Gönderen Konu: Üye tanıtımı ve tedarik sorunuyla ilgili endişelerim  (Okunma sayısı 4892 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ali San

  • Forum Üyesi
  • İleti: 5
Merhabalar ;

ismim Ali San, 59 yaşında ve emekliyim. Neredeyse 50 sene sonra ( 1960ların sonunda ve 70lerde bir Fleischmann HO setim vardı  ;D ) yine beni model tren hevesi sardı. Belli bir el becerim var, statik otomobil maketleri ve RC kumandalı yelkenli teknelerle uzun seneler uğraştım. Aklimdaki projeyi gerçekleştirebilmek için ( 2,5 m x 1,35m bir modül veya diaroma ) iş başı yapacak cesaretim var.

Projeme gelirsek : Yer darlığı nedeniyle HO scale olmayacağı kesin. Hayalim Z ölçeğiydi ama gerek sırf Maerklin'e bağlı kalma geregi, gerek bu ölçeğin kimi sorunları nedeniyle seçimim N- scale oldu. Buradan devam edeceğim.

Ana sıkıntım ray seçimi oldu. Başta Fleischmann piccolo rayları düşündüysem de hem bu hem diğer hazır rayların görüntü ve gerçekçiliğı beni tatmin etmedi. Bu projeye başlarsam sadece Peco C55 serisi flex raylarla yapmaya karar verdim. Flex rayları döşeme konusunda elbette henüz korkularım var ama ; bunu dahi beceremezsem böyle bir hobiye girişmenin de anlamı yok diye düşünüyorum.

Elbette öğrenecek çok şey var. Neredeyse yarım asır önceki basit analog setimle bugünküler arasında bir uçurum var. Son 1,5 ayımı digital trenciliği anlayabilmek, ray planımı programla çizmek, üretici ve satıciları araştırmak ve bedelsiz bir tren kumanda programı indirip, kendi planladiğim hat üzerinde sanal tren yürütmekle, kuracağım modülün ahşap kasasını çizmekle geçirdim. Bu arada hem modeltrenciler forumunda hem yurtdışı forumlarda yüzlerce konuyu okudum.

Dijital sistemin gerektirdiği envai çeşit cihaz ve donanımı anlayabilmek epey zor ve korkutucu bir süreç oldu ise de, galiba sonunda nelere gereksinimim olduğunu ögrendim ( fiyatlarına şaşmak ise ayrı bir konu tabii ; aklıma gelince başlamadan hemen vaz geç bu sevdadan...da demiyor değilim ).

Yine de ilk adımımı attım, yurt dışinda olan bir yakınıma Fleischmann veya Roconun start setlerinden birini ( hiç de kolay bulunmuyorlar ; artık hangisini bulursa kabulum mecburen) ısmarladım. Bundan sonraki adım rayları ve gerekli elektronik donanımlari tedarik edip montaja başlamak...

Canımı sıkan konu da tam bu ; ilk kurulumda tüm raylari, makaslari, kumanda elektronigini ; ya da hiç olmazsa büyük kısmını yurt içinden karşılayabileceğimi düşünmüştüm , şu ana kadar bir kaynak bulamadım...Tüm malzemeleri bir defada Kramm veya benzeri bir firmadan getirtmek tek çare gibi görünüyor. Bu sevkiyatı bir defada getirtip gidip gümrükte uğraşmak bilmediğim bir yöntem değil, bir kerelik katlanılır mecburen. Ancak merak ettiğim her eksik parça veya kırılan bozulan için yurt dışına mecbursam, - hele şimdi 25 Avroya düşürülen gümrüksüz malzeme getirme hakkı kısıtlamasıyla- ; bu işin cefası keyfine değmeyecek.

Dolayısıyla bu kadar uzun bir tanıtim yazısıyla asıl muradım, N scale zorunluluğu da göz önüne alındığında, yurt içinde ne kadar malzeme ve uzmanlik desteği hizmeti alınabilir , yoksa her gereksinim için 2500km uzaktan tedarik mi gerekecek ? Yüzde yüz yurt dışına bağlı bir hobi bana anlamlı gelmiyor.

Uzun oldu, umarım siz meraklıların sabrını çok zorlamadım.Fakat muhtemelen anladınız zaten ; biraz cesaretlendirilmeye de ihtiyacım var sanırım.

Saygılarımla,

Çevrimdışı kemalomay

  • Kemal Omay
  • Administrator
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul
  • Yaş: 25
  • İleti: 2880
Ynt: Üye tanıtımı ve tedarik sorunuyla ilgili endişelerim
« Yanıtla #1 : Şubat 04, 2017, 21:43:02 »
Değerli dostum , önce hoş geldin diyeyim , yazdığın sorun hepimizin ortak sorunu , belli bir dönem bu forumun kurucusu Harun kardeşimiz Ho ve N ölçekteki malzeme ihtiyacımızın bir bölümünü karşıladı sağ olsun.

Ancak 2-3 senedir o da malzeme getirmeyi bıraktı maalesef.

Kurgumun üst katını bitirmek için gerekli malzemeyi 4 ay bekleyip elde edebildim.

Anahtar cümle şu  "  bu hobiye yeterince gönül vermişseniz bu zorluklara rağmen devam edersiniz " buna göre karar verin.
YAŞLANDIĞIMIZ İÇİN OYUN OYNAMAYI BIRAKMAYIZ , OYUN OYNAMAYI BIRAKTIĞIMIZ İÇİN YAŞLANIRIZ.   G.BERNARD SHAW.

Çevrimdışı koraycenan

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul
  • Yaş: 51
  • İleti: 1335
Ynt: Üye tanıtımı ve tedarik sorunuyla ilgili endişelerim
« Yanıtla #2 : Şubat 05, 2017, 00:18:53 »
Merhaba hoşgeldiniz öncelikle, Kemal abimin dediği gibi sorun hepimizin ortak sorunu. Malesef malzeme sıkıntısı oldukça fazla ama ho yapacaksanız birsürü uygun fiyatlı malzeme bulma şansınız olabilir. N ölçekte bu biraz daha azalır benim gibi z ci olursanız sıfıra iner neredeyse. O yüzden Ho veya N iyi bir secim olabilir. En büyük sıkıntı ray ve makas bulmakta yaşarsınız diğer lokomotif ve yan ürünler nispeten daha kolay bulunuyor. Sahibinden ve gittigidiyoru düzenli takip ederseniz malzeme bulma sansınız olur. Yada mesela burda bazen büyük koleksiyonlar satılıyor. Enver arkadaşımızda bayağı bir n ölçek satılık malzeme var bildiğim kadarıyla. İyi takiple yapılabilecek bir hobi ama sunu söylemeliyim bu hafta malzeme lazım derseniz işte o imkansız uzun soluklu bir toplma işi olacaktır. Şimdiden kolay gelsin.
z scale,ho scale, rc, yani model ve modelcilkle ilgili herşey...

Çevrimdışı ihsan

  • Ihsan Günder
  • Kurul Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul
  • Yaş: 70
  • İleti: 987
Ynt: Üye tanıtımı ve tedarik sorunuyla ilgili endişelerim
« Yanıtla #3 : Şubat 05, 2017, 11:38:04 »
Bir projeye başlayıp biraz ilerleyince......aaaa şu malzeme eksik
İnternetten sipariş yurt içi 3/4 gün yurt dışı neredeyse 15/20 gün geçiyor

Bütün konsantrasyonum hevesim yok oluyor...........

Çevrimdışı koraycenan

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul
  • Yaş: 51
  • İleti: 1335
Ynt: Üye tanıtımı ve tedarik sorunuyla ilgili endişelerim
« Yanıtla #4 : Şubat 05, 2017, 13:34:03 »
hiç sorma abi sağ hızlı makasımda bir yamukluk var makas bekliyorum mesela. Daha komiği ray civisi almamıstım 100 tanesi 4 euro allahtan gelen vardı da getirdiler yoksa bekliyecektim. şimdi makas bekliyorum. İmkansızlıklar içinde yapmak belkide daha değerli kılıyor abi..
z scale,ho scale, rc, yani model ve modelcilkle ilgili herşey...

Çevrimdışı TRAINMAN

  • Forum Üyesi
  • Yaş: 65
  • İleti: 205
Ynt: Üye tanıtımı ve tedarik sorunuyla ilgili endişelerim
« Yanıtla #5 : Şubat 05, 2017, 15:24:59 »
Hoşgeldiniz;
Malzeme tedariği baya zaman alıyor,yurt dışından ortalama 20 günde geliyor.Sabırla en uygununu ve istediğinizi bulabilirsiniz.Yurt dışı daha uygun bence ama yurt içindede tedarikçi firmalar var.Ama gördükçe insanın lokomotif,vagon alası geliyor,ucu açık bir hobi.Selamlar.
Metin TOKMEN

Çevrimdışı aliaksin

  • Forum Üyesi
  • Yaş: 57
  • İleti: 56
Ynt: Üye tanıtımı ve tedarik sorunuyla ilgili endişelerim
« Yanıtla #6 : Şubat 05, 2017, 17:04:25 »
Herkese merhaba

Uzun zamandir yapmak istedigim tanitimi bu sekilde yapmak gerekli oldu. Ben Märklin, Trix, Roco, Fleischmann, ESU ve Seuthe firmalarinin Turkiye'deki yetkili tek tamir ve enstalasyon servisi ve bayisiyim.

Onumuzdeki hafta icinde Roco-Fleischmann grubundan ve ardindan da Märklin-Trix ve ESU grubundan yedek parca ve diger urunlerin siparisinde bulunacagim. Bunlara ray ve makas ve aksesuarlari da dahildir.

Elinizdeki kirik dokuk ve tamire ihtiyaci olan lokomotif ve vagonlarinizin ihtiyac listesini hazirlamanizi ve benle iletisime gecmenizi onemle rica ederim. Ayrica diger konular icin de iletisime gecebilirsiniz.

Wintrack ray planlama yaziliminin da bayisiyim.

Kurgu hizmeti de vermekteyim. Flex track konusunda yardimci olabilirim.

Siparisler direkt uretici fabrikalardan gelecektir, magazalardan ve internet sitelerinden alisveris yapilmamaktadir.

Ilgilenenler telefon veya email ile irtibata gecsinler. Forum sayfalarini irtibat icin kullanmayalim.

5336545599 aliaksin@gmail.com

Arzu edenler asagidaki linklere gidip inceleyebilirler:

http://www.maerklin.de/de/service/haendlersuche/
http://www.trix.de/de/haendler.html
http://www.roco.cc/uploads/service/downloads/MEG_Empfohlene_Reparaturfirmen_20161115.pdf
http://www.fleischmann.de/uploads/service/downloads/MEG_Empfohlene_Reparaturfirmen_20161115.pdf
http://www.esu.eu/vertrieb/haendlersuche/
https://www.facebook.com/Kara-Tren-779123718827541/?pnref=lhc

Çevrimdışı Ali San

  • Forum Üyesi
  • İleti: 5
Ynt: Üye tanıtımı ve tedarik sorunuyla ilgili endişelerim
« Yanıtla #7 : Şubat 12, 2017, 22:12:54 »
Tekrar merhaba, mesajıma cevap veren tüm üyelere çok teşekkür ederim.
Henüz hiç bir sorunumu çözemedim ; ama belki 20. farklı diaroma ve ray planını yaptım. En uzerinde durduğum diaromanın da 1:10 ölçeginde bir maketini yaptım. Gözüme fena görünmedi. 
Almanya ve Italyadan arzu ettiğim uygun bir start set bulamadım.
Herhalde yaz ortasına kadar Fleischmann'in 2017 yeniliği olarak lanse ettiği bir seti ön sipariş yapıp , satışa sunulmasını bekleyeceğim. Bu arada marangozumla diaromanın masa ve kasasını yapıp, raylari edinip zamanı bu işlerle geçıreceğim. Bir sitede Peco C 55 raylarda ciddi indirim gördüm, fırsat bu fırsat ( tasarruf ettiğimle bir digital lokomotif alabilirim) bir an önce sipariş edip yavaş yavaş işe koyulmak en doğrusu olacak gibi görünüyor.

Çevrimdışı aliaksin

  • Forum Üyesi
  • Yaş: 57
  • İleti: 56
Ynt: Üye tanıtımı ve tedarik sorunuyla ilgili endişelerim
« Yanıtla #8 : Şubat 13, 2017, 00:04:46 »
Ali Bey,

Fleischmann'dan almak istediğiniz set hangisidir?

Ali

Çevrimdışı Ali San

  • Forum Üyesi
  • İleti: 5
Ynt: Üye tanıtımı ve tedarik sorunuyla ilgili endişelerim
« Yanıtla #9 : Şubat 13, 2017, 00:54:49 »
Iyi akşamlar Ali Bey,

BR 221 Lok , 3 yolcu vagonlu 931781 veya BR 218 Lok'lu 931682 nolu setlere takılmış durumdayım. Hem Z21 hem de multimaus'u birlikte alabileceğim için...
Bu arada, evet Fleischmann'a çocukluğumdan kalma bir sempatim var ama, aynı özelliklerde bir Roco başlangıç seti de kabulüm. Ileride zaten çeşitli üreticilerin lok ve vagonlarını almak ıstiyorum. Fakat Fleıschmann veya Roco için  bir kaç ay piyasaya verilmelerini beklemeden olmayacak galiba...
Selamlar

Ali

Çevrimdışı aliaksin

  • Forum Üyesi
  • Yaş: 57
  • İleti: 56
Ynt: Üye tanıtımı ve tedarik sorunuyla ilgili endişelerim
« Yanıtla #10 : Şubat 15, 2017, 23:49:36 »
Ali Bey,

Beni arar mısınız lütfen?

Ali Aksın
533,6545599

Çevrimdışı Ali San

  • Forum Üyesi
  • İleti: 5
Ynt: Üye tanıtımı ve tedarik sorunuyla ilgili endişelerim
« Yanıtla #11 : Şubat 16, 2017, 03:31:15 »
Ali Bey mesajınızı çok geç gördüm. Yarın öğleden sonra sizi arayacağım. Ilginize teşekkür ederim.