Gönderen Konu: Buharli - Marklin 3302 - Eskitme  (Okunma sayısı 2521 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Volkan Ayhan

  • Forum Üyesi
  • Yaş: 47
  • İleti: 44
    • Volkan AYHAN
Buharli - Marklin 3302 - Eskitme
« : Şubat 28, 2011, 21:43:24 »
Marklin 3302

Kemal abinin eskitme yapmasi icin vermis oldugu lokomotiflerden Marklin 3302 uzerinde yapmis oldugun islemleri anlatacagim.
Lokomotif uzerinde farkli renkler barindirdigi icin ve govde renginin acik olmasi nedeniyle userine yapilan eskitmeyi iyi gosterebilecek bir model. Yesil renk uzerinde pasi ve kiri iyi gosterir.





Govdenin uzerinde fazla bakim gormeyecek yerlere Akrilik pas rengi ile hafif cizgiler veya dokunuslar yaptim. modelcilikte ccipping oalrak adlandirilan uygulamada modelin boyutunu goz onunde bulundurarak cok fazlaya kacmadan bir iki firca attim.



Modelin rengini soldurmak icin pistole ile akrilik boya / tiner orani  1/8 olacak sekilde sadece modelin alt taraflarina puskurttum. Kurumasini bekledim.





Modelin alt tarafina uyguladigim rengi acma yonteminin asil nedenin daha sonra uygulayacagim yikama, chipping ve fading isleminden sonra mumkun olabilecek en fazla renk tonunu temin etmek. Unutulmamalidir ki ne kadar renk tonu varsa o kadar gercekci gorunur.

Cikintili bolgelerden asagi dogru inen pas izleri fircanin ucuna alinmis pas pigmentinin yere dik  olarak indirdim. Ilk denemelerde hafif kenarlarina da yedirdim. Govdenin uzerinde yer alan civata, somunlarin bazilarini pas, bazilarini hafif siyah, bazilarinida toz rengi ile yikadim. Yikamayi hafif su ile ince uclu fircayi dokundurarak elde ettim. Kiminide elimde asidan yukari veya tam tersi cekerek uyguladim. Govde uzerinde tutma kolu gibi duran yerlerine de hafif pas uygulasi yaptim.



Komur tasiyan bolumu tutan demirlerden birinin asiri paslanmasi sonucunde tahtaya islemis ve trenin altina dogru akmis goruntusu vermeye calsitim.



Trenin ust kismina kir ve pas uygulamsi yine pigmek ve parmagi cekerek uygulandi. Trenin alt kismini daha kirli tutmaya calsitim. Alt kisimda merdivenin yaninda bulunan deponun alt tarafinida mumkun mertebe yag ve kir uygulamsi yaptim.


Bundan sonra metale metalligi veren parlaklik var. Parlaklik icin kursunkalem kullanilabilir. Ben akrilik Chrome silver veya Alcrad boya kullanioyrum. Hepsi isimi goruyor aslinda o an hangisinun kutusu hosuma gidiyorsa artik. Trenin parlatilak bolgeleri ayaklarin cok bastigi yerler, metatlin metalle surtundugu yerler gibi. Yaylar merdivenler, yuruyen aksam, aktarma organlari ve bazi koseler.






On bacaya kucuk dokunuslar hos gorunecegini dusundugumden bir iki pas dokunusu uyguladim.






Resimde bolca parlamasina ragmen aslinde cokda parlak olmayan yine metal parlatmakta kullandigim Chrome Silver boyaya kurdan ile dokunup komurlu bolgeye 8-10 nokta dokunus yaptim.

Trenin ust kismindaki eskitme ve tonlar daha belirgin.




Umarim begenmissinizdir. Elestirlerinizi lutfen saklamayiniz.
« Son Düzenleme: Şubat 28, 2011, 22:22:32 Gönderen: Volkan Ayhan »