Gönderen Konu: Marklin'de digitale geçiş  (Okunma sayısı 23262 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ctekin

  • Ziyaretçi
Marklin'de digitale geçiş
« : Ocak 15, 2007, 19:23:20 »
Selamlar,

Oldukça deneyimli bir Marklin kullanıcısı arkadaşım bugün "delta setimi digitale nasıl çevireceğim" diye sorduğunda bayağı şaşırdım. Nasıl olacağını anlatınca da "bu kadar basit mi yani" dedi.

Evet! Her tür Marklin seti digitale geçirmek aslında çocuk oyuncağı.

Öncelikle neler gerekli (çalışan bir setiniz olduğunu kabul ediyorum)?

1 tane Mobile Station (20 ile 40 euro arası)
1 tane digital adaptör (10 ile 20 euro arası)
1 tane 4 giriş 2 çıkış 2 yollu anahtar (piyasadan bulunur)

Yapılacak işlem:

Mevcut transformatörünüzün aydınlatma (dikkat bu raya giden değil öbür -sarı ve kahverengi- çıkışlar!) çıkışlarını digital adaptöre bağlayın. Digital adaptörün çıkışlarını anahtar "1" nolu konumda iken akım verecek şekilde bağlayın. Transformatörün ray (kırmızı - kahverengi) çıkışlarını anahtar "2" nolu konumda iken akım verecek şekilde bağlayın.

Anahtarın iki çıkışını (+ ve -) akım iletme rayına lehimleyin.

Elinizdeki sistem şunu yapar: anahtar "1" konumundayken raya digital sinyal eklenmiş akım verir. Anahtar "2" konumundayken raya normal AC akım verir.

Böylece "1" konumunda raylarda digital lokolarınızı, "2" konumundayken hem digital hem analog lokolarınızı dolaştırabilirsiniz.

Püf noktası: digital konumunda raylarda analog loko bulundurmayın (veya onları izole edin) yoksa lokolar tam sürat yol alır.

Püf noktası 2: transformatörden digital adaptöre giren uçların polarizasyonu önemli değildir.

Püf noktası 3: digital adaptör ve transformatör çıkışlarında + ve - önemlidir, ters bağlamayın.

Sorular varsa bekliyorum.

Cem.

Çevrimdışı Okan

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ?stanbul
  • İleti: 1120
Ynt: Marklin'de digitale geçiş
« Yanıtla #1 : Ocak 15, 2007, 19:38:23 »
Marklin'in de kolayca dijital olabilmesi sevindirici. Sırayla bakıldığında akımın yolu,

1. 220-16VAC Trafo
2. Trafo Aydınlatma çıkışından Dijital Adaptöre
3. Digital Adaptör çıkışından Mobile Station'a
4. Mobile Stationdan Raya

şeklinde mi ?

Bir de dijital loko herhalde  ;D ;D ;D
« Son Düzenleme: Ocak 15, 2007, 19:45:04 Gönderen: Obiwan »

ctekin

  • Ziyaretçi
Ynt: Marklin'de digitale geçiş
« Yanıtla #2 : Ocak 15, 2007, 19:44:30 »
okan selam,

yol şöyle:

1) trafo aydınlatma --> digital adaptör --> 4 giriş 2 çıkış anathar
2) trafo ray --> anahtarın diğer girişleri
3) anahtar (sadece 2 çıkış var) --> ray

mobile station (ms) digital adaptöre bağlanıyor. digital adaptörün işlevi ms'den gelen sinyalleri akıma enjekte etmek.

yakında çizim koyacağım.

digital loko ayrıntısını unutmuşum :)

cem.
« Son Düzenleme: Ocak 15, 2007, 19:50:23 Gönderen: ctekin »

Çevrimdışı Okan

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ?stanbul
  • İleti: 1120
Ynt: Marklin'de digitale geçiş
« Yanıtla #3 : Ocak 15, 2007, 19:50:05 »
Teşekkürler,

Bu mobile station ile dijital adaptörün ayrı olmasının özel bir esprisi var mı ? Yoksa birlikte olan modeller de sözkonusu mu ?

Bir de lokomotif konusu var, decoderlar da maliyet nerelerde dolaşıyor ? kolay bulunabiliyor mu ?

Şimdi diyeceksin bu sorular niye, evet benim elimdekilerin çoğunluğu 2ray ancak bir yeni bir antikacıdan iki Marklin setim var, kolay ve ucuza(şimdiye kadar 110YTL civarında bir maliyet söylemişsin, decoder hariç) denemeyi düşünebilirim.

Satmak mı ? şimdilik hiç düşünmüyorum...


ctekin

  • Ziyaretçi
Ynt: Marklin'de digitale geçiş
« Yanıtla #4 : Ocak 15, 2007, 19:59:04 »
Okan selam tekrar,

ms ile adaptörün ayrı olmasının esprisi ms'in gerçekten mobile olması: joystick gibi bişey. o yüzden trafodan ms'a hat gelmesi ve tekrar raya dönmesi anlamsız olurdu. bir de tabi anlattığım gibi uygulamalar (aynı raylarda digital/analog uygulaması) var.

decoder konusu en kolay kısmı işin: decoderlar (mesela ESU - ki acaip kalitelidir) normalleri 25 Euro civarında ve düşüyor. Sesli decoderlar da geçenlerde 100 Euro bariyerinin altına indi, bu sene herhalde 50'ye falan gelir - bu arada belirteyim: ESU decoderlarda istediğin buharlıya özel gerçek sesler var!

ancak işin en gıcık kısmı şimdi başlıyor: eski analog lokoları digital'e çevirmek için sabit mıknatıs - ve eğer istersen 5 kutup motor gerekiyor. daha mantıklısı DC loko alıp direk decoder ve pabuç ile işi bitirmek. bence o güzelim Marklin lokolarına dokunma - ben hiçbir eski lokomu digitale çevirmedim!

cem.

ctekin

  • Ziyaretçi
Ynt: Marklin'de digitale geçiş
« Yanıtla #5 : Ocak 15, 2007, 20:09:53 »
okan'cığım,

her ne kadar digitalin nimetlerine değer versem de analog başka bir keyif benim için: hele sesleri! bir de tabi iyi kondüktör analog'da belli olur! :) :)

eski kafalılığın bir belirtisi mi acaba bu? :) :)

cem.
« Son Düzenleme: Ocak 15, 2007, 20:11:32 Gönderen: ctekin »

Çevrimdışı uygun

  • R.Mehmet UYGUN
  • Forum Üyesi
  • Yer: SAMSUN
  • Yaş: 58
  • İleti: 93
Ynt: Marklin'de digitale geçiş
« Yanıtla #6 : Ocak 15, 2007, 20:37:34 »
Cem Bey;
Mobilstation'un 20-40 € olduğuna eminmisiniz. Benim bir tane ihtiyacım var bilgi verirseniz sevinirim.
Mehmet UYGUN

ctekin

  • Ziyaretçi
Ynt: Marklin'de digitale geçiş
« Yanıtla #7 : Ocak 15, 2007, 21:16:46 »
mehmet bey selamlar,

ms kullanılmamış ikinci el fiyatları 20 - 40 euro arası. ben 2 adet ms, bir digital adaptör, 18VA trafo ve c tipi akım rayını 42.- euro'ya aldım. geçenlerde gg'de 1 ms ihtiva eden bir set (ms, digital adaptör, trafo, ray) 80 ytl'ye satıldı.

cem.

hkesk

  • Ziyaretçi
Ynt: Marklin'de digitale geçiş
« Yanıtla #8 : Ocak 17, 2007, 12:36:22 »
Cem bey merhaba,
Yukarıda dc lokoyu bir decoder ve bir pabuçla dijitale çevirebileceğimizi yazmışsınız. Örneğin ben elimdeki fleischmann dc lokoyu bir decoder temin ederek ve bir pabuç ekleyerek 3 ray digital sistemimde çalıştırabilirmiyim? Eğer yapılabiliyorsa bu herkesin ( özellikle de benim gibi acemilerin ) kolayca yapabileceği bir işmi? Aydınlatırsanız sevinirim.

ctekin

  • Ziyaretçi
Ynt: Marklin'de digitale geçiş
« Yanıtla #9 : Ocak 17, 2007, 15:28:32 »
Hakan bey selamlar,

Aslına bakarsanız yukarıda söylediklerim Marklin 3 ray sistemler için. Eğer siz Fleischmann lokonuzu digitale çevirip 2 ray sistemde (genelde DC dediğimiz sistemde) raylarda yürütmek istiyorsanız işiniz daha kolay demektir çünkü pabuç takmanız gerekmez. 3 rayda yürütecekseniz pabuç gerekir ki montajı çok zor değil.

Lehim yapabiliyorsanız digitale geçmek sizin için de çocuk oyuncağı. İhtiyacınız 1 adet digital kumanda (Hornby olabilir) ve decoder/lar.

Yapılacak iş kısaca şu: lokonuzdaki soket (varsa eğer) decoder'a uymayacaktır; bu yüzden decoder (ve varsa loko) üzerindeki soketi sökeceksiniz. lokoda motora akım ileten kabloları yerlerinden söküp decoder'in akım girişlerine lehimleyeceksiniz. decoder'daki akım çıkışlarını motor uçlarına lehimleyeceksiniz. bu haldeyken lokonuz yürür vaziyette olacak. sonra isteğinize göre decoder üzerindeki fonksiyon uçlarını istediğiniz fonksiyonlara (ön far, arka far, buhar jeneratörü, vs.) lehimleyeceksiniz. tüm (en azından çoğu) decoderlerin kullanım kılavuzlarında tüm bu fonksiyon ve akım çıkışları çizim ile anlatılmıştır. bu işlemleri yaparken polarizasyona (+ ve - uçlara) dikkat etmelisiniz.

Yardım gerekirse çekinmeden sorun. Ayrıca, malzemelerinizi edindikten sonra loko içi ve decoder fotoğraflarını gönderirseniz fotoğraf üzerinde çizerek de anlatabilirim.

Saygılar,

Cem.

hkesk

  • Ziyaretçi
Ynt: Marklin'de digitale geçiş
« Yanıtla #10 : Ocak 17, 2007, 16:40:37 »
Cem Bey,
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
İzin verirseniz hızımı alamayıp bir kaç soru daha sormak istiyorum. Marklin 60115 ray üzerine marklin lokoları koyduğumda mobile station da loko analog da olsa digitalde olsa tipini görebiliyorum. Bu durumda tanımlamayı decoder'ı tanıyarak değil lokomotifi bir şekilde tanıyarak yaptığı fikrindeyim.
Fleischmann 2 ray lokoyu ise sistem veya loko zarar görür kaygısı ile böyle bir deneme yapmaktan açıkçası çekindim.
Şimdi ilk hedefim bir decoder edinip veya bir marklin lokodan decoder ve pabuç sökerek bu fleischmann 4156 buharlı lokoyu sizinde yardımınızla 3 ray digital sistemimde çalıştırmak olacak. Eğer başarılı olabilirsem sizce lokonun 60115 rayda tanımlama sorunu yaşarmıyım? Örneğin decoder i bir başka lokodan söküp fleischmann a takarsam lokoyu söktüğüm loko olarakmı yada taktığım loko olarak mı tanır? Ya da hiç tanımayıp sorun çıkarırmı?
Teşekkür ederim.


ctekin

  • Ziyaretçi
Ynt: Marklin'de digitale geçiş
« Yanıtla #11 : Ocak 17, 2007, 18:05:11 »
Hakan bey selamlar,

İlk sorunuzdan başlayayım: 60115 ray c veya k olmalı. ms'in analog lokonun tipini tanıma şansı yok; eğer tanıyorsa mutlaka delta veya digital'dir - isterseniz içine bir bakın mutlaka decoder göreceksiniz (hatta delta'da bile tipini tanımaz sadece adres ile tanır).

Fleischmann loko için Marklin'den decoder ve pabuç sökmenize de gerek yok. gg'de uygun fiyatlı sıfır veya ikinci el pabuçlar satıyorum isterseniz bakın. decoder kısmına gelince: Marklin sistemde Hornby çalışır mı bilmiyorum ama sanmıyorum. bu yüzden Marklin uyumlu bir decoder edinmeniz lazım. benim tavsiyem ESU lokpilot 52610'dur. fiyatları 25 - 35 euro civarında olmalı (aslında bunlardan kendime getirteceğim isterseniz sizin için de sipariş verebilirim).

gelelim tanınma konusuna: hayır problem yaşamazsınız. ms'in tanıdığı loko değil decoder olduğu için decoder'a atayacağınız adresi ms'e kaydettiğinizde problem hallolmuş olur. decoder'larda fabrika çıkışı bir adres bulunduğundan siz manuel adres vermeseniz de ms'in tanımama sorunu olmaz. decoder'i eğer başka bir lokodan sökerseniz taktığınız loko tabi ki eski loko olarak tanınmaya devam edecektir. bu durumda decoder'e yeni bir adres verebilirsiniz.

Fleischmann konusunda beni tek düşündüren loko'nun motor voltajı ki bu da decoder üzerinde max hız azaltılarak halledilir en kötü şartlarda.

yani problem yaşamazsınız. tek sorun loko altında pabuç koymaya en uygun yeri bulmak. loko buharlıysa pabuçu tender'a bile koyabilirsiniz! tek bir vida yeri açmak yeterli olacaktır. burada dikkat edilecek şey eğer malzeme (lokonun altı) plastik ise pabucu vida-somun ile monte etmek - ki başına bir kaza gelmesin.

yardımcı olabileceğim şeyler konusunda lütfen çekinmeden yazın.

saygılar,

cem.

uygur

  • Ziyaretçi
Ynt: Marklin'de digitale geçiş
« Yanıtla #12 : Ocak 17, 2007, 19:48:46 »
Cem bey, bende Marklinin 60652 kodlu dijital  bir kontrol aleti-adaptörü başlangıç rayı vs- var.Fakat bu cihaz ne deltayı ne dijital lokuyu tanıyor.Bu konudaki muazzam cehaletimi de göz önüne alarak,-kullanım broşürünüde kaybettim- bu cihazla ne yapabilim ve lokoları nasıl tanıtırım bilgi verirseniz, memnun olurum.Saygılarla.

ctekin

  • Ziyaretçi
Ynt: Marklin'de digitale geçiş
« Yanıtla #13 : Ocak 17, 2007, 20:20:52 »
Uygur selamlar,

Yapılacak iş gayet basit; hiç endişelenmeyin lokolarınız çalışacak! :)

1) Öncelikle elinizdeki digital bir lokodan başlayalım: Lokoyu rayların üstüne koyun. Marklin model numarasını biliyorsanız kumanda üzerinde lokomotif resimli düğmeye basın. Düğmeye bastıktan sonra "new lok" seçeneğini kırmızı hız düğmesini aşağı bastırarak seçin ("new lok" bulmak için hız düğmesini sağa sola çevirin). Bu işlemden sonra lokoyu nasıl tanıtacağınız kısmı gelir. Hız düğmesini sağa sola çevirerek "database" seçeneğini bulun ve hız düğmesini bastırarak bunu seçin.

Şimdi karşınıza Marklin model numaraları çıkacak. Hız düğmesini çevirerek lokonuzun model numarasını bulun ve bulduğunuzda hız düğmesini bastırın.

Voila! Bu kadar.

2) Model numarasını bilmiyorsanız ve lokonun adresini biliyorsanız yukarıda "database" seçeneğini değil "address" seçeneğini seçip hız düğmesi ile adresi bulacaksınız; sonra hız düğmesini bastırıp işlemi sonlandıracaksınız.

3) Adresi bilmiyorsanız: yukarıdaki işlemi yaparak her adresi deneyeceksiniz. Marklin'de toplam 80 adres var.

Deltalar için 2 veya 3'ü uygulamalısınız.

Bu açıklamaları körlemesine yazdım (benim set şu an dükkanımda). Bir sorun olursa haber verirsiniz. Ayrıca birkaç değişik tip Marklin decoder'i var. Bir sorun olursa bunlara da gireriz; önce yukarıdakileri deneyelim.

Saygılar,

Cem.

hkesk

  • Ziyaretçi
Ynt: Marklin'de digitale geçiş
« Yanıtla #14 : Ocak 17, 2007, 21:03:02 »
Cem bey,
Yanıtlarınız için çok teşekkür ederim.
ESU loksound hem digitale çevirmek için decoder hem de sesli loko görevini görürmü? Buharlı için loksound getirtme imkanınız var mı? Varsa maliyeti ne olur?
Teşekkürler.

ctekin

  • Ziyaretçi
Ynt: Marklin'de digitale geçiş
« Yanıtla #15 : Ocak 17, 2007, 21:22:17 »
Hakan selamlar,

Doğrudur, loksound sesli decoder. Ve daha da güzeli istediğin buharlının gerçek sesi var üzerinde. Yanlız bunlar şu anda pahalı (100 Euro'nun hemen altında). Tavsiyem loksound için 6 ay - 1 sene beklemek -ben öyle yapıyorum- çünkü yıl içinde fiyatları düşecek. Şimdilik ses eklemek istemediğim lokolarımı lokpilot ile digital yapıyorum. Tabi eğer istersen benim diğer decoder'lar ile birlikte getirtmek olanağı var - fiyatları ayrıca öğrenmeliyim.

Bir de şundan bahsedeyim: buharlılarda sesin ritmi hız ile değiştiğinden buna da bir çözüm bulmuşlar: teker turlarını tespit eden bir mıknatıs ile bu ritmi de veriyorlar - kısacası muhteşem bir sonuç ortaya çıkıyor :)

Saygılar,

Cem.

avsalı

  • Ziyaretçi
Ynt: Marklin'de digitale geçiş
« Yanıtla #16 : Ocak 19, 2007, 09:08:13 »
desenize digitale geçmek içinde orta boy bir set parası harcayacağız. bu hobinin sonu yok sanırım aldıkça alınıyor.işi enteresan ve sürekli kılanda bu olsa gerek saygılar.

ctekin

  • Ziyaretçi
Ynt: Marklin'de digitale geçiş
« Yanıtla #17 : Ocak 19, 2007, 09:24:12 »
Ömer selam,

Marklin'de digitale geçiş orta boy set parası değil. Zaten öyle olmadığını anlatmaya çalışıyordum. Bir setin varsa yapacağın tek şey bir Mobile Station ve bir digital adaptör almak ki bunların fiyatları yazılı yukarıda. Ondan sonrası bütçeye kalmış: ister sesli decoder al, ister normal. Ayrıca decoder'lar Marklin olmak zorunda da değil, birçok marka var ve uygun fiyatlı.

Cem.

avsalı

  • Ziyaretçi
Ynt: Marklin'de digitale geçiş
« Yanıtla #18 : Ocak 19, 2007, 09:27:17 »
cem bey bu hastalık bulaştıktan sonra insana ses decoderi almadan da olmuyoki   :D  ne varsa almak istiyosun her türlü imkandan faydalanmak ve en gerçekçi görünümü elde etmek için .

ctekin

  • Ziyaretçi
Ynt: Marklin'de digitale geçiş
« Yanıtla #19 : Ocak 19, 2007, 09:50:14 »
Ömer selamlar,

Seni gayet iyi anlıyorum :)

Forumdaki yazılarından da bu işlere ne kadar hevesli (ve ayrıca hırslı) olduğun ortada.

Tabi ki hepimiz sesli, ışıklı, takla atabilen lokomotifler istiyoruz ancak soru şu: elimde 15 euro'ya aldığım bir br89 var, buna 100 euro'luk sesli decoder takmaya değer mi - bütçem buna uygun mu?

Bana göre ister normal ister sesli decoder, hepsinin takılacağı ve takılmayacağı lokolarım var. Sesli için bekliyorum, fiyatlar illaki düşecek. Diğerlerini yavaş yavaş takıyorum.

Bu konuyu kolleksiyoncular bölümünde yazmıştım ama bir daha yazayım: öyle bir hobinin içindeyiz ki bu müsibet insanın içinden çıkmaz. Toplar kaldırırsın setini, 30 yıl sonra bir aklına gelir tekrar dalarsın. Bu yüzden koşmaya başlamadan önce yürüyerek, yavaş yavaş hareket etsen bile bakmışsın 10 sene sonra muhteşem bir setin/kolleksiyonun olmuş.

Neyse, bu da böyle bir düşünce işte. Aklının bir tarafında olsun.

Saygılar,

Cem.