Model Trenciler Forumu > Kahraman Melek

Kahraman'in hayal Dunyasi

(1/14) > >>

Kahraman:
Bir yerden baslayacaktim bu ise.. Nerden baslayacagimi bilmiyorum... Bir ruzgar var bir yonden.. Su an ufak bir yapragim ordan oraya savrulacak olan.. Gun gelecek ruzgar ben olacagim belki....
Birazdan fotograflarini goreceginiz odada 4 gun oncesine kadar 11 tane akvaryum vardi.  Hala varlar ama mekan degistirdiler.. Is yerime goturdum uzun zamandir sahip olmak istedigim diaromama yer acmak icin henuz diaromanin kurgusu yok, yeri belli degil, yere mi koyacagim, asacak miyim o da belli degil.. Odadaki zorlama mobilyalardan da en kisa zamanda kurtulup kafamda hala cizimlerine devam ettigim alet dolabimi da yakinda uygulatip montajini yapacagim...
Bu oda yaklasik 10m2 (4.55mx2.25m) dolayisiyla diaromaya da fazla bir alan kalmiyor.. Belki u seklinde bir zemin yapar onun uzerine de kurabilir bilmiyorum..
Iste birkac foto

Ferda:
Kahraman bey, hayalinizi gerçekleştirmeye bir adım daha yaklaşmışsınız.Odanızın tamamını kurgu için ayıracaksanız kesinlikle duvarlardan dönmenizi tavsiye ederim.Duvarlardan yapılan kurgularda ortaya masa yapmaya nazaran en az iki kat fazla kurgu alanı kazanılmakta.Odanızın ölçülerini 2x5 olarak düşünürsek ortaya masa yapsanız yaklaşık 4 m2 alan elde ederken duvarlardan dönerseniz yaklaşık 8,5 m2 kurgu alanınız olabilecek.Kolay gelsin.
Ferda

Kahraman:
Hayaller yavas yavas.. ama cok yavas gerceklesmeye basliyor...
Iste odanin yeni hali... Maket ve diaroma yapmak icin hazirliklar devam ediyor.
Alet dolabindan geriye kalan alana aski sistem bir iaroma tablasi koyulacak. Fikirler hala ham.
Incelemeler ve istisareler devam ediyor.. Ancak fotograflarda da goreceginiz gibi bazi temel malzemelerimi hazirladim.
Bu konu hakkinda buradan detay calismalarimi ve incelemelerimi de yazacagim..
Oncelikle askl (suspended) sisteme neden ihtiyac duydum.
"Oynamaya yerim dar"
Yapacagim diaroma yaklasik 350x100 civari olacak.. alet dolabindan bana calismak icin geriye kalan yaklasik 60 cm bir mesafe oluyor ki bu alan diaroma uzerinde calismayi cok zorlastiriyor. Tablayi yere bile koyarak belki arkasina gececegim yada yanlarina dolasacagim.. aksi halde trackleri yerlestirmek bile imkansiz olacak.
2. kaba islemler icin odaya ihtiyacim olacak bu durumda da diaromayi yerden kaldirim altinda calisacagim.. Bu sayede oldukca genis bir yere sahip olacagim.
Bahsettigim alan yaklasik oadanin 2/5 i.. Dolayisiyla bu alana kesinlikle ihtiyacim var.
Konstruksyonu hafif oldugundan dolayi aleminyum profillerle yapmak istiryorum. 40x40x1.2 mm kutu aleminyum profilin agirligi 0.503gr/m. cercevenin icersine de ayrica kayitlar atacagim.. bu da daha hafif bir tabla malzemesi koymama olanak saglayacak. 8mm mdf yada benzeri bir malzeme kullanacagim. yada 2 kat 4mm kontra kullanacagim.. Buna henz karar vermedim. Ancak diaromayi katl yapma hevesinde oldugum icin bu malzemenin de rijit olmasi gerekiyor. Gerci kayitlar arasi mesafe yaklasik 40 cm civari. Tahminimce sadece aleminyum konstruksyon 15~20 kg civarinda olacak. tablayla birlikte bu rakam 30 35kg i buluyor.
6 noktadan tavana askamyi dusunuyotum.. Ayrica tablayi yere oturtabilmek, baglanti iplerini sokebilmek icin katlanir ayak sistemi de koyacagim.. Uygulama, izleme, fotograflama asamalarinda ipleri sokebileyim diye.
Simdilik aciklamalar bukadar. Yorumlarinizi bekliyorum.. Fotograflardaki urunler konusunda bilgi vereyim..
Cikrik tayvan mali, 200~300 kg civari cekeri var
Makaralar 200 kg civari cekeri var.. Bunlar hem tek merkezde toplanacak ipleri yonlendirmek hemde takil baglanti kolonlarini tasimak icin secildi.
Buyuk makaralarin cekeri cok daha fazla.. BUnlarda birestirilmis ipleri cikriga tasimak icin secildi..
Kelepceler 4mm kalinliginda olan "Orgu Ip"leri tekil kolonlardan ciktiginda diger iplere birlestirmek ve makara miktarini azaltmak icin kullanilacak. Mimari terimle "Schont baca" tipi gibi...
Gorusmek uzere
 

Ferda:
Kahraman bey,
Askılı sistem daha önce yer probleminden dolayı defalarca gündeme gelmişti. Ancak bildiğim kadarı ile bu sistemi (en azından bizlerle paylaşarak) uygulayan ilk siz olacaksınız. Uygulama aşamalarını ve sonucu merak içinde bekleyeceğiz. Aliminyum iskeletin kaldırma esnasında esnememesi için bir tedbir almayı eminim düşünüyorsunuzdur. Kolay gelsin.
Ferda 

Kahraman:
Teşekkürler Ferda Bey,
Ama bu iş zor olacak insanlar neden vazgeçmiş öğrenmek istiyorum doğrusu.. Önüme daha ne gibi problemler gelecek bilmiyorum..
askı sistem üzerine bi başlık açmam lazım sanırım.. Benim ilk karşılaştığım problem ağırlık oldu
demir kosntrüksyonla başladım tasarıma.. sadece tabla ağırlığı yaklaşık 100kg oldu.. Nasıl taşıtırım dedem aleminyuma döndüm..
Şuan birkaç gerçek problem var tasarımda.
Gördüğünüz malzemelerden çıkrık sorun teşkil ediyor.
1. Duvara direk monte ettiğimde kolu dönmüyor. Cırcır anahtar tabir edilen bir lokmaya ihtiyacım olabilecek.. Astarı yüzünden pahalıya geliyor..
2. Çıkrığa sarılmış ipi boşaltmak üzerinde ağırlık varen imkansız. dişlisini açmak gerekiyor ve tüm ağırlık o anda yere iniyor. Fren ve yavaşlatıcı bir mekanizma gerkiyor.

bakalım girdik bir kez tekyön yola.. Ya geri geri gideceğim yada yolun sonunu göreceğiz. Hep birlikte...

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git