Gönderen Konu: yeni başlıyorum. ne yapmalıyım lütfen yardım....  (Okunma sayısı 23048 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı iceman

  • Jimmy Cem ERSÜ
  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: izmir
  • Yaş: 48
  • İleti: 754
Ynt: yeni başlıyorum. ne yapmalıyım lütfen yardım....
« Yanıtla #20 : Ocak 02, 2007, 15:13:54 »
Ben neden DC ye transfer oldum?

O zaman biraz daha detaya ineyim.

1-) Okan ın da mesajında belirttiği görüntü gerçekçiliği.AC sistemde rayların ortasında traverslerin üzerinde ince çiviler var ve Loko ların altında da kızak var.Bir çok kişiyi rahatsız eden bir nokta.Maerklini tercih etmeyenlerin en büyük sebebi bu.Gerçi bunu balastların arasında bir nebzede olsa kamufle edebilirsiniz.Ancak düşünün bir yağ kanalı yapmak istediniz.Onu nasıl yapacaksınız AC sistemde?Ancak yağ kanalını bir kör yolun ucuna koyabilirsiniz ve o kanala girecek loko yu başka bir lokomotifle it-çek usulü götürüp getirebilirsiniz.

2-) Ben edindiğim lokomotifleri TCDD versiyonu haline getirmeyi düşünüyorum.Zaten büyük bir çoğunluğunun modeli yok.Dolayısıyla alternatiflerim daha da sınırlanıyor.Maerklinde bugüne kadar TCDD buharlılarından sadece 2 tanesinin bir dönem üretildiğini gördüm (5700 lük buharlıların temeli olan Br85 leri sanırım halen üretiyorlar).Neden seçimlerimi sınırlayıp at gözlüğü ile bakayım?Zaten tedarik etmekte bu kadar güçlük çekiyorum bir de üstüne neden bu sınırı çizeyim?

3-) Ucuz/Pahalı ayrımını katiyen düşünmedim.Sanırım ucuz diye Roco nun geçtiğimiz günlerde Onur ve Erkut abi arasında diyalog konusu olan hobby versiyonları kast ediliyor.Ben bunlarla ilgilenmiyorum.Benim ilgilendiklerim aynı Teoman abi de bulunan Br57 gibi koleksiyonluk 1. sınıf lokolar.Teoman abi bunu almış birisi olarak daha net bilgi verebilir ancak ben ucuz olduğunu hiç sanmıyorum.Belki Maerklinden ucuza gelmiş olabilir ama ciddi bir fark olacağını hiç sanmıyorum.Kalite olarak 1. lig markalarını zaten belirttim.

4-) Artık günümüzde internetin yaygınlaşma v.b. etkenlerle komünikasyon daha kolay hale geliyor.Örneğin ben Teoman abi ile bu forum vesilesiyle tanışmam gibi.Bunu bir 10 sene önce düşünsek herhalde hayal derdik.Dolayısıyla burada herkes (İstanbullular olsun,Ankaralılar olsun,İzmirliler olsun) kendi çevresi ile bir araya gelip ortak birşeyler çıkarmaya çalışıyor.Bir elin nesi var iki elin sesi var misali.Örnek vermek gerekirse yakın tarihte biz İzmirde bir çalışma içerisine gireceğiz.Ortak bir diaroma kurup Lokomotifini vagonunu alan gelip kendi modelini çalıştırabilecek.Ancak tabii hassas olduğumuz için ben hayal ürünü şeylere yer vermeyi düşünmüyorum.(Elbette İstasyon isimleri v.b. şeyler hayal ürünü olabilir ama tren işletim sistemi altında incelenebilecek kriterlerde asla hayal ürünü özelliklere yer vermeyi düşünmüyorum.)Seçimimizde doğan olarak çoğunluğun daha fazla sağlanabileceği DC sisteminden yana olacak.

5-) Belki bazı arkadaşlar bana kızacak yine ancak ben Maerklin e duyulan bu aşırı hayranlığı gerçekten anlayamıyorum.Aslında Maerklin e bağlılığım vakt-i zamanında baya uzun sürdü.Roco evde vardı ama kıymetini bilemedim.Lima deseniz kalitesi ne çapta belli.Ta ki Roco,Liliput,Fleischmann gibi markaların şu an almayı düşündüğümüz modellerini gördüm ve neden daha ağır bastıklarını anladım.Eğer Maerklin malzeme ve detay/işçilik kalitesinde bariz 1 no. diğer markaların açık ara önünde olsa (hani otomotiv endüstrisinin Rolls Royce u gibi) bunu anlarım tercih sebebim olabilirdi.Ancak Roco ve Fleischmann modellerini Maerklin yanına koyduğumda Maerklinin hiçbir ezici üstünlüğünü göremediğim gibi Maerklin in bazı ufak tefek geride kaldığı noktaları bile gördüm.(Tabii bunlar benim incelemelerim kendi görüşlerim)

6-) Daha önceki mesajlarımda belirttiğim gibi bizim düşündüğümüz tarzda maketlemede Maerklin kalitesini görmek isteyenlere Trix seçeneğide mevcut.




    Önceki mesajımda da dediğim gibi bizzat yakından incelemek en doğru yöntem olacaktır.Ki yine önce ki mesajımda ben,Yarkın (jazzista),Ümit İnci beyefendi gibi AC den DC ye transfer olanların olduğunu ancak DC den AC ye transfer olan örnekleri görmediğimi (bilenler varsa söyleyebilir) bu gerçeğide göz önünde bulundurmalarını tavsiye ettiğimi bir kez daha hatırlatırım.

Saygılar

Jimmy Cem
Loko ların ustasıyım Roco ların hastasıyım.......

Çevrimdışı sarp

  • Forum Üyesi
  • Yer: Ankara
  • Yaş: 44
  • İleti: 6
Ynt: yeni başlıyorum. ne yapmalıyım lütfen yardım....
« Yanıtla #21 : Ocak 02, 2007, 16:05:29 »
Selamlar,

Oncelikle Jimmy Cem Bey'e birsey belirtmek istiyorum, 1982'de hediye gelen bir lima ile basladigim dc modelciligime su anda ac ile devam ediyorum, herhalde turumde (veya forumda) tek ornek benim. forum ilk kuruldugu gunlerden beri uyeyim ancak bu tur tartismalara girmemek icin yazmamistim.

Ac'de tahmin edebileceginiz gibi mearklin kullaniyorum, fanatik degilim, hobi olarak yapiyoruz hepimiz, buradaki ortak noktada budur, siz modellerinizi model demiryolculuklara cevirmeyi arzu ediyorsunuz, size ve sizin gibi arkadaslara saygim sonsuz kesinlikle. Ancak forumumuz turk tren maketciligi degil, modeltrenciler... Model aslinda hayal gucude biraz... Ben, beni tatmin eden bu hobide zevkimi ariyorum, mearklinde buldum... bu bu kadar basit aciklama bence. m tip raylarin uzerindeki sesleri, agirliklari calisma prensipleri, detaylari ve karmasik elektrik sistemi benim tercih sebeplerimi olustuyor... Paletten bahsediyorsunuz eger ki bu bir basarisizliga yol acan bir unsursa flimlere bile sponsor olmus :) (supermen returns) bir markanin su anda stokta eli bogrunde satis yapmaya calisiyor olmasi lazim ki, bahsettigim firma (aslinda kulaktan dolma ama) 2006 senesinde satislariyla liderligi elinde bulunduruyor model trenlerde... Kesinlikle kendi acimdan fanatik degilim, ama tercihim zevk duydugum kurguyu yakalamak.

Herkesin yeni yili ve kurban bayramini kutluyorum

Saygilar,
Sarp Ustel.

abdusta

  • Ziyaretçi
Ynt: yeni başlıyorum. ne yapmalıyım lütfen yardım....
« Yanıtla #22 : Ocak 02, 2007, 16:16:35 »
bende 1980 de aldıgım lima setinden DC den 2003de markline transfer oldum...

saygılar a.usta

ctekin

  • Ziyaretçi
Ynt: yeni başlıyorum. ne yapmalıyım lütfen yardım....
« Yanıtla #23 : Ocak 02, 2007, 21:57:58 »
ama soru ufak bir  bütçeyle yeni başlıyorum oldugu için her markanın ac modelleri var ve onlarda pahalı diye örnek vermek bence konunun dışına çıkmak.

Onur selam,

Sanırım bir yanlış anlaşma olmuş. Ben tersten bir örnek verip istenirse DC'nin de pahalı olabileceğini söyledim. Aynı mantıkla çok uygun fiyatlara AC sistemler de kurulabilir. Yoksa her markanın AC modelleri pahalı demek istemedim - zaten öyle değil.

Şu sıralar gittigidiyor'da 150 liraya Marklin starter setler satılıyor ve süper kaliteli. Altyapı oluştuktan sonra, ki tahminim toplamda aksesuarlar ile AC'de DC'de üç aşağı beş yukarı aynı fiyata çıkar, üzerinde istediğin lokoyu yürütürsün. Yeter ki altyapı tercih edilen şekilde olsun.

Yakın bir arkadaşımız Özgür'ün dediği sebepten (elinde çok fazla malzeme olması) AC'ye geçmekte zorlanıyor. Yani problem doğru başlamakta.

Cem.

reis_06

  • Ziyaretçi
Ynt: yeni başlıyorum. ne yapmalıyım lütfen yardım....
« Yanıtla #24 : Ocak 02, 2007, 22:04:27 »
inanınki ben daha yeniyim ama bir soru sordum saolun bu kadar kişiler abilerimiz çok güzel bilgiler sundular yardımcı oldular. 10 dakikadır okuyorum açtıgım konuya gelen cvpları inanınki buradaki sıcaklık çoğu forumda yok. öncelikle  teşekkür ediyorum. şimdi mesela baktım bazı göstermiş oldgunuz sitelere inceledim ürünleri loko ile vagon + raylar olduktan sonra gerisi insanın yetenegeine hayal gücüne kalıyo. bu arada kafam hafiften karıştı gibi AC - Dc ler piko lar hornby ler bayagı şeyler var. yeni başlayana bayagı karışık geliyo bunlar ama insan anlıyo yavaş yavaş. çünkü ben bide rc car hobisiylede ugraşıyorum. ondan trenciliğinde altından kalkarım. ama ben bu işi uzun dönem yapmak istiyorum. çünkü ha diyince hemen parayı bastırıp loko alayım diyemiyorum şu an ama yavaş yavaş alıp her ay bişeyler ekleyip işte(ev olur, ne bileyim diaroma ürünleri malzemeleri olur) böyle şeyler. almayı düşünüyorum. bide yabancı siteler var onlar hakkında ney düşünüyorsunuz çünkü bunun için bazı sitelere baktım fiyatları daha makul. ama gümrük işi var bunun bide vergiyi  bindirmesinler sakın. bunun için farklı konu açmaya gerek varmı yoksa burda devam mı edelim tartışmaya abilerim:) inanınki bide fazla bilgilendirici konular yok forumda bulamadım o yüzden bire soruyorum bunları yanlış anlamazsanız eger. sanırım bundan önce foruam bişey olmuş (ki ne oldugunu hala anlamadım. çökmüş galiba) 

ctekin

  • Ziyaretçi
Ynt: yeni başlıyorum. ne yapmalıyım lütfen yardım....
« Yanıtla #25 : Ocak 02, 2007, 22:17:18 »
reis selamlar,

bi taş attın bak hala çıkartamadık :)

şaka bir yana, bence yurtdışı siteleri ayrı bir konu olarak aç. daha önce vardı ama site çökünce tekrar kondu mu bilmiyorum.

cem.

Çevrimdışı kamyoncu-itulu1

  • okan
  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul - bahçeşehir
  • Yaş: 36
  • İleti: 400
    • rc kamyon t?r ve iş makineleri
Ynt: yeni başlıyorum. ne yapmalıyım lütfen yardım....
« Yanıtla #26 : Ocak 02, 2007, 23:15:55 »
ben her ıkı yabancı sıte konusunuda kurtarmıstım
o konulara bır bakın ama yabancı sıtelerden korkmayın
BOSTANCI INSAAT RC Construction Channel

CAT: 345D LME Wedico  Liebherr: LR 634 Carson-Leimbach  Mercedes Benz: Arocs3342AK 6x6 Premacon//SK3544AK 8x8 Premacon//NG2638AS 6x6 Wedico//2624LAK6x6 MAN: F90 35.422VFAK 8x8 Wedico-Prem

Çevrimdışı iceman

  • Jimmy Cem ERSÜ
  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: izmir
  • Yaş: 48
  • İleti: 754
Ynt: yeni başlıyorum. ne yapmalıyım lütfen yardım....
« Yanıtla #27 : Ocak 02, 2007, 23:58:27 »
Fleischmann bizim eve hiç girmedi.Son zamanlarda Fleischmann detay kalitesinden de şikayet duydum.Örneğin V60 (Bizim DH 6500 lerin aynısı) dizellerinde Fleischmann larda markiz içerisinde mekanizma görünüyor.Roco da ise 1:1 makinist kürsüsü.Benimde size örnek vermem gerekirse bize 1982 yılı yaz sonunda üst üste (1 ay ara farkla) geçen biri Roco diğeride Maerklin iki başlangıç seti karşılaştırmasını sunayım.Maerklin Buharlısında köstek ve destek biyel yok.Motris biyel sadece 3. tekere hareket verip silindire girip çıkıyordu.Roco nun ki ise tam orjinal 1:1 gerçekleri gibi.Roco nun lokosunda lamba var Maerklinde yok.Maerklin lokosu Br89 sınıfı bir gerçek Br89 ile karşılatırmaya kalksam bir ton fark görebiliyorum.Roco nun Br80 buharlısını gerçeği ile karşılaştırıyorum büyümüşte küçülmüş diyorum.Maerklin kalitesiz demiyorum kalitesini her zaman kabul edenlerdenim.Ama bariz bir üstünlüğü olmadığı gibi bazen az önce yukarıda verdiğim örneklerde olduğu gibi geride kaldığı örnekleri de gördüm.Elektrikli lokomotif kullanmayı hiç düşünmedim ancak son zamanlarda iki markanın katener hatlarını incelediğimde Maerklin in sadece seyir teli ile taşıyıcı teli maketlediğini daha fazla detaya inmediğini Fleischmann da ağırlık makalaralarına kadar bile her detayın gerçekletirildiğini gördüğümüde hatırlatayım.

Saygılar
Loko ların ustasıyım Roco ların hastasıyım.......

Çevrimdışı iceman

  • Jimmy Cem ERSÜ
  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: izmir
  • Yaş: 48
  • İleti: 754
Ynt: yeni başlıyorum. ne yapmalıyım lütfen yardım....
« Yanıtla #28 : Ocak 03, 2007, 00:18:12 »
Okan abi eksik olma....  ;D

Gülmekten yerlere yattım.Alakası bile yok.Bunu gayet güzel yapmışlar.Bendekini görseniz imkanı yok bununla alakası yok.Dedim ya tek biyel var son 3. tekere bağlı.Silindire girip çıkıyor.Standart kendinden tenderli 3 dingilli manevra makinası olması dışında hiçbir ortak özelliği yok.Tasarım olarakta senin gönderdiğinin detay kalitesi yok.Bu da aynı büyümüşte küçülmüşlerden....
Loko ların ustasıyım Roco ların hastasıyım.......

Çevrimdışı iceman

  • Jimmy Cem ERSÜ
  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: izmir
  • Yaş: 48
  • İleti: 754
Ynt: yeni başlıyorum. ne yapmalıyım lütfen yardım....
« Yanıtla #29 : Ocak 03, 2007, 00:54:56 »
Okan abi şu an çizemeyeceğim üzerinde.(PC kilitlendi az önce).Ama gönderdiğin resime göre anlatayım.Motris biyel ortadaki silindire bağlı olan biyeldir.Piston dediğin silindirin içerisindedir bildiğin üzere.Motris biyel pistona bağlı olarak çalışır ve pistondan aldığı hareketi tekere verir.Bütün buharlı lokomotiflerde (2 ve 3 silindirli olanlar için konuşuyorum Amerikan BigBoy tarzı 4 silindirli veya daha büyüklerde daha fazla olacaktır doğal olarak) motris biyel sadece bir tekere (daha doğrusu dingile) hareket verir.Destek biyelse motris biyelden aldığı hareketi diğer akuple dingillere iletir (resimde en altta olan).Yani bu durumda bu Br55 in motris biyeli 3. tekere hareket veriyor destek biyelse diğer 3 tekere hareket veriyor.Köstek biyelse en üstte gördüğün en küçük biyel.Hem trvarları harekete geçirip silindirin yağlamasını sağlıyor hemde silindirdeki valfleri açma/kapama suretiyle sağlam buhar girişini sağlayıp çürük buharın tahliyesine olanak sağlıyor.Daha önce bir animasyon göndermiştim (ama 19/12 öncesi).Bulursam yine gönderirim.Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Saygılar....
Loko ların ustasıyım Roco ların hastasıyım.......

avsalı

  • Ziyaretçi
Ynt: yeni başlıyorum. ne yapmalıyım lütfen yardım....
« Yanıtla #30 : Ocak 03, 2007, 01:43:31 »
evet arkadaşlar DC/AC konusu geldi çattı benide buldu daha iki ay oldu başlayalı çok güzel bir hobi ama marklin konusu gerçekten benide bunalttı gittigidiyordan başka seçenek yok gibi görünüyor birde sizin dediğiniz gibi çokta ucuz değil rayları.bu işe başlamamın anısı olarak hediye edilen BR216 dizel lokoyu nasıl çalıştırayım diye göbeğim çatladı bir transformatöe sordum 50 ytl ama belki 10 yıllık 180 e 90 ebatlarında C ray sordum 220 ytl harun abide bu fiyata hazır starset var .elimde kaldı loko napcamı şaşırdım ama çalıştırcam azmettim bir set parası harcicaz marklin loko için.gerisini siz düşünün AC mi DC mi

ctekin

  • Ziyaretçi
Ynt: yeni başlıyorum. ne yapmalıyım lütfen yardım....
« Yanıtla #31 : Ocak 03, 2007, 02:18:04 »
Ömer selam,

Gittigidiyor'da birkaç gün öncesine kadar güzel iki tane starter set vardı 150 liraya; raylar, transformatör, herşey vardı. satılmamışsa kap derim. fiyat uygun ve problemini çözer. bu işlerde başlangıç en zorudur.

Ayrıca konu Marklin olunca 10 yıl, 20 yıl fark etmez. 100 yıllık bile olsa Marklin çalışır :)

cem.
« Son Düzenleme: Ocak 03, 2007, 02:22:41 Gönderen: ctekin »

edmontdante

  • Ziyaretçi
Ynt: yeni başlıyorum. ne yapmalıyım lütfen yardım....
« Yanıtla #32 : Ocak 03, 2007, 12:55:57 »
Merhaba.Toplamakta olduğum Die-cast model arabalarla ilgili araştırma yaparken modeltrenlerle tanıştım.Özellikle buharlı lokomotifler dikkatimi çekti ve sadece otomobillerle birlikte sergilemek için marklin marka bir lokomotif  satın aldım.Şu anda  bu lokomotifi kullanarak bir diaroma oluşturmak istiyorum.Ancak çok fazla bilgim yok bu konuda.Bu site vasıtasıyla bir kısım bilgi edindim.

öncelikle kurmak istediğim sistemle ilgili bilgi verdikten sonra yardımlarınızı isteyeceğim.

-Evimde buna ayırdığım alan 115x65 cm ölçülerinde.
-Düşündüğüm kurgu vahşi batı temalı.
-Elimde marklin marka bir lokomotif var.
-3-4 tane vagon ile sadece 1 lokomotif çalıştırmak istiyorum .
-Oluşturmayı düşündüğüm ray sistemi  klasik oval şekilde.Sadece bir kaç  tünel ,bir  kaç bina ,köprü ve doğal malzemeler (dağ görünümü ) vs ile buna hareket getirmeyi düşünüyorum.


Forumdan edindiğim bilgilere göre Marklin Lokomotifler AC sistemde çalışıyor.Buna yönelik bir adaptör ve  ray sistemine ihtiyacım olduğunu biliyorum.Sanırım ray olarak yine Marklin kullanmalıyım.Öncelikle belirtmiş olduğum alan  ve oval ray diziliminde  bana  neler gerekiyor bunu öğrenmek istiyorum.Yani kaç düz ray ve kaç tane ovalliği sağlayacak ray gerekiyor.(Bu kadar detaylı sormamın nedeni forumda bu konuda profesyonelleşmiş olduğunu düşündüğüm üyelerin mevcudiyeti ve onların bana bu konuda yardımcı olabileceklerini düşünmem)ve  alacak olduğum adaptör bana ileride bir lokomotif daha çalıştırma imkanı tanır mı?Yani bir ray sistemi daha oluşturabilir miyim?Ve bu adaptör  diaromanın muhtelif alanlarında aydınlatma yapma imkanı verecek mi?

Ayrıca almam gereken adaptör,modeltrencilik için üretilen bir adaptör mü?Yani marklin vs gibi markası olan bir ürün mü olmalı ve nereden temin edebilirim.Bunun yanında bir kontrol ünitesi şart mı??

Ve bu ürünleri nereden temin edebilirim?

Yardımınızı bekliyorum.Saygılarımla



« Son Düzenleme: Ocak 03, 2007, 13:11:42 Gönderen: edmontdante »

ctekin

  • Ziyaretçi
Ynt: yeni başlıyorum. ne yapmalıyım lütfen yardım....
« Yanıtla #33 : Ocak 03, 2007, 13:28:01 »
selamlar,

alanınızın enini biraz uzatırsanız işiniz daha kolay olur (80 cm.).

tek bir oval için 12 adet açılı (eğik, veya her ne ise) ve uzunluğu karşılayacak kadar (sanırım 10 - 20 arası) düz ray, 1 adet elektrik alma rayına ihtiyacınız olacak. istediğiniz her tür Marklin rayını kullanabilirsiniz (M, C, veya K); karar vermek için rayları görün, çünkü bu zevk işidir herkes kendi sevdiği rayı tavsiye eder. hiçbir ray çaşidinin bir diğerine üstünlüğü yoktur.

transformatör ile birlikte toplam harcamanız 150- 200 lirayı geçmemeli. ancak tek oval kullanacağınız için 16VA trafo yeter. trafo ve rayları gittigidiyor'dan oldukça ucuza (örneğin şu anda başlangıç fiyatı 1 ytl olan bir 16VA trafo var, raylar -onluk kutu- 39 - 49 lira arası) temin edebilirsiniz.

not: Marklin AC veya DC olabilir. elinizdeki lokonun altında lokoya bağlı sarkan metal ince bir plaka var ise sisteminiz AC olacaktır. yukarıda saydıklarım sadece AC için geçerlidir.

DC ray ve trafo için site yöneticilerinden Harun bey ile temasa geçebilirsiniz.

Umarım yardımcı olur.

Cem.

son not: işte yanlış bilgilendirmeye güzel bir örnek: "Forumdan edindiğim bilgilere göre Marklin Lokomotifler AC sistemde çalışıyor" demiş arkadaşımız.
« Son Düzenleme: Ocak 03, 2007, 13:30:24 Gönderen: ctekin »

edmontdante

  • Ziyaretçi
Ynt: yeni başlıyorum. ne yapmalıyım lütfen yardım....
« Yanıtla #34 : Ocak 03, 2007, 16:55:00 »
Cem Bey,verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.Forumdan edindiğim bilgilerle sistemi kurabileceğimi düşünüyorum.Bahsettiğiniz gibi lokonun altında  sarkan bir parça var.O zaman  loko ac sistemle çalışanlardan.benim bir kaç sorum daha olacak.

-Bahsetmiş olduğunuz trafo,raylar ve elektrik alma  rayını tamamladığımda sistemin harekete geçmesi için başka bir gereksinim olacak mı?

-Bahsetmiş olduğunuz trafo diaroma içi aydınlatma için de  bana imkan verecek mi?Ve ileride ikinci bir ac ray sistemi için aynı trafoyu kullanma şansım olur mu yani aynı trafo ile  farklı raylar üzerinde 2 loko çalıştırabilir miyim?(Hobilerde insan hep daha fazlasını istediğinden bu ihtimal her zaman sözkonusu)

-Kurgum vahşi batı temalı olacağından bir kaç arkadaş k tipi rayın gerçeğe daha uygun olacağını söyledi ve bende bu nedenle k tipi ray düşünüyorum.Bu rayların yere sabitlenmesinin c tipi raylara göre zorluğu var mı?.Sanki bana daha zor olacakmış gibi geliyor ama bu sadece bir önizlenim.

-Benim bu rayları gittigidiyor dışında tedarik edebileceğim başka yerler  var mı?

Sorularım biraz yoğun oldu ama bu konudaki aceleciliğimi tahmin ediyorsunuzdur.Teşekkür ederim.

ctekin

  • Ziyaretçi
Ynt: yeni başlıyorum. ne yapmalıyım lütfen yardım....
« Yanıtla #35 : Ocak 03, 2007, 17:12:23 »
Selamlar,

Hiç problem değil.

Önce: bahsettiğim parçaları aldığınızda sistem çalışacaktır, başka birşeye ihtiyacınız olmayacak.

16VA trafo istediğiniz kurguda hem tren için hem aydınlatma için yeterli olur. İleride geliştirmek isterseniz (ray ekleyip 2, 3, 10 tren çalıştımak isterseniz) bir trafo daha ekleyip (örneğin 32VA veya daha iyisi 60VA) aydınlatmayı küçük, trenleri büyük ile çalıştırablirsiniz yani aldığınız trafo sonra elinizde kalmaz. Hatta digital'e bile geçebilirsiniz bunlarla. Marklin'in güzel yönlerinden biri de her zaman geriye doğru uyumlu olmasıdır.

K veya M tipi ray bahsettiğiniz kurguya uyar. K isterseniz biraz çalışmanız gerekecek çünkü balast taşları olmadığından bunları kendiniz yapacaksınız - çok zor değil ama biraz deneyim gerektirir, hatta K tipi rayda traversleri bile boyama alternatifi var; detaya siz karar verirsiniz. M tipinde böyle bir sorun yok "al kullan". Dediğim gibi iki ray türünü de görerek karar verin.

gittigidiyor en iyi ve uygun alternatif. ancak istanbul'da pera hobi'den C ve K ray temin edebilirsiniz (pahalıdır ama). M rayların artık üretimi olmadığından dükkanlarda pek bulunmaz. ama korkmayın dünyada herkese yetecek kadar M ray var! yani sonradan bulunmama gibi problem olmaz (en azından 40 - 50 yıl hatta daha fazla). şu anda Marklin'in 1950'lerde ürettiği 800 serisi ray ve modeller bile bulunuyor.

Umarım yardımcı olur.

Cem.

edmontdante

  • Ziyaretçi
Ynt: yeni başlıyorum. ne yapmalıyım lütfen yardım....
« Yanıtla #36 : Ocak 03, 2007, 18:45:20 »
Cem Bey tekrar teşekkür ederim  yardımınız için.Şimdi gerekli malzemeleri tamamlamaya başlayabilirim.Bahsettiğiniz trafoyu gittigidiyor'dan aldım.Rayları da bulduğumda ilk aşama tamam demektir.Bunları tamamladığımda tekrar yardımınıza başvuracağım.Görüşmek üzere.

ctekin

  • Ziyaretçi
Ynt: yeni başlıyorum. ne yapmalıyım lütfen yardım....
« Yanıtla #37 : Ocak 03, 2007, 20:09:11 »
her zaman!

kolay gelsin.

cem.

avsalı

  • Ziyaretçi
Ynt: yeni başlıyorum. ne yapmalıyım lütfen yardım....
« Yanıtla #38 : Ocak 04, 2007, 19:30:49 »
selamlar bu tren sevdasına başlamamın anısına hediye edilen marklin BR 216 dizel lokoyu sonunda çaılştırabilicem inşallah raylar ve transformatör yarın geliyor.ama şu varki hediye edilen marklini çalıştırabilmek için harcanan paraya bir set alınabilir. buda ayrı bir konu yarın resimlerini gönderirim bakalım nasıl gidiyor Marklin :)

ctekin

  • Ziyaretçi
Ynt: yeni başlıyorum. ne yapmalıyım lütfen yardım....
« Yanıtla #39 : Ocak 04, 2007, 20:24:51 »
Ömer selamlar,

Her ne kadar haklı olsan da gelecekte bunun yaptığın harcamaya değdiğini göreceksin. Tabi bu işler lafla değil yaşayarak olur. Şunu unutma 1 BMW parasına 5 tane yerli oto alınır ama hepsini toplasan BMW'den aldığın zevki vermez.

Şimdi millet kızacak onun için kısa keseyim.

Cem.