sormaz, "düğme yerinde duruyor mu?" derler.
O yüzden zor ilerler bu ülkede hep trenler...

"Yardımcı olmak" konusunda sanırım olsa olsa -naçizane- "mesh"lerin ne kadar sağlıklı oldukları konusunda yardımım olabilir.

"Ben mesh´i meydana getirdikten sonrasını zaten yaparım" demeyin. Mesh kalitesi inanılmaz önemlidir.

"Mesh optimisation" nihai modelin kalitesi yanında, "yapılabilirliğini" de belirler. Çünkü, 3d baskı makinasını alıp dükkana atmış biri bilmeyebilir. Fakat 5 milyon poligonluk bir modeli alıp bastırmaya kalktığınızda neler olabileceğini bu işlerle ilgili biri olarak pekala tahmin edebilirsiniz.

Mesela simulatorler ile ilgili yazdıklarımda geçen nokia 3d maps server´larının asıl başarısı "mesh model optimisation" algoritması ile ilgilidir (Ekli resimler).

(Bu arada Nokia 3D Maps büyüsü altında bayağı uyumuşum. Orada bahsettiğim gibi Google Earth de 7 versiyonunda aynı teknolojiyi yetiştirmiş)

Ýçinde değil Dışında olanlardanım.

Çevrimdışı ismailozerbay

  • Forum Üyesi
  • Yaş: 41
  • İleti: 75
Ynt: TCDD RM 3000 Model Yapım Çalışmaları
« Yanıtla #26 : Ocak 19, 2013, 17:03:44 »
gerçekten haklısınız mesut bey bu ülkede birşeyler yaparken hep korkuyoruz. 3d tren veya vagon her neyse fotoğrafını bile çekerken korkuyoruz. acaba başımıza bir is gelirmi birisi birşey der mi vs. onun yerine yapanlara tcdd başta olmak üzere kişiler ve kurumlar destek verse şimdiye kadar yapılmayan o kadar çok şeyin tamamı yapılırdı. umarım birgün sizin bahsettiğiniz gibi 5milyon polygondan oluşan tcdd modelleri yaparım ve sizde bu işe yıllarını harcamış birisi olarak son haline getirmemizde yardım edersiniz. teşekkürler
Yalnız Pazusu ile Çalışan İŞÇİDİR!
Elleri ve Kafası ile Çalışan USTADIR!!
Elleri,Kafası ve KALBİ ile Çalışan SANATKARDIR!!!

Çevrimdışı Mertcan Doğan

  • Mertcan Do?an
  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 29
  • İleti: 181
    • Trenlerin Dünyası
Ynt: TCDD RM 3000 Model Yapım Çalışmaları
« Yanıtla #27 : Ocak 19, 2013, 17:05:32 »
TCDD, bu tür çalışmalara hiçbir zaman destek vermedi! Hatta destek vermediği gibi zorluklarda çıkardı...
TCDD 3.Bölge Müdürlüğü Balıkesir