Gönderen Konu: Analogdan DCC ye geciste aklima takilan sorular  (Okunma sayısı 8778 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı canderim

  • Forum Üyesi
  • Yer: izmir
  • Yaş: 43
  • İleti: 32
    • kisisel:
Analogdan DCC ye geciste aklima takilan sorular
« : Mart 27, 2007, 00:37:00 »
Degerli arkadaslar;

Benim yaklasik 3 senedir model trenlerim var, ve bu ise fleischmann in analog trafosu ile basladim. Zamanla filo buyudu, raylari yalittim, 2. trafomu kendim yaptim. Ancak analogdaki eksiklikler her zaman kendini gosterdi. Benim icin bunlarin basinda haraketsiz lokomotiflerin isiklarinin yanmamasi geliyor. Bir digeri de lokomotiflere giden akimi kesmek icin surekli makas degistirmek zorunda kalmam.

Gectigimiz hafta Jimmy Cem Ersü arkadaşım bana DCC ye gecisin cok da zor olmadigini, Analog DC lokomotiflere dekoder takilarak (cok da pahali olmayan bir sekilde) DCC ye gecilebilecegini gosterdi. Bunun uzerine hem bu forumu, hem de internetten yabanci siteleri ziyaret ederek bilgi topladim. Ardindan tum lokomotiflerimi tek tek acarak DCC ye cevirmenin mumkun olup olmadigini kontrol ettim. Lokomotiflerle ilgili resimleri bir sonraki mesajimda atacagim. Asagida, aklima takilan sorulari sordum. Eger vakit ayirip cevap yazarsaniz cok sevinirim. Cevaplariniz dogrultusunda DCC ye gecip gecmemeye, ve trafo & dekoder gibi parametrelere karar verecegim.

LOKOMOTİFLERİM:

FLEISCHMANN  4215 Dizel


FLESICHMANN 4223 Dizel


ROCO BR17 Buharli


FLEISCHMANN 4367 Elektrikli


FLEISCHMANN 4438 DieselCar


KATO DE10


KATO EF65


SORULARIM:

1) Katenerden elektrik alabilen lokolar DCC hem ray hem katenerden elektrik aldigi zaman DCC ile uyumlu mu? (bu sorunun cevabini kendim vereyim, FLE4367 icin bu cok kolay. Bende katenerle calisabilecek tek loko bu zaten)

2)Bazı lokolara dekoder takmasak olur mu? yani DCC trafo ile analog loko hareket eder mi? bu durumda makaslari degistirerek analog lokoya giden akimi kesecegiz yine. Ama aynı anda 7 lokoya da dekoder takmak masraflı...

3)Harun bey Hornby'nin standart DCC trafosunun aynı anda max 4-5 loko calistirabildigini soylemisti. Ben ayni anda max. 2 loko calistiririm, bos hattim yok. Ancak ayni anda 10 lokonun (hatta bazi vagonlarin) isiklarinin yanmasini isterim. Bu durumda da daha guclu bir besleme trafosuna gerek olur mu?

4)Dekoderlerde front & rear isiklara giden, ve su anda bosta gozuken 2 fonksiyon cikisinin voltaji ne kadardir?

5) DCC sistemde raylarda sabit voltaj ne kadardir? Bu voltaji diledigimiz yerde kullanirsak DCC sistem etkilenir mi (ornegin raylarin arasina LED koysam yanar mi, Analogda yakiyorum)

6)Lokolarin isik ampullerini degistirmem gerekir mi? sanirim su anda 12V luk ampuller var, DCC deki voltaj daha fazla, lambalar cok isinacak. Bu isi bir direncle halledebilirim galiba.

Cevaplariniz icin simdiden cok tesekkurler. Cok gec oldu, 1-2 gun icinde lokomotiflerime dekoder takmanin mumkun olup olmadigi konusunda yeni bir mesaj atacagim...
Canderim Onder

ctekin

  • Ziyaretçi
Ynt: Analogdan DCC ye geciste aklima takilan sorular
« Yanıtla #1 : Mart 27, 2007, 02:15:52 »
selamlar,

1) e-lokların hem katener hem raydan elektrik almasına gerek yok.

2) olur tabi ama onları digital kurgunda kullanamazsın çünkü digital kurguda raylar üzerinde sürekli max voltaj vardır. hornby sisteminde digitallerin arasıında tek bir analog loko çalıştırılabiliyor diye biliyorum.

3) muhtemelen evet.

4) kullanıcı el kitabında yazmalı. ama o çıkışların voltajını kesebilirsin.

5) muhtemelen 12 - 16 volt arası. sisteme bağlayacağın herşey güçten düşmesine neden olur. aydınlatma vs. için ayrı trafo kullanmak en iyisi.

6) muhtemelen hayır. ben 16v ac sistemde 12v ampul kullanıyorum. daha parlak yanıyorlar. 16v bu ampullerin sınırları içinde sanırım. şimdiye kadar voltaj fazlasından yanan ampulüm olmadı.

kolay gelsin.

cem.

Çevrimdışı Harun

  • Administrator
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 65
  • İleti: 2880
  • herşey MTK yüzünden...
Ynt: Analogdan DCC ye geciste aklima takilan sorular
« Yanıtla #2 : Mart 27, 2007, 02:51:14 »
Canderim selam,

Şu anda vaktim olmadığı için fazla yazamıyorum ama ctekin zaten birşeyler yazmış.

Ancak ilk dikkatimi çeken soruya cevap vereyim.

2. Hornby digital sistemlerinde 1 adet analog lokoyu kumanda edebilirsin.

Zaten digital sistemlerin hiçbirinde 1 den fazla analog loko kumanda edilemiyor.

Hatta birçoğunda 1 adet analog lokoyu bile çalıştıramıyorsun.

Ama dediğim gibi Hornby de 1 adet analog lokoyu dekoder takılmasa da digital gibi kullanabiliyorsun. Ancak ileri/geri, hızlı/yavaş kontrolları kullanıp, lambaları açıp kapama gibi fonksiyonları kullanamıyorsun.

Ayrıca muhtemelen dünyadaki en ucuz digital dekoder satışlarından birini biz yapıyoruz. Normal fiyatı 42 YTL ancak kulüp üyeleri bunu 35 YTL den alıyorlar. Ve bu dekoderler tüm 2 raylı DCC sistemler ile uyumlu.

3. Hayır gerekmez. Aynı anda Hornby Select kumanda ile 3-4 loko çalıştırabilirsin. Eğer sadece 3-4 loko kullanacaksan diğerlerinin ışıklarının yanması hiçbir problem yaratmaz. Rahat rahat çalışır. Daha fazlası için yani 5-10 loko aynı anda yürür vaziyette çalıştıracaksan kumandanın trafosunu daha güçlü bir trafo ile değiştirmen gerekir ki bu çok ucuz birşeydir ve hemen her elektrikçide bulabilirsin. 4 A 16 volt AC bir trafo yani 60W lık bir trafo alıp uçlarına Hornby ana module giren standart uçlardan bir tane taktırırsan çok güçlü bir beslemeyi çok ucuza halledebilirsin.

5. Ledler çok az akım çeker dolayısı ile kullanabilirsin ancak flamanlı ampuller de kullanacaksan ayrı bir trafo tavsiye ederim.

Şimdilik bu kadar. Daha fazla bilgi istersen tekrar sorabilirsin.

Selamlar,

Harun



« Son Düzenleme: Mart 27, 2007, 05:38:42 Gönderen: Harun Yamanlar »

Çevrimdışı Haksan

  • Bülent Uzunkaya
  • Forum Üyesi
  • Yer: ANTALYA
  • Yaş: 65
  • İleti: 74
Ynt: Analogdan DCC ye geciste aklima takilan sorular
« Yanıtla #3 : Mart 27, 2007, 15:48:20 »
Erkut bey merhabalar.Hornby nin dijital kumandaları ve dekoderleri Fleischmann da sorunsuz çalışıyor diye biliyordum.Ankara dan Ümit İnci adlı arkadaşın Fleischmann lokosuna Hornby dekoder takılmıştı hatırladığım kadarıyla vede sorunsuz çalıştığını belitmişti.Ama dijital kontrol aleti Fleischmann  idi.Harun beyde Fleischmann lokolara Hornby dekoder ve dijital kumandaalrın sorunsuz olarak çalıştığını belirtmişti.Senin internet siteleinde gördüğün aksaklıklar tam olarak neydi belirtebilirmisin.Görüşmek üzere


Bülent

Çevrimdışı uzay

  • Forum Üyesi
  • İleti: 1127
Ynt: Analogdan DCC ye geciste aklima takilan sorular
« Yanıtla #4 : Mart 27, 2007, 16:17:50 »
nedim abi yine bir sorum olacak.
bende digitale geçiyorum. saolsun harun abiden bir set sipariş verdik.
ama n ölçekleride satmayıp digitale geçirim diyorum. sizce nasıl olur. uygunmudur.

enver

ctekin

  • Ziyaretçi
Ynt: Analogdan DCC ye geciste aklima takilan sorular
« Yanıtla #5 : Mart 27, 2007, 19:23:49 »
selamlar,

digital'e geçiş için verilmesi gereken tek karar sistem'dir. 3-4 temel sistem var: Marklin/Motorola, Lenz, DCC, NMRA (Lenz tabanlı), vs. Bu kararı verdikten sonra HER KURGU (2 ray, 3 ray) ve HER LOKO'yu o sistemle digital'e çevirebilirsiniz.

Fleischmann'ın tercihi Lenz sistemidir. Bunun esprisi de şu: Lenz public-interface sunuyor yani isterseniz kendi programlarınızı yazabilirsiniz. Tabi bu şu anda önemli gibi görünmüyor ama çok yakın gelecekte Lenz ve diğer public-interface sunan digital sistemler için birçok open source program ve kaynak olacak. Bence büyük avantaj. Hornby'yi bilmem ama Marklin/Motorola'nın henüz public-interface için girişimi yok; olacağı hakkında dedikodular var.

kısacası, istediğiniz loko ve kurguyu istediğiniz sistemle digital'e çevirebilirsiniz.

saygılar,

cem.

ctekin

  • Ziyaretçi
Ynt: Analogdan DCC ye geciste aklima takilan sorular
« Yanıtla #6 : Mart 27, 2007, 20:52:16 »
Erkut abi selamlar,

Lenz adamın adı. Hem trenci hem elektronikçi olduğundan millet kafasına göre digital sistemler yapmaya başlayınca NMRA desteği ile public-interface'i olan bir standart getirmiş; çok da iyi yapmış. Decoder öncüleri dediğin gibi ESU ve Uhlenbrock.

CV dedikleri şu: kullanılan entegreye decoder çıkışlarının fonksiyonları için ayrı voltaj değerleri, adresler falan girebilmeyi sağlayan ayar değişkenleri - Configuration Variable (CV). Eski decoderlarda CV yok, tüm çıkışlar belli bir iş için ayarlı ve adres dip-switch'den manuel veriliyor.

Hornby veya diğer sistemler üç aşağı beş yukarı aynı para aslında. Bence güvenilir herhangi bir marka kullanılabilir. Ben Marklin digitalde ESU decoder kullanıyorum, acaip memnunum. Hem ucuz hem çok iyi. Marklin için olan Uhlenbrock decoderlar biraz sınırlı kapasitede.

Saygılar,

Cem.

Çevrimdışı iceman

  • Jimmy Cem ERSÜ
  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: izmir
  • Yaş: 48
  • İleti: 754
Ynt: Analogdan DCC ye geciste aklima takilan sorular
« Yanıtla #7 : Mart 27, 2007, 21:59:16 »
Canderimin modellerini her ne kadar yakından görmesemde bildiğim kadarıyla alt yapısı yani rayları tamamen Fleischmann.Sadece Loko olarak Roco ve Kato dan ilaveler var.Ancak Hornby den ötesini düşünmeye gerek yok sanırım.Gayet iş göreceği özelliklede fiyatının makullüğünüde göz önüne alacak olursak belli bir şey.Ben kendisine bizzat söylemiş tavsiye etmiştim zaten.Harun abi cevaplar diye yazmamıştım ancak bildiğim kadarıyla Hornby DCC kumanda ile 10 loko aynı anda bağımsız aynı anda çalıştırılabiliyor.
Loko ların ustasıyım Roco ların hastasıyım.......

Çevrimdışı agulday

  • Ali U?u® GÜLDAY
  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ?stanbul
  • Yaş: 39
  • İleti: 172
Ynt: Analogdan DCC ye geciste aklima takilan sorular
« Yanıtla #8 : Mart 28, 2007, 11:29:53 »
Herkeze slm

herhangibir marka loco da ister DCC ister DCC Ready olsun ister 6 bacak ister 8 bacak olsun yaşanan dekoder uyumsuzluğu probleminin çözüleceği inancındayım.

Nedim Abi elindeki analog locoları DCC ye çevirdi. bunların ne dekoder takılacağı bir soketi nede hazır bir sistemi vardı sadece ışıkların yanması için iki kablo eğer bu analog locolar Nedim abinin elinden geçip DCC olabildiyse. ve problemsiz çalışıyor ise biraz uğraş ile tüm markaların Hornby DCC ye ve dekoderlara uyumlu olacağı kanaatindeyim. hazır soketli olan locolardaki soketi söküp onun yerine Nedim abinin daha önce kendine yapmış olduğu elyapımı soketi takıp DCC yapılabilir. daha detaylı olarak nedim abi cevap yazacaktır.
Uğu®

ctekin

  • Ziyaretçi
Ynt: Analogdan DCC ye geciste aklima takilan sorular
« Yanıtla #9 : Mart 28, 2007, 12:14:20 »
Arkadaşlar,

bu konuyu uzun uzadıya yazmıştım ama tekrar yazayım:

"DCC ready" sadece bir aldatmaca ve soketten ibaret. decoder çıkışları ister 6 ister 8 olsun gelen akımı almaya ve gereken terlere iletmeye yarar. akım geldikten sonra -atıyorum- turuncu çıkış motor +'ya, gri çıkış motor -'ye, sarı çıkış ön farlara, yeşil buhar jeneratötüne, vs. bağlanır. Bağlama işinin hazır bir soketle olması tabi ki kolay ama decoder'deki soketi kesip kabloları direkt lehimlemek de bir o kadar kolay. tüm mevzu decoderin el kitabında çıkışların ne için olduğunun yazılı olması.

her loko her sistemle digitale çevrilebilir. her sistem için de 3. partilerin (uhlenbrock ve ESU gibi) decoderları mevcut.

saygılar,

cem.

abdusta

  • Ziyaretçi
Ynt: Analogdan DCC ye geciste aklima takilan sorular
« Yanıtla #10 : Mart 28, 2007, 15:23:36 »
cemtekin beye tamamen katılıyorum
hatta olayı biraz daha ileri goturup su bilgiyi vereyim
tahtakalede 10 ytl ye satılan uzaktan kumanda min arabaların icindeki kumanda panelini
lokonun icine baglayarak uzaktan kumandayla ileri -geri ve farları yakıp sondurebilirsiniz
hemde uzaktan kumandayla...
teknik olarak olur ama
tabiki orjinal dekoder gibiside olmaz...

saygılar a.usta

Çevrimdışı canderim

  • Forum Üyesi
  • Yer: izmir
  • Yaş: 43
  • İleti: 32
    • kisisel:
Ynt: Analogdan DCC ye geciste aklima takilan sorular
« Yanıtla #11 : Mart 28, 2007, 20:43:04 »
Arkadaslar cevaplariniz icin cok tesekkurler.

Lokomotiflerimin hepsine dekoder takilabilecegini dusunuyorum. Katolarda 8 bacakli soket var, bir tane Fleishcmann!da 6 bacakli soket var. Biraz lehim ile tum lokolar dekodere cevrilebilir kanisindayim.

Vaktim olunca fotolariyla beraber ekleyecegim.
Canderim Onder

Çevrimdışı canderim

  • Forum Üyesi
  • Yer: izmir
  • Yaş: 43
  • İleti: 32
    • kisisel:
Ynt: Analogdan DCC ye geciste aklima takilan sorular
« Yanıtla #12 : Mart 28, 2007, 23:45:58 »
Gelelim lokolarin DCC ye çevrilebilirliğine;

FLEISCHMANN 4215


Gördüğünüz gibi lokoda zaten NEM soket var. Bu demek oluyor ki raylardan alınan ve motora giden iletkenler ayrılmış durumda. Aynı şey ışıklar için de sözkonusu. Soketi ayaklarından kesip; rahatlıkla 8 delikli sokete çevrilebilir

FLEISCHANN4223


İşte tam bir DCC düşmanı loko. Neden dersiniz lokonun şasisi, aynı zamanda elektrik devresinin de şasisi!!! yani tüm metal yığını tekerleklerin birinden elektrik alıyor. Ve motor da şasiye bağlı. Öncelikle tekerlek-şasi bağlantısını yalıtacağım. Ardından da dekoder koyacak yer lazım. Fotonun solundaki lambanin üstünde aslında eğırlık var ama sanırım onu kaldırmak zorunda kalacağım. Lambalar da şasiye bağlı, onların da altına yalıtkan plaka konacak ve yalitilacak.

ROCO BR17

DCC ye çevrilmesi en kolay loko. Resimdeki mavi kablolar tekerleklerden geliyor ve motorun kutuplarına değen bakır çubuklara bağlanıyor, siyahlar 'tender' in kenarlarından ışıklara gidiyor. Kablolar sökülecek, decoderin ilgili kısımlarına bağlanacak.

FLE4367


Resimde gördüğünüz gibi, lokonun bağlantıları çok açık. Dekoder koyacak çok yer var.

FLE4438
Bu da bir önceki gibi, tek sorun lambalara erişim çok zor. Cımbız gerekecek...

KATO EF65

Ve Katolarım yine her alandaki üstünlüklerini burada da gösterdi. 8 delikli hazır soketleri var. Sanırım Analog çalışabilsin diye soketlerin bazı delikleri şu anda birbirine bağlanmış.Sanırım dekoderi bu lokomotife direkt takabilirim. DE10 da da bu aynı şekilde.


Ne dersiniz, resimlerden anlamak sanırım zordur ama sizce DCC ye geçiş tüm lokomotifler için mümkün mü? çünkü tek bir lokoda bile sorun çıksa bu o lokoyu DCC de kullanılmaz kılacak (gerçi Harun bey 1 lokonun Analog kullanılabileceğini söylemişti. O zaman 1 lokoyu DCCye çevirmeye becerememeye hakkım var demektir  :) ...
Canderim Onder

Çevrimdışı Haksan

  • Bülent Uzunkaya
  • Forum Üyesi
  • Yer: ANTALYA
  • Yaş: 65
  • İleti: 74
Ynt: Analogdan DCC ye geciste aklima takilan sorular
« Yanıtla #13 : Mart 29, 2007, 11:16:13 »
Erkut bey merhabalar.Fleischmann ın orijinal dijital dekoderi takılmış lokolarıda var.Katalgda belirtiyorlar.Kimisi nem 651(6 bacaklı) kimiside nem 652(8 bacaklı).Yeni üretimden çıkardığı lokoların hepsinde 8 bacaklı dekoder kullanmaya başladılar.peki bu dekoderi takılı lokoları aldığımızda Hornby veyahut Roco yada Piko nun dijital kumandası bu lokoları çalıştıracakmı?Tersinin denemsini Ankaradan Ümit İnci arkadaş yaptı başarılı oldu.Yani Fleischmann dijital kumanda Hornby dekoderli lokoda başarılı oldu.Herhalde Fleischmann dekoder takılı lokoda Hornby  yada başka bir dijital kumanda ile çalışır.Bu konuda sizin fikriniz nedi?selamlar


Bülent

Çevrimdışı Haksan

  • Bülent Uzunkaya
  • Forum Üyesi
  • Yer: ANTALYA
  • Yaş: 65
  • İleti: 74
Ynt: Analogdan DCC ye geciste aklima takilan sorular
« Yanıtla #14 : Mart 29, 2007, 11:41:04 »
bende aynen senin gibiyim.Elektronikle ilgili fazla birşey bildiğimi söyleyemem.Dekoderleri alıp elimde kalmasınlar diye araştırıp duruyorum.Ümit İnci arkadaşa bir soralım bakalım


Bülent

Çevrimdışı Haksan

  • Bülent Uzunkaya
  • Forum Üyesi
  • Yer: ANTALYA
  • Yaş: 65
  • İleti: 74
Ynt: Analogdan DCC ye geciste aklima takilan sorular
« Yanıtla #15 : Mart 29, 2007, 16:57:55 »
Ümit bey teşekkürler.

Nedim

  • Ziyaretçi
Ynt: Analogdan DCC ye geciste aklima takilan sorular
« Yanıtla #16 : Mart 29, 2007, 19:00:46 »
sevgılı dostum hobıdas canderım bey,
dıjıtal cevırme konusunda daha oncede belıtmıs ıdım ve tekraren belırtmekte yarar gormekteyım..
uretım esnasında lokolar ıcerısıne konan agırlıklar belırlı hesaplara gore yapılmıstır.. en buyuk ozellıklerı tekerlerın raylara tam basmasını vede vırajlarda donus esnasında raydan kendılerını atmamaları adına yapılmaktadır. sızler dıjıtal decoder takar ıken o agırlıklar ıle oynayacak veya agırlıkları cıkartacak olur ısenız lokonuzdan verım alamazsınız.. bu ıslem bır arkadasımız tarafından bır loko uzerınde decoder takılır ıken yapıldı ıcerısınde bulunan agırlıktan belırlı eksılme yapıldı.. sonuc yukarıdada dedıgım gıbı decoder takıldı ama dıger konular nafıle.. ben decoder takılır ıken dırekt baglantı yapılması ıcın decoder dekı erkek soketın kesılıp atılmasından yana degılım uretebılecegınız 6 veya 8 bacaklı dısı soketı loko ıcerısıne monte etmenız ve kullanacagınız decoder soket aracılıgı ıle loko adapte etmek yonundedır.
saygı ve sevgılerımle.
nedım kus..