Gönderen Konu: Rivarossi BR 58'lerde Arka Işık Problemi!  (Okunma sayısı 9376 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Harun

  • Administrator
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 65
  • İleti: 2880
  • herşey MTK yüzünden...
Rivarossi BR 58'lerde Arka Işık Problemi!
« : Nisan 28, 2008, 00:08:03 »
Merhaba,

Rivarossi'nin yeni modeli BR58'in arka ışıklarının sürekli kırmızı yandığı, yöne göre değişmediği ile ilgili özellikle bazı Alman forumlarında şikayetler vardı.

Aynı şekilde bizdeki Marklinciler forumunda da bu konuda bol bol laf üretilmiş, bu loko yerden yere vurulmuştu.

Ayrıca lokonun yarım saat çalışıp sonra durduğu gibi bir kişinin şikayeti de vardı.

Açıkçası ben de bu durum karşısında vermiş olduğum siparişi ertelemiş ve bunu forumda bir yazı ile "AÇIKLIKLA" sizlerle paylaşmıştım.

Bu erteleme kararım ile ilgili yazımı aşağıdaki linkte görebilirsiniz.

http://modeltrenciler.com/forum/index.php?topic=2201.msg22985#msg22985

Daha sonra da hem Hornby Ingiltere hem de Hornby Italya (Rivarossi) CEO ları ile görüşmüş Alman forumlarında yazanlardan bahsetmiş ve şu cevapları almıştım.

"İlk üretim lotunu Almanya'ya gönderdik ve şimdiye kadar 1 adet loko bize garanti kapsamında iade geldi."

Açıkçası ışıklardaki problemi sormayı unutmuşum. Bazı Amerikan lokolarında arka ışıkların sürekli kırmızı yandığını bildiğimden üstünde de fazla durmamışım demek ki.

Neyse ben tatmin olduğum cevabı alıp daha sonraki partilerden sipariş vermeye karar vermiştim. Nitekim bildiğiniz gibi 1 hafta kadar önce satışına da başladık.

Birkaç gün önce  Hornby'ye Zornby demek şirinliğini gösteren Marklinciler forumundan "çok bilen" birinin Dortmund'a yaptığı gezide BR 58' in ışık problemi ile ilgili aşağıdaki yazısını gördüm.

Alıntı
Bütün alman lokolarında " directional lighting" diye bir olay vardır. Öne giderken ön ışıklar yanar, arka kırmızılar kapalıdır. Arka arkaya giderkende arka kırmızılar yanar önler yanmaz. Evdeki herhangi bir lokonuzu kontrol edin ne dediğimi anlarsınız.

Bu meret hep yanıyor.

Fuarda koymuşlar dolaştırıyorlar. Niye bunun arka ışıklarıda yanıyor diye sorduğumda adam Ağustosta çıkacak partide bunun düzeltildiğini söyledi.

Herhalde (bir art niyet olduğunu düşünmüyorum tabi) bilgi aldıkları kişi yanlış biliyordu. Arkadaşımız da bunu Türkiye'de kimin ithal ettiğini bilmiyordu ki direkt/endirekt ithalatçısına sormayıp, doğru zannedip hemen üstüne atlamış, bir güzel de ders vermiş.

Gerçekten bilen birine sorulsaydı Ağustosta çıkacak partide böyle bir düzeltme yapılamayacağını, çünkü şu anda Türkiye'de Proses'in sattığı BR58 lerde zaten böyle bir problem olmadığı bilinebilirdi.

Aşağıdaki videoda "Ağustos ayında çıkacak partide düzeltileceği" söylenen arka ışık problemi ile ilgili olarak bir video görebilirsiniz.

İleri giderken kırmızı, geri giderken beyaz ışıklar yanıyor. Yani bu meret hep kırmızı yanmıyor.

Haaa "eğer bunlarda ileri giderken kırmızı yanmaz ama geri giderken kırmızı yanar, beyazında hiç işi yoktur, bu hatalıdır" diyorsanız o zaman decoderde ışıkla ilgili kablolarda bir değişiklik yaparsınız olur biter.

Ama açıkçası benim kafam da bu işin gerçeğinde nasıl olduğu konusunda karıştı.

Merak ettim Youtube da gerçek Alman buharlılarında bu ışıkların nasıl olduğu konusunda bir araştırma yaptım.

Mesela aşağıdaki linklerdeki Alman buharlılarında arka ışıklar da ön ışıklar da hem ileri hem de geri giderken sürekli beyaz yanıyor.







Mesela burada da bir BR52 var ama aynı şekilde hem ön hem arka sürekli beyaz yanıyor.

&feature=related

Yani yukarıda bahsedilen "directional lighting" olayı yok.

Her neyse sonuçta bunlar oyuncak tren, fazla ciddiye almaya gerek yoktur.

Not: Videodaki BR58 analog çalışmaktadır ve raylara basitçe değdirilen (+) (-) ile kontrol edilmiştir. Arada (insan hatası) bir değme problemi olduğu için bazen kesiklik olmuş. Açıkladım çünkü bak ikide bir duruyor da diyebililer. Ayrıca gene analog olduğu için durduğunda ışıklar tamamen sönüyor.

Ayrıca,

Bizdeki BR58 lerden birini 3 gün non-stop 8-10 saat çalıştırdık. Hayretle hiç problem olmadığını tıkır tıkır çalıştığını gördük. Açıkçası Alman forumundaki şikayet beni de çok tedirgin etmişti ve her an bir problem çıkabilir mi diye korkuyordum. Ama çıkmadı, sattıklarımızdan da bir şikayet almadık.

Bu arada bu modeli almış, kullananlar da yorum yaparlarsa "satıcı" ağzından değil "kullanıcı" ağzından da öğrenme imkanımız olur.

[youtube=425,350]GzxpG27hXlE[/youtube]

Selamlar,

Harun


Not: Bu arada youtube'da gerçek buharlı lokolara bakarken arkasında kırmızı ışığı olana hiç rastlamadım. Hepsi hem ön hem arka dediğim gibi sürekli yanıyor. Bunun doğrusu nedir merak da ediyorum artık. Bilen var mı acaba? Bence bu "directional lighting" deniley olay dizel ve elektriklilerde var ve ileri giderken arka ışıklar söylendiği gibi kapalı değil açık oluyor. Bence mantıklı da, gece karşınızda olan bir lokonun size doğru mu geldiğini yoksa ileri mi gittiğini herhalde böyle anlayabilirsiniz.
« Son Düzenleme: Nisan 28, 2008, 02:30:03 Gönderen: Harun Yamanlar »

Çevrimdışı İlyas Şıklar

  • ?lyas ??klar
  • Kurul Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: Eskişehir
  • Yaş: 62
  • İleti: 851
Ynt: Rivarossi BR 58'lerde Arka Işık Problemi!
« Yanıtla #1 : Nisan 28, 2008, 00:31:00 »
Bence mr smart sizi ikna etmiş, yarı İngilizce yarı Türkçe böyle olur işte. Cümleye İngilizce başlayıp adamın her dediğine "oki-hay hay" deyip depoları doldurursanız... Hem bakalım onlar kırmızı yanmıyo pempe pempe duruyor. Yahu Harun Bey, işiniz yok galiba sizin, bu kadar uzun açıklama yaptığınıza göre. Bırakın Allahaşkına ciddiye alınacak şeyler değil bunlar. :P
İlyas Şıklar

Çevrimdışı Okan

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ?stanbul
  • İleti: 1120
Ynt: Rivarossi BR 58'lerde Arka Işık Problemi!
« Yanıtla #2 : Nisan 28, 2008, 00:51:58 »
Hornby Rivarossi BR 58 DB locomotifimizin ilk test sürüşünü paylaşmak istiyorum.

Lokomotifimiz kutudan ilk defa çıkıyor ve R605-R1 daire içinde analog olarak ilk turunu atıyor. Lokomotifimizin kazanı ve üzerindekiler metal, markiz ve tender plastik. Oldukça sessiz, herhangi bir yağlama yapmadan bu sessizlikte çalışıyor.

Markiz içindeki detaylar oldukça fazla, daha iyi ışıklı bir çekimle daha iyi görüntü paylaşmam gerekli. Lokomotimizin önünde iki adet parlak beyaz(sunlight diyebileceğimiz) far var, öne giderken yanıyor, arkaya giderken sönüyor. Lokomotifimizin tenderında iki adet ışık var, öne giderken kırmızı yanıyor, arkaya giderken beyaza dönüyor. Lokomotifimizin baca bölümü duman üreteci takmaya uygun. Tender ise decoder ve hoparlör için güzel ayarlanmış.

Bir arkadaşımız sormuş ne bu oyuncak işi diye, onlar doğruca bizim forumun adını vermiyorlar ancak belirteyim, hem Marklin konusunda daha fazla bilgi almak isteyenler de yararlanır kendi forumlarında eskiden bu kulup ve forumda olan arkadaşlar yazmışlar.

Düşüncelerine sağlık ne güzel bulmuşlar, sağolsunlar biz kendi kendimizle de dalga geçebiliriz, zaten kendine eleştirel bakamazsan ne anlamı kalır ki ? Oyuncak tren, oyuncak trenci, oyuncak trenci forumu, bunu Google, Yahoo keywordlerine eklemeli.

Oyuncak, moyuncak, zornby, model, aynen bizim Gar Müdürü, İstasyon Şefi lafları gibi eğlencelik işler, herkesin de anlayışı, genel konuşma alışkanlıkları farklı, kimisi güzellikten, kimisi çene kapattırmaktan hoşlanır, herkes de istediği yerde olmakta özgür olduğuna göre çok bilen az bilen, iyi üreten, iyi üretmeyen, beceren, beceremeyen yerine önemli olan iyi, güzel insan olabilmek, herkesin nasıl olduğunu da kendi dışındakiler belirler. Neyse geçelim biz kendi keyfimize, kasmaya gerek yok.

Hepinize sevgiler, lütfen yazın, konuşun, düşüncelerinizi paylaşın.

Ben Rivarossi'ye kısaca Riva diyorum, şirin, sevimli bir sahil beldesi, Karadeniz'in Istanbul yakınlarındaki örneği. BR58 Türkiye'de çalışmış bir model deniyor, umarım öyledir, biraz daha keyiflenirim. Benim Riva58, halen analog, 21pinli bir ses decoderı güzel olur, ESU'nun 52499'u 21pin ancak BR64 için, gören varsa beni düzeltsin, ESU'da BR58 sesi yok. Demekki şu aşamada yakın bir sesle idare edeceğiz veya MRC Sounderdaki ses seçeneklerine bakacağız.

Henüz stokta bir kaç güzel kırmızı riva kutusu varmış, pasaportsuz, uçaksız hem de Türkçe'mizle konuşarak bilgi alabiliyor, inceleyebiliyor, beğenmiyorsanız siz bilir, beğenirseniz yine siz bilirsiniz.

Hepinize zevkli Riva58, güzel muhabbetler diliyorum, trenci arkadaşlarım.

Bu da video

[youtube=425,350]<object width="425" height="355"><param name="movie" value="
&hl=en"></param><param name="wmode" value="transparent"></param><embed src="
&hl=en" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="355"></embed></object>[/youtube]
« Son Düzenleme: Mayıs 30, 2008, 20:37:34 Gönderen: Okan »

Çevrimdışı glyond

  • Önder Sönmez
  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ?stanbul
  • Yaş: 52
  • İleti: 262
Ynt: Rivarossi BR 58'lerde Arka Işık Problemi!
« Yanıtla #3 : Nisan 28, 2008, 01:05:03 »
İyi Geceler Harun abi,

Kaçırmış olabilrim ama lokonun fiyatı ne kadardı bende alayım bir tane, sen getirdikten sonra problem yok zaten

Çevrimdışı ihsan

  • Ihsan Günder
  • Kurul Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul
  • Yaş: 70
  • İleti: 987
Ynt: Rivarossi BR 58'lerde Arka Işık Problemi!
« Yanıtla #4 : Nisan 28, 2008, 10:41:13 »
Değerli Arkadaşlar
Hobbytime ın fiatlarının çok yüksek olduğunu hepimiz dile getidik
Açıkça şahsım adına Hobbytime dan zaman zaman alışveriş yapıyorum
Nedeni:Sn uğur Akman her türlü hukuki prosedürü yerine getirmiş(Fatura irsaliye.maliye.ticaret odası vs)birisi
Bu şartları yerine getirmiş i ülkemizde Prosess Elektronik başta olmak üzere zannederim 3 veya 4 müessese var
Bu müesseler dışında şu veya bu yolla yurt dışından getirdikleri ürünleri satanlar var. Bu şahısların:
her türlü kanuni gereklerini yerine getirmiş ticarethanelere eleştiri getirmeden önce lütfen kendi durumlarını gözden geçirmelerini tavsiye ederim
SYGLR

Çevrimdışı iceman

  • Jimmy Cem ERSÜ
  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: izmir
  • Yaş: 48
  • İleti: 754
Ynt: Rivarossi BR 58'lerde Arka Işık Problemi!
« Yanıtla #5 : Nisan 28, 2008, 12:52:00 »
Not: Bu arada youtube'da gerçek buharlı lokolara bakarken arkasında kırmızı ışığı olana hiç rastlamadım. Hepsi hem ön hem arka dediğim gibi sürekli yanıyor. Bunun doğrusu nedir merak da ediyorum artık. Bilen var mı acaba? Bence bu "directional lighting" deniley olay dizel ve elektriklilerde var ve ileri giderken arka ışıklar söylendiği gibi kapalı değil açık oluyor. Bence mantıklı da, gece karşınızda olan bir lokonun size doğru mu geldiğini yoksa ileri mi gittiğini herhalde böyle anlayabilirsiniz.


Harun abim....

Videoları izledim.Aslında benimde kafama takılan bir durumdu.Bende buharlıda (gerçeğinde) kırmızı ışık yandığını görmedim.Rivarossi neden böyle birşey yapmış anlamadım.Benim elimdeki 3 buharlı loko da (Liliput,Roco ve Trix) hep beyaz ışık vardır ve gidiş yönüne göre yanar.Sanırsam yeni nesil hemen hemen tüm buharlı lokolarda bu şekilde.Eskiden özellikle analog döneminde gidiş istikametine göre ışık yanma lüxü bulunmuyor ön-arka tüm projektörler seyir halinde yanıyordu ki böyle birşey olsaydı dahi bunu büyük bir kusur olarak görmezdim.Okan ın videolarına da bakacak olursak bir faul yok....


Okan sana da 2 hatırlatmam olacak.Bu loko bu şekilde TR de çalışmadı.TR de sadece bunların atası kabul edilecek 56901-56910 serisi lokolar çalışmış.Bu lokolardan birisinin fotosunu gerçek trenler blm de Geçmişten bir anı 56901-910 serisi adlı konu açarak scan edip koymuştum.Ordaki resimdende anlaşılacağı üzere yürür aksam aynı ancak kazan her ne kadar bu lokolarla akrabalığını belli ediyorsa farklarda daha net belli oluyor.Zaten TR dekiler prototipydi bunların.Uzun ömürlü olmamışlar.En sonunca örneği söylenildiğine göre 1953 te ıskat olmuş.O loko ile ilgili bilgileride ancak o dönemler gelip TR de foto çeken avruplarıların arşivleriden bulabiliriz ki aradan geçen yarım asırı aşkın zamandan sonra ne kadar ne bulunabilir sen düşün.Eğer sesli decoder düşünüyorsan tavsiyem Br44 sesi eklemen yönünde olacaktır.Çünkü Br58 lerde aynı 44 ler gibi 3 silindirli.Üstelik 44 ler vakti zamanında 58 ler baz alınarak geliştirişmiş.3 silindirli lokoların eşofman sesleri 2 silindirlilere göre farklıdır.Bu ince nüansa Derya abide dikkat etmiş ve 3 silimdirli olan 56700 lerine ona göre ses yüklemiş.Kendi sayfasındaki videoları incelersen daha iyi fikir edinebilirsin.


Selamlar 

Jimmy Cem
Loko ların ustasıyım Roco ların hastasıyım.......

Çevrimdışı Harun

  • Administrator
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 65
  • İleti: 2880
  • herşey MTK yüzünden...
Ynt: Rivarossi BR 58'lerde Arka Işık Problemi!
« Yanıtla #6 : Nisan 28, 2008, 16:55:38 »
Değerli Arkadaşlar
Hobbytime ın fiatlarının çok yüksek olduğunu hepimiz dile getidik
Açıkça şahsım adına Hobbytime dan zaman zaman alışveriş yapıyorum
Nedeni:Sn uğur Akman her türlü hukuki prosedürü yerine getirmiş(Fatura irsaliye.maliye.ticaret odası vs)birisi
Bu şartları yerine getirmiş i ülkemizde Prosess Elektronik başta olmak üzere zannederim 3 veya 4 müessese var
Bu müesseler dışında şu veya bu yolla yurt dışından getirdikleri ürünleri satanlar var. Bu şahısların:
her türlü kanuni gereklerini yerine getirmiş ticarethanelere eleştiri getirmeden önce lütfen kendi durumlarını gözden geçirmelerini tavsiye ederim
SYGLR

İhsan bey,

Bazı firmaların nispeten yüksek kalan fiyatlarla mal satmaları bir gerçek. Ancak gene de, bu tip firmaların kendilerince haklı nedenleri olabileceğini düşünerek üyelerin bu konulardaki şikayetleri ile ilgili mesajlarına rastladığım zaman, burada bulunmayan bir firmayı kötülemenin ayıp olacağını düşünerek siliyorum. Ancak bunu yaparken kimseye de söylemediğim için bunun fark edildiğini, takdir edildiğini de zannetmiyorum. Örnek vermek gerekirse daha çok yakın bir tarihte bahsedilen firma ile ilgili olumsuz mesajları ve konuyu tamamen sildim. (Uydurduğum zannedilmesi diye belirtiyorum, Ümit arkadaşımız konusuydu, kusura bakmayacaktır eminim)

Ayrıca, GG de satış yapan ve bahsettiğiniz gibi hiç bir kanuni gereği yerine getirmemiş satıcılara veya ürünlerine, bizler gibi 3-4'ü geçmeyen, resmi ithalat yapan, vergi, kira, KDV v.b benzeri masrafları ödeyen firmaların, haksız rekabet koşulları içinde %100 zararına ve aleyhine olan durumlarına rağmen onlara bu forumda özel bir bölüm açtım ve bunun resmi firmaların aleyhine de olsa sonuçta bu hobiye genel anlamda fayda sağladığını belirttim.

Daha önce bu kategoriyi incelememiş ve okumamış arkadaşlar lütfen "Gitti Gidiyor Satışları" başlığı altında yazdığım yazıyı aşağıdaki linkte okusunlar.

http://modeltrenciler.com/forum/index.php?topic=1167.msg12747#msg12747

Bu forumun ve kulübümüzün, Türkiye'de bu hobiyi ve sektörü hem satıcılar hem alıcılar açısından büyüttüğü ve hatta yarattığı tartışmasız bir gerçek. Bu durumdan faydalanmak ve destek olmak gerekirken sizin de "her türlü kanuni gereklerini yerine getirmiş ticarethanelere eleştiri getirmeden önce lütfen kendi durumlarını gözden geçirmelerini tavsiye ederim" derken belirttiğiniz gibi gerçekten de kendi durumlarını gözden geçirmeleri gerekir.

Yapılan başka bir ayıp, ya da ironik durum da, vaktiyle benim GG satıcılarına forumda yer vermemi şiddetle eleştirenlerin, yabancı forumlarda "Hornby lokoları 30 gün, günde 12 saat çalıştırdık, hala da çalışıyorlar" diye övenlerin bugün birlik ve beraberlik içinde anlaşılmaz bir şekilde Hornby markasına, forum ve kulübümüze, foruma ve bana saldırı içinde olmaları, bazılarının da 10 mesajın birinde bize sataşmadan duramamaları.

"Kendi çıkarları için model trencileri bölmekten" bahsedenlerin, bu oluşumun içindeyken bu oluşuma alenen saldıranlara karşı sus pus oturup, neden bir çift laf etme cesaretini gösteremediklerini düşünmeleri gerekir. Herhalde bazılarımız için "politik olmak" "kötü kişi" olmaya tercih ediliyor.

Ancak bunlar geçmişte kalmış konulardır ve herkes içinde bulunmaktan mutluluk duyduğu yerdedir.

Sataşmaların çoğuna cevap bile verilmiyor. Buradan da ne bir markaya ne de bir gruba bir sataşma yapılmıyor, yapılasına da izin verilmiyor, fark edilirse de sessizce kimseyi afişe etmeden siliniyor. Taa ki teknik olarak hatalı bir beyan olmadığı sürece. Sadece o zaman bir düzeltme yapmak gereği doğuyor ve bir açıklama yapılıyor. Bu konu da Rivarossi BR58 le ilgili yanlış bir bilgi verildiği için açıldı ve devam etti. Yoksa yapılan sataşmalara ve karalamalara bir cevap verme gereği ile açılmamıştır.

Tavsiyem, bize gerçekten kötülük yapmak istiyorlarsa bize hiç sataşmamalarıdır. Çünkü her sataşma ve karalama bu foruma, Proses'e duyulan ilgi ve güveni görüldüğü gibi misli ile arttırmaktadır. Karaladıkları ürünlerle ilgili eleştirileri ciddiye alarak kendi tereddütlerimi de daha en başında açıkça bu forumda paylaşabildiğim ve ürünü getirmeyi ertelediğimi de aynı açıklıkla belirttiğim için, aynı ürünle ilgili daha sonraki olumlu düşüncelerimin de "mal satmak" uğruna yanlış verilmiş bilgiler olmadığına herkes güvenebilmektedir. Sadece benim onay verip getirmiş olduğum bir ürüne güven duyup gerisini umursamayanların sözleri bir satıcının elde edebileceği maddi karın çok ötesinde bir tatmindir. Bunun defalarca ortaya çıkmasını sağladıkları için kendilerine teşekkür ediyorum.

Gerçekten de BR58 ler belki de sayelerinde çok satılmaya başladı.

Selamlar,

Harun

Çevrimdışı MEHMET erdoğan

  • MEHMET erdo?an
  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: erzurum
  • Yaş: 50
  • İleti: 708
  • Mehmet erdo?an
Ynt: Rivarossi BR 58'lerde Arka Işık Problemi!
« Yanıtla #7 : Nisan 28, 2008, 20:52:16 »
harun bey video paylaşımı için teşekkürler sayenizde il defa BR 58 de görmüş oldum.ben fazla yorum yapamıycam.loko harika hayırlı olsun.

Çevrimdışı iceman

  • Jimmy Cem ERSÜ
  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: izmir
  • Yaş: 48
  • İleti: 754
Ynt: Rivarossi BR 58'lerde Arka Işık Problemi!
« Yanıtla #8 : Nisan 28, 2008, 23:00:17 »
Harun abi....

Sen yine ne haltlar karıştırıyorsun? TR de model trenciliğin gelişmesi v.s. senin neyine? Millet ne güzel gül gibi geçinip gidiyordu, ne güzel posası çıkmış üzeri haritaya dönmüş tekelekli tenekeleri GG da 4-5 misli fiyata millete kakalıyordu.Üniforma kabadayılarına karşı gelip extra ekmeklerinden etmek ne demek bu ne cüret?  ;D  Bak şimdi meydan yine boşalacak beygirler yine fırlayacak başlayacaklar 1400 metre kum koşularına.Zaten bir tanesini gördüm az önce kudurmuş.Aldığı doping ilaçlarımı fazla geldi yoksa yem bulamayıp açlıktan nevirlerimi döndü nedir anlamadım yine hucum edecekler.Hadi kendini düşünmüyorsan bari bizi düşün.Zaten bütüngün manyak sürüsüyle uğraşıyorum birde şimdi burda politbüro v.s. koskoca ahali toplanıp hepsini yine tek tek tımar mı edelim?   ;D  Lütfen sağduyu.......!!!!!!   ;D
Loko ların ustasıyım Roco ların hastasıyım.......