Gönderen Konu: Atina ziyareti  (Okunma sayısı 5852 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı fvefa

  • Ferdi Vefa
  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 64
  • İleti: 680
    • Ephesus Va
Atina ziyareti
« : Aralık 19, 2017, 21:52:48 »
Kurgumdaki bazı ihtiyaçları almak için komşu Atinaya bir günlük kısa bir ziyaret yaptım. Avro'nun 4.5 TL olduğu bu günlerde bu hobi artık yüksek rakamlara çıkıyor. Allahtan Pegasus ucuz götürüp getiriyorda nakliye masrafı fazla can yakmıyor.
Alış verişi yaptığım mağaza Symeon isimli bir şahsa ait. İki metreye yakın bu arkadaş Harun'la da iyi dost ve dükkanında Proses'in mallarına ait bir köşe var. İki ray üç ray tüm markalar ve aksesuarlar mevcut. Bahadır arkadaşımız beni iki yıl evvel bir iş seyahatinde götürmüştü bu dükkana. Alışverişi bitirdikten sonra Simon beni kurdukları kulüp binasına götürdü. Atinaya yaklaşık 30 km. uzaklıkta Afidne isimli ve halen faal bir istasyonun üst katını yerel yetkililer bu kulübe cüz'i bir miktar karşılığı kiralamış. Yıllık üyelik bedeli 50 Avro imiş. Bu yere bir kurgu yapmışlar ve tamı tamına 18.000 Avro tutmuş. 4.000 Avrosu üyeler tarafından üstü Simon'un dükkanı ve bir sponsor tarafından karşılanmış. U şeklinde modüler bir kurgu. Bir diğer oda sınıf gibi düzenlenmiş. Üyelere maketçilik, modelcilik hakkında seminerler veriliyormuş. Bir de ufak, üyelerin bir arada çene çaldıkları oturma odası var. Ben gittiğimde bir kaç üye yılbaşı partisi için ortamı süslüyorlardı. Simon da Marklin,in Yunanistan demiryolları OSE için ürettiği ve o gün teslim ettiği Vectron lokoların resimlerini çekti.
Bu arada bende bir tanesinin Pantografını halediverdim :)
Bu arada Simon'la bol bol sohbet de ettik. Türkiyede maket tren mağazası olmamasının büyük bir eksiklik olduğunu söyleyip duruyor. Ben de kendisine, bir avuç insanla bu hobiyi bizim ülkede yapmanın, gümrük sorunlarının, arıza durumunda ne olacağının sıkıntılarından bahsettim. Harun bu iş için uğraştı durdu ama sonunda mevzuat, müşteri azlığı yüzünden şevkini kaybetti. Son anda zihni sinir buluşları ile kendine yep yeni bir kulvar yarattı ve rahat bir nefes aldı dedim.
Simon hala Türkiye de bir dükkan için umutlu. Atinada dükkan açıldığında müşteri sayısı 15-20 iken, şimdi 400 oldu diyor. Yeterki tanıtım yapılsın, esnek olunsun ve müşteri memnun edilsin. Gerisi gelir diyor.
Selanik'de de bir şube açmış. Haftanın belli günleri orada çalışan bir banka yöneticisi, iş çıkışı akşam 18:00 de dükkanı açıyormuş. Talep büyümeye başlamış. Adam Simon'a karısının tam gün dükkanı açmaya niyetli olduğunu söylemiş.
İnsan bunları dinlerken, dükkanı dolaşırken, kulüp evinde vakit geçirirken keyif duyuyor. Keşke böyle şeyler ülkemizde de olsa. Bir zamanlar Harun'un ara ara şahsi gayretleri ile ithal ettiği Roco, Woodland, Bachmann-Liliput v.s dükkan indiğinde yaşanan heyecanlı anları unuttuk.  Onlar AB de biz değiliz tamam ama Apple iPhone telefon ve aksesuarlarının son modelleri AVM Apple Storlar'da gırla gidiyor. Her hafta sevkiyatlar geliyor. Demek olabiliyor. Yeterki istensin.

................................

.................................

Çevrimdışı kemalomay

  • Kemal Omay
  • Administrator
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul
  • Yaş: 25
  • İleti: 2880
Ynt: Atina ziyareti bu yazıyı herkes okusun......
« Yanıtla #1 : Aralık 19, 2017, 23:03:45 »
Aslan Ferdi , tam ben artık , yavaş yavaş bir araya gelip bir şeyler yapmamız gerekiyor diye düşünürken hepimizin ufkunu açacak bir yazı yazdın.

Sevgili arkadaşlar ,hepinizin  bildiği  gibi bizim hayatımız hep " gavur yapmış abi " tekerlemesi ile geçiyor.

Artık herkes bu konu ile ilgili düşünmeye başlasın , bu kışı planlama ile geçirelim , devletten veya belediyelerden bir klüp yeri bulmaya çalışalım , modüler kurgu için program yapalım , Hasan Ulutaş abimiz iş yerinde hepimize bir örnek modüller yapabilir.

Ayrıca Symeon ile ben de tanıştım çok makul bir adam ve burada dükkan açmaya hevesli , biz de hevesli olduğumuzu göstersek biraz daha cesaretlenir.

Aslında adam güvenilir bir Türk ortak istiyor , aklınızda olsun.........
YAŞLANDIĞIMIZ İÇİN OYUN OYNAMAYI BIRAKMAYIZ , OYUN OYNAMAYI BIRAKTIĞIMIZ İÇİN YAŞLANIRIZ.   G.BERNARD SHAW.

Çevrimdışı iceman

  • Jimmy Cem ERSÜ
  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: izmir
  • Yaş: 48
  • İleti: 754
Ynt: Atina ziyareti
« Yanıtla #2 : Aralık 20, 2017, 01:08:05 »
Son zamanların açılan en isabetli konusu sanırım... Teşekkürler Ferdi Vefa....  ;)

Aslında söylenecek belki de çok söz var ama Ferdi abinin gösterdiği fotoğraf aslında çok şeyi anlatıyor... Kemalim Omayım ında mesajında dediği gibi ''gavur yapmış abi.. '' tekerlemlesinin bir değişik versiyonu pazar yok ilgilenen alıcı yok v.b söylemlerin aslında pek te doğru olmadığının kanıtı sanırım.Sonuçta gösterilen yer İstanbul un 3 te 1 i kadar olan ve kriz de denen yunanistan!!!! Dahasına gerek yok sanırım.... Muhtemelen hafta sonu istanbul da olacağım.Zaten pazar da çok ciddi bir açık olduğu son 2-3 haftadır özellikle facebook sayfasındaki gelişimlerle meydanda....Fazlasıyla geç kalınmış olan şu ACME vagonları başta olmak üzere bazı şeyleri artık sırasıyla masaya yatırmanın zamanı sanırım....

Sevgiler...

Jimmy Cem
Loko ların ustasıyım Roco ların hastasıyım.......

Çevrimdışı ihsan

  • Ihsan Günder
  • Kurul Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul
  • Yaş: 70
  • İleti: 987
Ynt: Atina ziyareti
« Yanıtla #3 : Aralık 20, 2017, 11:02:10 »
Herkese merhabalar

Biraz hafızamızı geriye doğru zorlarsak kulüp için bir iki kere hatta bir tanesi çok ciddi ciddi girişim olmuştu
Maalesef içinde benimde bulunduğum bu girişimlerin sonucunu alamadık

Öncelikle geçmiş girişimlerimizde nerede hata yaptığımızı iyi analiz etmemiz gerekir

Çevrimdışı CAN

  • Can Becan
  • Administrator
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 73
  • İleti: 588
Ynt: Atina ziyareti
« Yanıtla #4 : Aralık 21, 2017, 01:31:56 »
Merhabalar,

Yanılmıyorsam bu kulübü Ankarada teşkilatlandırmayı düşünüyorsunuz değilmi. Buradaki faal modeltrenci nüfusu İstanbulu katlayacak gibi duruyorda....

Çevrimdışı Ahmet ÖZBEK

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 41
  • İleti: 67
Ynt: Atina ziyareti
« Yanıtla #5 : Aralık 21, 2017, 11:03:57 »
2,5 yıl önce şark hizmeti dolayısıyla Adana'dan tren göremeyeceğim Şanlıurfa' ya tayinim çıkmıştı.
Allahtan 360 km yakın sık sık memleketime gidip geliyordum. Bir memleket ziyaretimde sırt çantama doldurduğum tcdd vagonları, 2 aüed vagonla yine istasyonun yolunun tuttum.
Arada fotoğraf makinasıyla 100 yılı devirmiş Adana garınıda ölümsüzleştiriyordum.
Normalde Adana tren garında çalışan makinist, işçi ve teknisyenler mükemmel insanlardır. Adana'da birde "raydan çıkamayanlar" adlı grubun önde gelen isimlerinden Tarık KARA  abimiz sağolsun hem işçilerin makinistlerin resimlerini çeker, bizi tren resimlerine doyurur. Ama müdür yazan yere girdiğime pişman oldum. amacım sadece bilgi vermekti kendimi tanıtmaktı, hiçbir yerde göremeyeceği tcdd vagonlarını göstermekti. Değerli üyelerimizin hünerle yaptıkları memleketlerinin tren garlarından esinlenerek bende Adana garını yapabilirmiyim diye kendi kendimi yiyordum. Müdürde belki plan falan vardır diye girdim yananda başka bir bey daha vardı. Çantamdan trenleri ,vagonları çıkardım masaya güzelce dizdim, bu arada konuşuyoruz kendimi tanıtıyorum sonra müdür bana ne desin;
"Eee sen bunları satmak için mi buraya geldim yani?" >:( >:(
ne hayalle gittik ne laf yedik. Bende kusura bakmayın  zamanınızı aldım dedim ve çıktım. Gar müdürü yanı trenlerden sorumlu müdür dalga geçermiş gibi konuşması.
evet satıyorum desem herhalde beni kovardı oradan. o ve onun gibilere inat Adana garını yapacak babam çok rahatsız uzaklaştım hobimden 1 yıldır. Moral olmayınca hobi de yapılamıyor.

trenlerimi gösterdiğim kişilerden bazı alıntılar;
"ee sen buna ne kadar para verdin şimdi" diyen arkadaşlar çoğunlukla olmakla beraber bu arkadaşlar ayponlarını samsunglarını her sene aksatmadan yenilerler 3-4 bin tlicik he sere 3000/12 200-300 tl taksitlerini her ay öderler.

"sen daha çocukluktan kurtulamadın" diyenlere karşı oyuncağı bırakıp ta yaşlanmak istemiyorum dediğimde trene bakmış gibi oluyorlar. Kemal OMAY abimiz gibi hep 17 yaşında olmak istiyorum :)

geçen sene kızımın kreşine götürdüm iyi ilgi gördüm ama yine yetersiz.

İnsanlar model trene vereceği parayı gözüne fazla görüyor , tabletler bilgişayarlar telefonlar milletin beynini yemiş adeta onlara lüks otomobillere verilen paraları saymıyorum.
bazen trafikte utanıyorum 19 senelik arabamdan eski araba göremeyince, araba konusunda çoğu ileri seviyede zengin avrupa ülkeleriyle yarışıyoruz
ama düşünce olarak hala 19. yüzyıldayız maalesef. Bunca uzun yazmak istemezdim kusura bakmayın ama ülkemizde model teren sadece bir ölçüt düşünce yapımız için bence.
değişmeyen tek şey düşünce acayıp bir ülkeyiz. Reklamda yapsak belki satışlar %5 artar ama yatırım için yeterli değil.
Ben ilimden geldiğince çevreme tanıtmaya çalışıyorum bu işi portatif basit bir model yapıp okul okul gezdirme düşüncesindeyim. seneye urfada bilim şenliği olacak eğer bitirirsem 1-2 gün orada sergileyeceğim becerebilirsem. Öğrenci fotokopi makinası gibi gördüğünü unutmuyor oraya binlerce öğrenci gelecek. benimkisi bir ümit sadece. Saygılarımla


Çevrimdışı TRAINMAN

  • Forum Üyesi
  • Yaş: 65
  • İleti: 205
Ynt: Atina ziyareti
« Yanıtla #6 : Aralık 21, 2017, 18:35:28 »
İyi akşamlar Ahmet bey,
Müdür hikayesini bilirsiniz vücutla ilgili olarak bu müdürde aynen o hikayedeki uzuvla alakalı. Ben sizin yerinize olsaydım sabreder ince ince anlatır en sonunda da lafı inceden sokar onun trene anca öyle baktığını ima eder ve ondan sonra teşekkür eder ve çıkardım.
Bunlar insanlıktan, incelikten, tren sevgisinden uzak insanlar, dediğiniz gibi benim de arabam 1992 Ford Taunus yani 25 yaşında , telefonumu 7 seneden az kullanmam,ama ben de hırs yapmıyorum, model biriktirme ve model trencilik benim en çok sevdiğim hobiler. Maalesef bazı insanlar bu hobileri çocukça şeyler olduğuna dair fikirleri ile kafaları basmaz ve boş boş bakarlar,  bu işin adeta bir sanat olduğuna inanmak istemezler.
Tabi ki model trencilik hobisine başlamak için öncelikle tren ve tren yolculuğunun sevilmesi veya ailede tren yolu (TCDD) çalışanı olması gibi bir hikayesinin olması ile birlikte incelik gerekmekte olduğuna inanıyorum.

Model Trenciler Kulübünün yerinin de Ankara da olmasının merkezi olması yönünden daha iyi olacağı, buradan TCDD genel müdürlüğü ile eski trenlerin korunması ile alakalı olarak girişimlerimizin daha yoğun olabileceği kanısındayım. 

Herkese selamlar, sevgiler.

Metin TOKMEN

Çevrimdışı kemalomay

  • Kemal Omay
  • Administrator
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul
  • Yaş: 25
  • İleti: 2880
Ynt: Atina ziyareti
« Yanıtla #7 : Aralık 21, 2017, 22:07:30 »
Önce İhsan abime yanıt vereyim

Bu sefer kafamda biraz daha farklı şeyler var abicim , biraz sabır.

Can abim ve Metin kardeşim , Ankara merkez fikri aslında haksız değil  ;D ama ben burayı tekrar toparlayacağım. Aslında 80-100 metrekare bir yer ve modüler kurgu olayı hem İstanbul hem Ankara da mümkün olabilir , kalıcı  ve problemsiz olduğunu gördüğümüz çekirdek kadromuz iki şehirde toplam 20 kişiyi geçiyor , biraz da yeni heveslilerden katarsak.......................

Ahmet bey yazdıklarında haklı , bizde hobin varsa " oyuncakla oynayan adam " sıfatını yiyebiliyorsun ama gittikçe bu kafa değişiyor , Yunan dostumuz 15 milyon nüfuslu ve zenginlerin olduğu  şehirde bir dükkanı çevirecek müşteri bulunacağından emin , ayrıca tüm Türkiye ye satış yapabilir.

Son bir iki yıldır  her ay en az iki yeni trenci ismi duyardım , son altı ayda ise her hafta iki yeni trenci ismi duymaya başladım.

Geçenlerde Harun'un yaptırdığı Acme üçlü vagon seti , kullanılmış olarak , alış fiyatının iki katına satılırken talipliler kavga etti.............

Ahmet bey dostum , size tavsiyem 100 yaşına kadar trenlerle oynamaya devam , hobisi olmayanların kafası ve ruhu vücudundan önce yaşlanıp ölüyor maalesef.......
YAŞLANDIĞIMIZ İÇİN OYUN OYNAMAYI BIRAKMAYIZ , OYUN OYNAMAYI BIRAKTIĞIMIZ İÇİN YAŞLANIRIZ.   G.BERNARD SHAW.

Çevrimdışı Alp ÖNEY

  • Forum Üyesi
  • Yaş: 65
  • İleti: 355
Ynt: Atina ziyareti
« Yanıtla #8 : Aralık 23, 2017, 23:19:14 »
Ahmet ve Metin Beyler çok iyi yorumlamışlar.

Yeni heveslilerden katarsak, belki farklı şeyler olabilir.

Sevgi ve saygılarımla.

Çevrimdışı CAN

  • Can Becan
  • Administrator
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 73
  • İleti: 588
Ynt: Atina ziyareti
« Yanıtla #9 : Aralık 25, 2017, 04:24:43 »
Ahmet bey merhaba,

Siz bırakın bu örümcek kafalı adamları bir yana. Bırakın kendi küçük dünyalarında yuvarlanıp gitsinler.

Elli senelik modelciyim ve onbir senelik modeltrenciyim. Ne kazandım ona bir bakalım. Bir kere sayısız pırıl pırıl dostlar kazandım. Hani asker arkadaşlığı derler ya, bu ona on basar. Ah dediğim zaman elimi tutacak, kardeşim kadar yakın hissedeceğim dostlarım oldu. Bunun değeri hiçbirşeyle ölçülemez.

Emekli olduktan sonra hiç boş kalmadım, hep yapacak işim oldu, çok şey öğrendim, model trencilik üzerine üniversite bitirmedim ama en azından bir meslek lisesi bitirdim diyebilirim. Gerek Türkiyedeki arkadaşlarım, gerekse yurt dışındaki modelciler her zaman yanımda oldular. Paylaşımcılık denen şeyi öğrendim, bilgiyi dağıtmanın, öğretmenin, almanın ve vermenin keyfine vardım.

Tabiiki bunlar çok kolay değil, elli senelik arkadaşlarımdan bile 'hay koca bebek' lafını işittiğimde oldu. Zamanla yaptıklarımı gördükçe, daha derinden bakıp olayı irdelemeye başladıklarında durum değişiyor.

Evet ne kazandığıma gelince, üretkenlik ve yaşama bağlılık, hayattan keyif alma, insanları sevme, paylaşma. Eh bu kadarıda yetmezmi...


Metin bey merhaba,

Bu ülkede olupda modeltrenci olmak hiç kolay değil. Bu yadsınamaz bir gerçek. TL ile kazanıp Euro ile harcamak gibi bir handikapımız var. Bu bir tercih meselesi. Telefonumu ancak bozulduğu zaman değiştiririm, arabamı hurdaya çıktığı zaman değiştiririm, ama hobimden vazgeçemem. Bir vagon almak için üç ay beklerim, iki senede bir loko alırım. Doğruyu söylemek gerekirse hakikaten zor. Ama bu bütün dünya için geçerli. Yurt dışında bile insanlar iki kere düşünüp ondan sonra alıyorlar. Bu konuyu çok arkadaşımlada konuştuk. İyiki bu hobiye seneler önce başlamışım diyorum, bu gün başlasaydım, herhalde epey saç yolardım kafamdan. Şuda bir gerçekki hobisi olmayan vatandaşların kafasında saçda yok. Sadece sizi ne kadar iyi anlayabildiğim için yazdım bunları.


Kemal bey merhaba,

Sevgili arkadaşım, yukarıda yazdığım sadece latifeydi, biliyorsun. Ankara olmuş, İstanbul olmuş ne farkederki...Harekete geç, arkandayım. Her türlü ortak çalışmayı desteklediğimi zaten biliyorsun.

Saygı ve sevgiler hepinize,

Can