Genel Konular > Digital Sistemler İle İlgili Konular

Sesli Dekoderler hakkında

<< < (2/2)

kemalomay:
Sedat kardeşim MRC ses dekoderlerinin biraz canı burnunda maalesef , tamamen bozulmuş da olabilir , resetlenmek istiyor da olabilir.

Hatta bazen bir kaç ay içinde tekrar canlandığı bile olabiliyor.

Özcan:
Ben birkaç projemde Loksound kullandığım için bilgilerine daha hakimim:

ESU yakın zamanda Loksound 5 dekoderini piyasaya sürdü. Dikkat! Bu ve önceki nesil Loksound 4, sadece 8 Ohm hoparlör kullanıyor. Çeşitli hoparlör seçenekleri içerisinde en küçüğü olan ve kesme şeker olarak da adlandırılan hoparlörler küçük lokolar için ideal. (ESU 50321, 11mmx15mm).

Loksound 3.5 ise 100 Ohm hoparlör kullanıyordu ve Loksound 4 veya 5'in hoparlörleri ile uyumlu değil.

Loksound 4 ve 5, (a) kablolu ve konnektörsüz, (b) kablolu ve 8pin NEM652 konnektörlü, (c) 21MTC (dekoder üstü konnektörlü), (d) kablolu ve 6pin NEM651 konnektörlü, (e) Plux22 dekoder üstü konnektörlü olarak alınabiliyor. Seçerken lokomotife göre almak gerekebilir. Hepsi birbirine döndürülebilir, ama uğraştıracaktır. Lokomotifte arayüz yoksa ve yer müsaitse bu konnektörlerin dişisi yerleştirilip bağlanabilir. Değilse, dekoder kablolarını direk ilgili devrelere kalıcı bağlamak da mümkün.

Dekoder, raydaki DCC veya Marklin Motorola mesajlarını anlayarak otomatik geçiş yapabiliyor. DC ya da AC analog raya çıktığında da, programlanırken hangi sesleri çıkarması istenmişse, onları çalarak sorunsuzca ilerleyebiliyor. Genellikle ayrı çalışan ön/arka far ışıkları (ampul veya LED seçenekli) ve 2 fonksiyon (duman, kuplör, ocak ışığı vb) direk bağlanabilirken, dekoder üzerine kablo lehimlenerek 3. ve 4. fonksiyonlar da devreye alınabiliyor. (21MTC konnektörüne bu fonksiyonlar zaten eklenmiş durumda, ek kabloya gerek yok)

Buharlı lokolarda silindir hareketi ile çuf sesini senkronize etmek için ya programlamada bir sabit sayı değiştirilerek zaman ayarlanıyor. Ya da bir tekere minik bir mıknatıs devresi eklenebiliyor. İki kabloyla dekodere bağlı devrenin önünden teker geçtiğinde, tekerle dönen mıknatıs devreyi tetikliyor ve çuf sesi çıkıyor.

Daha önceki bilgilerde de geçtiği gibi Loksound Programmer ile sesleri değiştirmek mümkün. Loksound 4, wav formatında mono ve 15625 hz örnekleme ile 8 bit kaydedilmiş sesleri kabul ediyor. Sesleri, çok sıradan olmayan böyle bir frekansa dönüştürmek için Windows'ta ek programlar gerekebilir. Bunlar internette ücretsiz olarak da bulunabiliyor.

Özcan


sedat nişancı:

--- Alıntı yapılan: kemalomay - Kasım 24, 2019, 22:19:52 ---Sedat kardeşim MRC ses dekoderlerinin biraz canı burnunda maalesef , tamamen bozulmuş da olabilir , resetlenmek istiyor da olabilir.

Hatta bazen bir kaç ay içinde tekrar canlandığı bile olabiliyor.

--- Alıntı sonu ---

  Analok kumandada çuf çuf sesini veriyor(senkronize) , SELECT tede durduk yerde bazı ses fonksiyonlarını kafasına göre çıkarıyor ama yürürken hiç ses yok, Adres yeniledim değişen bir şey olmadı

Navigasyon

[0] Mesajlar

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git