Gönderen Konu: Vagon Aydınlatma Çalışması  (Okunma sayısı 25134 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Okan

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ?stanbul
  • İleti: 1120
Vagon Aydınlatma Çalışması
« : Kasım 25, 2008, 18:42:40 »
Merhaba arkadaşlar,

Önceki günlerde yaptığım bir vagon aydınlatma çalışmasını paylaşmak istiyorum. Bu çalışma benim vagonlar özelinde yaptığım ilk çalışma, sizlerin de göreceklerinizi de belirtmenizi bekliyorum. Verdiği fikirler için Nedim ustamıza bir kez daha teşekkürler.

Öncelikle kullandığım malzemeleri aktarayım.

Aydınlatma için İstanbul’da Karaköy Elektronikçiler çarşısındaki dükkanlarda bulunan şerit SMD ledlerden aldım. Bunlar 5mlik makaralar halinde ve çeşitli renklerde satılıyor.  Ben gün ışığı olarak seçim yaptım, ancak sarı veya turuncu gibi renkler de denenebilir.

Şerit üzerinde ledler 3 lü bloklar halinde, 3 lü bloğu bozmadan size gereken uzunlukta keserek doğru akım ile beslediğinizde sorunsuz yanıyorlar.

Işık parlak geldiği için seri olarak bir direnç ekledim 470Ohm ile bana güzel görünen bir ışık elde ettim, belki direnç değerini biraz daha arttırarak daha loş bir hava oluşturulabilir.

Vagonu ben DCC kurgumda kullanacağım için bir de 1N4148 kodlu tek bir diyotu seri olarak bağladım. 

Ek olarak vagon başlarındaki kırmızı aydınlatmaları yapmak için bir kırmızı parlak LED’I yine devremize seri olarak bağladım.

Son olarak da tekerleklerden elektrik alımındaki aksamalarda ışığın kesintisiz olması için 1000uF bir kondansatörü paralel bağladım. Ancak fiziksel hacim olarak daha küçük bir tane kullanmam gerekli.

Şerit SMD Led dışındaki tüm malzemeler kuruşlar mertebesinde.

Tekerleklerden elektrik alabilmek için ince şeritler kesebileceğimiz, yumuşak bakır levhalar, bazı hobi dükkanları ve kırtasiyecilerde bulunabiliyor. Ben Kabalcı’dan buldum.

Gelelim aşamalara:

Vagonumuz, 1990lı yıllardan kalma bir Lima, DB Yolcu vagonu.



Önce vagonumuzun her iki başındaki körük benzeri model parçaları ufak bir tornavida ile kanırtarak yerinden çıkartıyoruz. Bu parça eski Lima’larda oldukça basit ve kaba bir plastikten sert ve ince detayları olmayan nitelikte. Yerine lastik akordeon körük uygulamak güzel olurdu.





Daha sonra açılan yerde vagonun gövdesi ile kapak arasında bir boşluk var, yine buradan tornavidamızla ufak bir kanırtma ile üst kapağı kaldırıyoruz. Şanslıyız bu modelde kapak tek parça, başka modellerde üst kapak ve yan camlar tek parça olduğunu görmüştük. Açmak ciddi sorun oluşturabiliyor.



Vagonumuzun içi bu resimde görünüyor, turuncu kısımlar oturma mekanı olarak modellenmiş, vagon gövdesindeki camlara ek olarak bir cam(mika) iç katman daha var.





Alt kısımda ise iki metal ağırlık görüyoruz. Vagon plastik olduğu için bu parçalar gereken ağırlığı sağlamak için yerleştirilmiş, kapatırken yerlerine sabitliyoruz.



Buraya kadar olan kısım vagonumuzun içi ile ilgili keşif, kablo nerden geçer nereye ne koyarız içindi. Şimdi elektrik almak için yapmamız gerekenlere geçiyoruz. Önce boji takımlarını çıkartıyoruz.



Boji gövdeye gördüğünüz bu mekanizma ile tutturulmuş ve hareketli dönebiliyor. Tutup sıkışmasını sağlayan bu iki kanatlı çubuk içinde kablo geçirmek için çok küçük bir delik var.



Kullanılan tekerleklerin metal olması elektrik alma işimize uygun, aksi takdirde tekerlek değişimi gerekecekti.



Tekerin dibinde, milin bir ucundaki siyah kısım izolasyonu gösteriyor. Elektrik almak için kolay yöntem bir bojideki iki tekeri, izolasyon halkaları bir yönde, diğer bojide ise diğer yönde olarak takmak. Bu yöntem kolay olmasının yanında ray atlamalarında kesinti olması olasılığını getiriyor. Ancak tek bojide iki kutup elektriği almak için iki farklı ayak ve iki kabloyu plastiğe monte etmenin zorluğundan dolayı  kesinti sorununu kondansatör ile çözme yoluna gittim.



Bu bojinin alttan, raya bakan görünümü, tekerlekler çıkmış durumda, ortada bulunan küçük ikili çıkıntılar şerit olarak keseceğim ve tekerlek millerine değerek elektriği alacak bakır şeridi sıkıştırmak için uygun görünüyor. Ortadaki delikte vagonun içine elektriği taşıyacak kablo için hazır yapılmış. Kablomuzu bakır şeritin ortasına lehimleyerek montaja başlıyoruz.





Kabloyu yerine yerleştirip, bakır şeriti de sıkıştırdıktan sonra tekerlekleri yerine takıyoruz. Bakır şeriti ben bu çalışmada millere sarmayı denedim. Milleri kasmadan iletkenlik sağladılar. Ancak çok da güzel olmadı gibi geliyor. Gerçi bu konuda çok fazla sayıda değişik yöntem var, Nedim ustamız daha yapısal çalışıyor, kalıp halinde bir metal plaketi gerilimli olarak millere değmesini ni sağlayarak elektirik alıyor. Benimle de paylaştığı metal malzemede gerilimi sağlamak çok daha kolay, ancak bulduğum yumuşak bakırda gerilim sağlamak zor olduğu için ben sarmayı seçtim. Yazının sonunda bir kaç link veriyorum, oralarda göreceksiniz, bu işlem için sert tel bile kullanmak mümkün.

Bu iki fotografta nedense fotograf makinamın makro özelliğini kullanmayı başaramamışım.  Bir ara tekrar çekmeliyim, kusura bakmayın. Önemli nokta bojilerin yönleri var, bu yönlere göre tekerlekleri izolasyon halkaları bir bojide ikisi de sağ, diğer bojide ikisi de sola gelecek şekilde takarak, iki raydan da farklı elektriği almayı sağlamakta.





Bojileri yerine taktıktan sonra kabloyu vagon içine çıkartmış oluyoruz. Genelde yolcu vagonlarının iki başında tuvalet oluyor ve cam kısım boyalı olduğundan kabloyu dışarıdan görünmeden vagon tavanına çıkarmak için uygun bir yer olarak görüyorum.



SMD Ledler ince bir plastik şerite monte edilmiş, arka yüzey ise koruyucu bandı olan yapışkanlı, dolayısıyla ince, vagonun tavanından dışarıya ışık sızmaması için tavan içini siyah akrilik boya ile boyuyoruz.



Boya kuruduktan sonra yapışkanın koruyucu bandını çıkartarak şeriti yapıştırıyoruz. Diyot ve direnci de seri olarak SMD şeride lehimliyoruz.



Vagonun diğer ucundaki bölümden aldığımız diğer kabloya(diğer bojiden gelen) da kırmızı ledimizi lehimliyoruz.



Vagonun içine zevkimize göre figürlerimizi yerleştiriyoruz ve son olarak SMD ledin iki elektrik bağlantısına paralel olarak kondansatörümüzü lehimliyoruz. Bu kondansatör normal çalışmada elektriği depoluyor, ray atlamalarındaki kesintilerde depoladığı elektriği boşaltarak ışığın bir süre daha yanmasını sağlıyor, dolayısıyla kısa süreli kesintilerde küçük bir kesintisiz güç kaynağı görevi görüyor.  Tek soru işaretimiz dijital/ses dekoderli lokolarda bir etkisi olup olmayacağı.



Fotograflamada eksik olan ve yukarıdaki fotografta kırmızı şeritler olarak gördükleriniz fiber kıllar. Bunları ledden ışık alarak, vagonun iki başndaki kapı kenarlarındaki dört deliğe ışık götürmek için kullanıyoruz. Fiber kılların dördünün ucunu ledin önüne bantlayarak kapatıyoruz, diğer uçlarını da sıcak bir nesne ile deliğin boyuna göre ayarlayıp deliğe yerleştiriyoruz. Benimkiler şu an kırmızı ışık havasını veriyor ama daha iyi olabilirdi diye düşünüyorum.
Bu arada kabloları, fiberleri tavana sabit tutmak için yapıştırıcı yerine Uhu Tak adlı malzemeden kullandım. Kolay tutturuluyor, gerektiğinde kolayca sökülebiliyor.

Vagonumuzun kapağını kapatarak ray üzerinde çekimlerini yapıyoruz. Henüz kapağı tam kapatmadım, kondansatörü de değiştirmeyi düşünüyorum ancak fotograflardan yine de keyif aldım, bakalım siz nasıl bulacaksınız. Fotograflardan sonra yararlanabileceğiniz diğer bağlantıları koydum.





















Bu konuda yararlanabileceğiniz diğer kaynakları da aşağıda paylaşmak isterim.

http://thefiberopticstore.com/FAQ/endglow/flaring.htm

http://www.building-your-model-railroad.com/lighting-effects.html

http://users.speedlink.com.au/~imra/seminar2.html

http://www.trainweb.org/gyra/model.htm

http://reviews.ebay.com/Using-LEDs-to-light-Model-Train-Layouts_W0QQugidZ10000000002155992

http://www.members.optusnet.com.au/nswmn/flicker_free_JB.htm


« Son Düzenleme: Kasım 25, 2008, 19:14:33 Gönderen: Okan »

Çevrimdışı Teoman Kardaşlar

  • Teoman Kardaşlar
  • Kurul Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: izmir
  • Yaş: 65
  • İleti: 2458
Ynt: Vagon Aydınlatma Çalışması
« Yanıtla #1 : Kasım 25, 2008, 19:29:23 »




Okan Bey, vagon aydınlatması ile ilgli detaylı anlatımınız için teşekkürler.

Vagon aydınlatmaları yapmayı düşünen modeltrenciler için çok yararlı bir çalışma olmuş.

Ellerinize sağlık. İyi çalışmalar dileklerimle saygılar, sevgiler.

Teoman Kardaşlar

Çevrimdışı cafer

  • cafer çiftçi
  • Forum Üyesi
  • Yer: eskişehir
  • Yaş: 72
  • İleti: 119
Ynt: Vagon Aydınlatma Çalışması
« Yanıtla #2 : Kasım 25, 2008, 22:36:56 »
 Sevgili Okan
 Eline sağlık. Her uğraşanın yararlanacağı bir çalışma. Çok teşekkürler.
                                                                                  cafer

Çevrimdışı Osman Yalçınkaya

  • Osman Yalç?nkaya
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul - Suadiye
  • Yaş: 35
  • İleti: 172
Ynt: Vagon Aydınlatma Çalışması
« Yanıtla #3 : Kasım 25, 2008, 22:48:56 »
Merhaba,

Akıcı, açıklamalı anlatımız için çok teşekkür ederim.
Işıkları kapamadan çektiğniz fotoğraflarda bana biraz fazla parlak geldi ama yakın çekimden heralde. Gerçi parlaklık o anlık zevk işi ve çözümü de basit..

Ayrıca kırmızı ledler küçük ama hoş bir ayrındı oluyor arkalarda..

Öğretici paylaşımınız için teşekkür ederim..

Çevrimdışı Okan

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ?stanbul
  • İleti: 1120
Ynt: Vagon Aydınlatma Çalışması
« Yanıtla #4 : Kasım 26, 2008, 12:32:48 »
Arkadaşlar teşekkürler. Bu ilk deneme çalışmamda benim de gözüme batanlar var, örneğin kabloların geçişi, parçaların yerleri benim de istediğim oranda düzenli olmadı, lütfen gözünüze çarpanları da iletirseniz sevinirim.

Osman vagon başlarındakiler kırmızı led değil, dolaştığım elektronikçiler de 2mm altında led bulamadım. Bu nedenle olabilecek en küçük kırmızı bir LED bağlayarak, ucuna da 4 noktaya gidecek ölçüde fiber kılları birleştirerek, ışığı fiber ile vagon başlarına taşıdım. Bu yöntemle çok daha küçük yerlerde veya görüntü vermek üzere ışıklandırma yapılabiliyor. Şu adresde pek çok uygulama örneği var http://thefiberopticstore.com/FAQ/general/what.htm Filmlerdeki uzay gemileri görüntülerinin bunlarla yapıldığını kamera arkası görüntülerden görmüştüm, daha farklı uygulamalar da olabilir. Bu linkde derli toplu bilgiler mevcut http://thefiberopticstore.com/FAQ/index.htm

Benim kullandıklarım end-glow denen fiber kıllar, bir tarafından ışığı verince öbür uca kadar kayıpsız denebilecek şekilde taşıyor ve öbür uçtan ışığı çıkartıyor. 1990ların son yarısından bu yana, bilgisayarların çevre birimleriyle, özellikle High-End external disk birimleriyle ve disk birimlerinin içindeki diskler ve denetim birimleri arasındaki bağlantılarda, ses sistemlerinde, telekomünikasyon şebekelerinde, iletim kalitesi, hızı ve güvenilirliği nedeniyle bu teknik kullanılıyor.

Bir de side-glow denen fiber kıllar var. Bunlar neon benzeri her yerinden ışığı yayıyorlar. Aklımdaki bir diğer deneme ise bu tip bir fiber kıl bularak aydınlatma denemek. Zira side-glowışığı düzenli yaydığı için vagon içinde SMD Led'e alternatif bir yöntem olabilir. Ancak ışık kaynağı konusunda soru işaretlerim var,şimdilik düşünce aşamasında. Burada örnekleri var. http://www.fiberopticproducts.com/Sideglow.htm

Çevrimdışı hasan38m

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul
  • Yaş: 59
  • İleti: 181
Ynt: Vagon Aydınlatma Çalışması
« Yanıtla #5 : Kasım 26, 2008, 12:42:41 »
okan led leri karaköyden alırken  satıcıya ne diyeceğiz led lerin yanında neler alacaz kondansatör alacakmıyız bilgi verirsen sevinirim. yanılmıyorsam seni proseste gördüğümde elindeki bakır  levhayı kullanmışsın
saygılar  hasan yaşar mert
hasan yaşar mert

Çevrimdışı Okan

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ?stanbul
  • İleti: 1120
Ynt: Vagon Aydınlatma Çalışması
« Yanıtla #6 : Kasım 26, 2008, 13:00:30 »
Selam Hasan,

SMD Şerit Led, gün ışığı veya gözüne güzel görünen sarı/turuncu seç, bir kaç dükkan dolaş, fiyatlar oynuyor. Doğrudan dışarıdan gelenler var, Türkiye'de montaj yapılan daha ucuzlar var.

Direnç 470Ohm veya biraz daha yüksek, kondansatör 1000mikrofarad veya daha yüksek(ancak boyutuna dikkat et), diyot 1N4148.

Bakır levha evet o gördüğün, makasla ince bir şerit kesilebiliyor ama çok da şart değil verdiğim linklerden http://www.members.optusnet.com.au/nswmn/flicker_free_JB.htm deki 4.resime bakarsan vagonunun bojilerine uygun çözümü tel ile de sağlayabilirsin.

Çevrimdışı Ferda

  • Ferda Genç
  • Kurul Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ?stanbul
  • Yaş: 64
  • İleti: 1630
Ynt: Vagon Aydınlatma Çalışması
« Yanıtla #7 : Kasım 26, 2008, 15:38:36 »
Okan bu güzel çalışma ve paylaşım için teşekkürler,ellerine sağlık.Vagon aydınlatması bence kurguların olmazsa olmazlarının başında geliyor.Hele evleri yolları aydınlatıp vagonları aydınlatmamak hiç olmuyor.Vagon ışıklarının sol ve sağda zemine vurmasıda ayrı bir güzellik.
Saygılar
Ferda
İYİ YAPILMIŞ BİR İŞİN ÖDÜLÜ, ONU YAPMIŞ OLMAKTIR.

Çevrimdışı hasan38m

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul
  • Yaş: 59
  • İleti: 181
Ynt: Vagon Aydınlatma Çalışması
« Yanıtla #8 : Kasım 26, 2008, 18:35:47 »
okancığım verdiğin bilgiler doğrultusunda hareket edeceğim sana çok tşk ederim. sonra sorularım olacak cevap verirsen çok sevinirim
saygılar hasan yaşar mert
hasan yaşar mert

Çevrimdışı Osman Yalçınkaya

  • Osman Yalç?nkaya
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul - Suadiye
  • Yaş: 35
  • İleti: 172
Ynt: Vagon Aydınlatma Çalışması
« Yanıtla #9 : Kasım 26, 2008, 18:54:28 »
Evet ilk başta da fiber kıl yazmışsınız atlamışım sanırım. O zaman vagonların hemen tamamında bile belki kullanılabilir bunlar..

Bu arada bu çalışmanızla onların fiber kıl olduğunu öğrendim.Ben de eminönünde alt geçitlerde satılan o şeyler ne diyordum. Eğer bunlardan "bir demet"  lazımsa Eminönünde alt geçitlerden uygun fiyata ulaşabilirsiniz :)
Işık iletimi de gayet güzel ..

Bir de sormak istediğim birşey olacak.. diyotun buradaki görevi nedir ?

Çevrimdışı Okan

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ?stanbul
  • İleti: 1120
Ynt: Vagon Aydınlatma Çalışması
« Yanıtla #10 : Kasım 26, 2008, 20:35:32 »
Maliyetini bilemiyorum ama bozuklarından fiberi sıyırmaktan kurtulurum böylece, Eminönü'nde nerede ? tramvay durağının altındaki altgeçit mi ? yoksa Karaköy'deki altgeçit mi ? Ayrıca ne satıyorlar tam anlamadım ? Eskiden masa üstü süs lambası gibi bir şeyler vardı onlardan mı ?

Diyot, ledlere ters yönde akım gitmemesi için, kaynak
http://reviews.ebay.com/Using-LEDs-to-light-Model-Train-Layouts_W0QQugidZ10000000002155992

Işığın azalacağı ve bir miktar titreme yapacağı gibi dezavantaj söylenmiş, ancak ışığın azalması avantaj, titreme ise farkedilir seviyede değil.

Çevrimdışı Osman Yalçınkaya

  • Osman Yalç?nkaya
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul - Suadiye
  • Yaş: 35
  • İleti: 172
Ynt: Vagon Aydınlatma Çalışması
« Yanıtla #11 : Kasım 26, 2008, 20:52:29 »
Evet masaüstü süs lambası gibi birşey tam adı nedir bilemiyorum..Eminönünde tramvay durağının altındaki geçit evet.. ama Karaköydeki geçitte de görmüştüm.. yani oraların klasik işporta malları bunlar..

Bu arada onların (masaüstü süs lambası diyelim) tamamen oyuncak olduğunu ve burada sizin kullandığınızla alakası olmayacağını düşünmüştüm ve yazmayacaktım ama üstteki mesajımı yazmadan önce  bu süslerden birini parçaladım ve test ettim ..hakikaten işe yarıyorlar :)  Tabi daha özellikli birşeyse sizin kullandığınız bilmiyorum ama bunlar da çok güzel ışık iletiyorlar..yanlış materyal ise bile aynı işe yarıyor :)

Bİlgi ve link için de teşşekkür ederim..
Devamını bekliyoruz, kolay gelsin..
« Son Düzenleme: Kasım 26, 2008, 20:54:49 Gönderen: Osman Yalçınkaya »

Çevrimdışı serkan kaçar

  • Serkan Kaçar
  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: yak?nda maltepe
  • Yaş: 49
  • İleti: 1250
  • bende varım
Ynt: Vagon Aydınlatma Çalışması
« Yanıtla #12 : Kasım 26, 2008, 23:10:33 »
okan abi eline saglık

paşa
Serkan kacar yaşlanarak degil, yaşayarak tecrube kazanilir. Zaman insanlari degil,armutlari olgunlastirir.

Çevrimdışı MEHMET erdoğan

  • MEHMET erdoğan
  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: erzurum
  • Yaş: 50
  • İleti: 708
  • Mehmet erdoğan
Ynt: Vagon Aydınlatma Çalışması
« Yanıtla #13 : Kasım 27, 2008, 09:00:15 »
Okan bey emeginize sağlık.çok güzel olmuş.

Çevrimdışı uzay

  • Forum Üyesi
  • İleti: 1127
Ynt: Vagon Aydınlatma Çalışması
« Yanıtla #14 : Kasım 27, 2008, 11:08:12 »
abi bu alttaki ürün




Çevrimdışı ulgen

  • Ülgen
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 39
  • İleti: 31
Ynt: Vagon Aydınlatma Çalışması
« Yanıtla #15 : Nisan 04, 2009, 14:03:42 »
Bu konuda bir sorum var, ledler polariteye hassas olduklarından devrede diyot var, böylece ters akım geldiğinde yanmayacaktır. Trenin gidiş yönünü değiştirdiğimizde vagonun içine gelen elektiriğin poliaritesini sabit tutmak ve ledlerin yanmasını sağlamak için bir yol var mıdır?

Çevrimdışı selcukm

  • Selçuk Mustafa
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 42
  • İleti: 22
Ynt: Vagon Aydınlatma Çalışması
« Yanıtla #16 : Nisan 04, 2009, 15:09:15 »
Köprü diyot veya bir yerine dört adet diyot kullanarak ledlerin hep doğru polarite almalarını sağlayabilirsiniz.
Selçuk Mustafa

Çevrimdışı ulgen

  • Ülgen
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 39
  • İleti: 31
Ynt: Vagon Aydınlatma Çalışması
« Yanıtla #17 : Nisan 04, 2009, 16:49:58 »
Şekilli açıklamanız için çok teşekkür ederim. İki sorum daha olacak:

1- Köprü için devrede ayrıca transistör ve kondansatör kullanmaya gerek var mı?
2- Bu tarzda bir devrede hangi kodlu köprüyü kullanmak gerekir? Okan Bey'in bahsettiği 1N4148 no'lu diyotlardan 4 tane kullanılabilir mi?

Çevrimdışı selcukm

  • Selçuk Mustafa
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 42
  • İleti: 22
Ynt: Vagon Aydınlatma Çalışması
« Yanıtla #18 : Nisan 04, 2009, 21:16:23 »
Transistöre gerek yok, kondansatör kısa süreli voltaj kesintilerinde aydınlatmanın devamlılığını sağlar. LED'lerin ve varsa diğer yüklerin çektiği akım toplam 200mA' i geçmiyorsa 1N4148 kullanabilirsiniz. Başka bir diyot kullanırken de datasheet'ine bakıp desteklediği akımı kontrol etmekte fayda var. Köprü diyot olarak piyasada DF06M ve serisini kolay bulursunuz ama bu uygulama için biraz büyüktür.
Selçuk Mustafa

Çevrimdışı ulgen

  • Ülgen
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 39
  • İleti: 31
Ynt: Vagon Aydınlatma Çalışması
« Yanıtla #19 : Nisan 04, 2009, 22:43:29 »
Çok teşekkür ederim.. Hemen hesaplamalara başlayacağım. Eğer uygulamada da başarılı olursam burda fotoğraflı bir paylaşım yaparım.