Genel Konular > Multimedya Örnekleri

Demiryolu, Tren, Tramvay, Ulaşım ve Şehir kitapları

(1/12) > >>

Okan:
Merhaba,

Bu kategori multimedia ama bu sefer tümüyle singlemedia yani tekmedya örneği bir konu başlatmak istedim. Başlıkta verdiğim gibi, Demiryolu, Tren, Tramvay, Ulaşım ve Şehir içerikli/konulu kitapları paylaşmak istiyorum. 

Bu kitapların bir kısmı fotograf/anı derlemesi, bazıları ise İstanbul, İzmit gibi şehirlere ait eski dönem fotografların bulunduğu kitaplar. Bu kitapların bazıları arkadaşlarım tarafından armağan edilirken, bir kısmını da dükkan veya internet sahafları ve kitap fuarları sayesinde edindim. İstanbul, kitap fuarları açısından şanslı olsa da diğer illerde bulunabilecek kitaplar açısından ne kadar verimli emin değilim.

Kitaplara ilişkin olabildiğince detay bilgiyi diğer arkadaşarımızında edinebilmesi ve burada bir liste oluşması için paylaşacağım. Eğer fırsatınız olur, sizler de elinizde bulunan kitaplarla bu konuyu zenginleştirirseniz memnun olurum ve hepimizin elinde bir başvuru kaynağı oluşabilir.

Haydi bismillah...

Okan:
Bu seride paylaşmak istediğim ilk kitap, hepimizin tanıdığı, tren konusundaki merak ve sevgisi hepimizce bilinen dostum, arkadaşım ve bana bu konuda ilham kaynağı olan Mehmet Utkan tarafından armağan edilen bir kitap.

Kitabımızın adı : Turkish Steam Unter Stern und Halbmond : Dampflokomotiven in der Türkei, Under the Star and Crescent Moon : Steam Locomotives in Turkey

Türkçe olarak Ayyıldız Altında Türk Buharı : Türkiye'deki Buharlı Lokomotifler diye ifade edebiliriz.



Kitap yayımcı firması Verlag Eisenbahn, Verlag firmasının demiryolu ve tramvay kitapları yayınları yapan dalı olarak bahsediliyor. Benim elimdeki 1976 yılı basımı ve Arşiv numarası 30 olarak verilmiş.

ISBN kodu 3 85649 030 2 olan bu kitap fotoğraf sayfaları parlak kağıt olmak üzere tümüyle siyah-beyaz. R. Schnell ve U Schweim tarafından 1973-1974 yıllarında ülkemizde yaptıkları gezilere ilişkin bir seyahat ve fotoğraf kitabı olarak hazırlanmış. Kitap tümüyle Almanca ve ilk 24 sayfada gezilerden izlenimler ve lokomotiflerin listesi yer aldıktan sonra 130 adet fotoğraf yer alıyor. Bu fotoğraflardan 3 örnek paylaşmak istiyorum.



Bu fotoğrafta TCDD 56 717 (eski SNCF 150X/DR 44 olarak belirtilmiş) Ulukışla istasyonuna giderken görüntülenmiş. Aşağıda ise 45213 ve Kayseri'de eski bir yolcu vagonu görünüyor:



Bu fotoğraf ise tam bir karışım:



Sol üstte MAN-Triebwagen MT50-Söke, altta, FIAT-Triebwagen MT55-İzmir-Hilal'den geçerken, sağ üstte Dizel 33122-İzmir'de ve altta bir BR57 Alsancak'a giderken görüntülenmiş.

Kitapta, Ulukışla, Yapı, Sirkeci, Adapazarı, Ereğli, Armutçuk, Çatalağzı, Karabük, Hisarönü, Kangal, Malatya, Gaziantep, Fevzipaşa, Adana, Yenice, Mersin, Konya, Torbalı, Nazilli, Denizli, Basmane, Alsancak, Hilal yörelerinden fotoğraflar bulunuyor.



Tam bir hazine, tekrar teşekkürler Mehmet Abi.



Okan:
Serideki ikinci kitabımız benim 2009 yılında Almanya'da bir Modeltren fuarından aldığım bir kitap.

Kitabımızın adı : Dampf Unterm Halbmond Die letzten Jahre des Dampfbetriebes in der Türkei

Türkçe olarak Hilal Altında Buhar : Türkiye'de Buharlı İşletmeciliğin Son Yılları diye ifade edebiliriz.



Kitap RÖHR-VERLAG tarafından yayınlanmış

ISBN kodu 3-88490-183-4 olan bu kitap parlak kağıda renkli ve siyah beyaz olarak basılmış. Benno Bickel, Karl-Wilhelm-Koch, Florian Schmidt tarafından 1987 yılında derlenmiş, ve 23 kişinin 1971-1986 tarihleri arasında ülkemizde yaptıkları gezilerde çektikleri fotografların yer aldığı bir seyahat ve fotograf kitabı olarak hazırlanmış. Kitap, anlatımları Almanca, fotografların açıklamaları ise hem Almanca hem de İngilizce olarak verilmiş.

Önsöz ise hem Almanca hem de Türkçe, "Bu kitap en güzel ve en garip fakat güvenini yitirmemiş bir memlekete ve bilhassa insanlarına karşı bir aşk ilanı olup.." diye başlıyor.



Bu fotoğrafta Eğridir'de köprüden geçmekte olan 56512 görüntülenmiş. Sol tarafta ise kaynaklar verilmiş ki bu liste değerli, bu listeden kitapları bulanların paylaşmalarınından memnun oluruz. Kitapta yer alan demiryolu tarihimizle ilgili bilgiler için bu liste kaynak gösterilmiş.



Bu fotoğrafta, Türkali yakınlarında 46224, Çatalağzı-Hisarönü yakınlarında 56.3 ve solda 46205 görüntülenmiş. Kitapta Burdur, Erzurum, Kars, Ankara, İzmir, Afyon, Konya, Samsun, Sivas, Kayseri yörelerinden fotoğraflar yer alıyor. Ayrıca pek çok buharlı lokomotifimizin künye ve özellik bilgileri listelenmiş.



Bu kitap ile ilgili diğer bilgileri, kitabı bulduğum modeltren fuarından fotograflarla beraber http://modeltrenciler.com/forum/index.php?topic=3959.msg37294#msg37294 mesajımda paylaşmıştım.

utkan:
Kitaplar çok değerlidir....ama bir de doğru insanların ellerinde olurlarsa....o zaman çok daha değerli olurlar...

Ne mutlu bana senin gibi bir dostum olduğu için, Okan'cım....

m.utkan

GOKHAN OZKAN:
Okan Bey,

İyi okumalar. Hepsi çok güzel birer kaynak.
Selam ve sayglar

G. ÖZKAN

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git