Gönderen Konu: Nedim Beyin Hornby Digital Sistem uygulamaları, örnekleri...  (Okunma sayısı 14297 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

NEDİM

  • Ziyaretçi
sevgili cem tekın ustadım senın dıgıtal konu acalım mı sozune uydum...
sevgılı tum hobıdas dostlar,
bu aralar bır haylı yogun olmama ragmen ..saat sabahın 04:30 kafaya taktım ya bu dıgıtal system konusunu harun beyden hornby marka 5 adet decoder ve 1 adet te dogal olarak dıgıtal control unıt satın aldım.. ılk olarak bır adet dcc ready yegenımın amerıkan dan yenı getırdıgı bachmann loko uzerıne proseste uyguladık.. zaten onda problem cıkmaz ıdı buyuk ıhtımal ıle o uyumlu hale hazır ıdı..
ancak mesele elımdekı eskı tıp motor ve nerede ıse benım ıle yasıt lokolarda denemeye geldı ılk olarak 1976 yılında ılk sahıp oldugum lıma marka loko uzerınde denedım ... sonuc mu mukemmel dayanamadım hemen yazmaya basladım.. hemde oylesıne mukemmelkı hız ayarını anlatamam ılerı gıder ıken gerı aldıgımda yavas yavas hız kesıyor ve sonra gerıye dogru yavas yavas hızlanıyor.. sımdı hepsı dıgıtal olacak sıtemın.. kafaya koydum dıoramada yakında gelıyor.. ınanmıyacaksınız ama bu sıtedekı dostlar sayesınde heves ve hırsım arttı.. hepınız sagolun varolun.. hersey gonlunuzce olsun..
sevgı ve saygılarımla.
nedım kus.. 

avsalı

  • Ziyaretçi
Ynt: DIGITAL SYSTEM
« Yanıtla #1 : Ocak 17, 2007, 08:57:54 »
nedim bey heycanınız yazınızdan da belli oluyor. loko da çok güzel e sizde gelişmelerden memnunsanız ki keza onu anlıyorum.DCC ci olacak herkez.:)

ctekin

  • Ziyaretçi
Ynt: DIGITAL SYSTEM
« Yanıtla #2 : Ocak 17, 2007, 09:04:55 »
Nedim bey ellerinize sağlık.

İyi ki konuyu açtınız. Aslında buna bir bölüm açılsa digitale geçiş vs. tipi yazılar orada birikse süper olurdu ama ilerde olur sanırım.

Bu arada bir hafta içinde digital kullanıcılarına güzel haberler verebilirim. Şimdiye kadar Türkiye'de pek üzerine düşülmediğinden digital ile yapılabilecekler bilinmiyordu ama yurt dışında çok fazla faaliyet var. Bunların bir kısmını buraya taşıyalım diyorum.

Şimdilik herkese sevgiler,

Cem.

NEDİM

  • Ziyaretçi
Ynt: DIGITAL SYSTEM
« Yanıtla #3 : Ocak 17, 2007, 10:40:56 »
sevgili okan bey,
oncelık ıle tsk ederım. evet dıjıtal soket ne kelıme ıcınde kocaman bır motor olan kucuk bır dızel loko ıcerısıne koydum decoder bugun yarında ıkı lamba koyacagım on ve arkalara bakalım sonuc ne cıkacak.. dedıgım gıbı motor ıslevı harıka.bırde ses decoder ekledıkmı herhalde son model modıfıye olmus olacak..
sevgı ve saygılarımla.
nedım kus.. 

mali87

  • Ziyaretçi
Ynt: DIGITAL SYSTEM
« Yanıtla #4 : Ocak 17, 2007, 21:31:45 »
    Nedim abi tebrik ederim gerçekten güzel bir iş çıkarmışsın.Digital konusunda  bukadar hızlı bir atak beklemiyorduk sizden süpriz oldu.Emeginize ve bizlerle paylaştığınız içinde ayrıca teşekkür ederim saygılarımla.


    mali......

NEDİM

  • Ziyaretçi
Ynt: DIGITAL SYSTEM
« Yanıtla #5 : Ocak 18, 2007, 09:41:58 »
sayın uluozgur,
sıze katılıyorum bende analog sıstemlerı olan ve bır haylı eskı tıp lokolara sahıp bırı ıdım. harun bey bana dıgıtal system onerdı. kendısını basta pek dınlemedım bana uzak geldı yıllar once baslayan bılgısayar teknolojısı gıbı.. ılk etapta sıcak bakamıyor ınsan cunku bırdenbıre alısmadıgı bır ortam ıcıne gırmek korkutuyor acıkcası. ama uygulamayı gorunce ne dıyecegını sasırıyor. malum teknolojı geregı bır zamanlar el ıle veya daktılo ıle yazardık sımdı bılgısayarlar bır parcamız halınde.. ustune ustluk uygulamasını yaptıgım loko cok eskı ve kucucuk bır loko vallahı cok da guzel saklandı decoder..
bende sasırdım acıkcası bırde ısık uygulaması yapayım bakalım ne olacak. ses decoder konusunda da cok haklısınız.. ben bu gectıgımız c.tesı harun beyın orda bır dostumuzun lokosunu (dıgıtal system) hat uzerınde kontrol unıtesıne uyup uymadıgı denendı. sonuc mukemmel ıdı. ben hayranlık ıle ızledım.. lokoda ses efektlerını fren sesımı ararsınız kazana komur atma seslerımı duduk sesı mı ... efekt bır harıka ses decoder lı bır bambaska ımıs ya haklısınız yerden goge kadar.. harun beye soyledım zaten bıran evvel ses decoderlar ustad dıye..
sevgı ve saygılarımla.
nedım kus..   

ktuzunalp

  • Ziyaretçi
Ynt: DIGITAL SYSTEM
« Yanıtla #6 : Ocak 18, 2007, 11:00:12 »
Evet, mesajlardan anlaşıldığı kadarıyla, ileride dijitale geçmeye karar verirsem (ki herşey benim sırama göre, önce kurgu, sonra trenler, elektronik sistemler ve son aşamada dijital olabilir) Hornby sisteminin bütün lokomotiflerime uygulanabileceğini öğrenmiş oldum. Burada dijital konusunda bilgi veren bütün arkadaşlara çok teşekkür ederim.     

NEDİM

  • Ziyaretçi
Ynt: DIGITAL SYSTEM
« Yanıtla #7 : Ocak 19, 2007, 01:33:23 »
sevgılı hobıdaslarım,
ben kesınlık ıle dıgıtal system demekteyım. cunku az evvel bır sonuc daha aldım. lıfe-lıke dızel loko uzerınde uygulama basarı ıle bıttı. bırtek son modıfıye olarak on ve arka aydınlatmaları kaldı.. sanırımkı gercekten mukemmel bırseyler olusmakta.. ben harun beyden satın aldıgım dıgıtal system decoderların uclarını keserek legımlemek yerıne ne olur ne olmazları dusunerek soket yaptım. c.tekın dostum demıstı soket pazarlama masalı dıye.. tekrar haklısın c.tekın dostum.. sokette urettık ne olacak sonu bakalım.
oncelık ıle karakoyden satın aldıgım dısı ve erkek soket uclarını ıkılı gurup halınde yapıstırdım ve sonra 4+4 olmak uzere 8 ayaklı soket olarak kestım ve elımde tek renk oldugu ıcın tıpp-ex (doktılo sılıcısı eskı tıp lıkıt) ıle cızgıler ıle renklerıne gore numaralandırdım. sonra loko uzerınde verılen semaya gore ısaretlı ucları leyımledım. ve loko ıcerısınde uygun dusecek yere cıft taraflı bant ıle sabıtledıkten sonra dıgıtal decoder sokete uclar (renkler) tutacak sekılde monte ettım.. bır tek ılerı asamada on ve arka farlar takacagım.. ıc ısıklandırma tamam cunku.. sonuc harıka.. ıste kendımce cekebıldıgım fotograflar.. ben artık dıgıtal demekteyım.. korkmamız yersızmıs..
sagol teknolojı sagol senın sayende sıte olustu ben dostlar buldum sımdı de trenlerım ıle sahane vakıt gecırecegım. hersey gonlunuzce olsun.
sevgı ve saygılarımla..
nedım kus.. 

NEDİM

  • Ziyaretçi
Ynt: DIGITAL SYSTEM
« Yanıtla #8 : Ocak 19, 2007, 01:37:28 »
sevgılı dostlar,
bunlarda montajın son halıne aıt bır ıkı fotograf.
sevgı ve saygılarımla.
nedım kus..

avsalı

  • Ziyaretçi
Ynt: DIGITAL SYSTEM
« Yanıtla #9 : Ocak 19, 2007, 08:17:54 »
NEDİM BEY ne diyebilirimki siz digital sistemide aşmak üzerisiniz. soket te imal edilmiş.ellerinize sağlık nedim bey

ctekin

  • Ziyaretçi
Ynt: DIGITAL SYSTEM
« Yanıtla #10 : Ocak 19, 2007, 09:19:24 »
Okan selamlar,

Valla internette bir sürü kendi-kendine-yap türü decoder dolaşıp duruyo :) sen boru ve kartonları al, ben çizimleri getireyim hafta sonu yaparız bi tane :)

Cem.

Çevrimdışı Teoman Kardaşlar

  • Teoman Kardaşlar
  • Kurul Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: izmir
  • Yaş: 65
  • İleti: 2458
Ynt: DIGITAL SYSTEM
« Yanıtla #11 : Ocak 19, 2007, 20:22:18 »
Nedim bey, ellerinize sağlık. Bu örnek girişiminiz, hepimizi digital sisteme  heveslendirdi.
İyi çalışmalar dileklerimle, selamlar, sevgiler.

teoman

Çevrimdışı kamyoncu-itulu1

  • okan
  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul - bahçeşehir
  • Yaş: 36
  • İleti: 400
    • rc kamyon t?r ve iş makineleri
Ynt: DIGITAL SYSTEM
« Yanıtla #12 : Ocak 19, 2007, 22:46:50 »
nedım abı show yapmıssın valla

cok mukemmel gozukuyorlar

BOSTANCI INSAAT RC Construction Channel

CAT: 345D LME Wedico  Liebherr: LR 634 Carson-Leimbach  Mercedes Benz: Arocs3342AK 6x6 Premacon//SK3544AK 8x8 Premacon//NG2638AS 6x6 Wedico//2624LAK6x6 MAN: F90 35.422VFAK 8x8 Wedico-Prem

NEDİM

  • Ziyaretçi
Ynt: DIGITAL SYSTEM
« Yanıtla #13 : Ocak 20, 2007, 12:05:37 »
sevgılı hobıdaslarım,
hornby marka dıgıtal system ait decoder takılan lıfe lıke marka 3500 dızel loko (santa fe) ıcın son kez gozden gecırmeler yapıldı ve ısıklandırma sıstemınde bır anda kafamda sımsekler caktı. sevgılı harun bey arayarak dıgıtal system hakkında bıraz daha detaylı ve kendılerınınde elektronık bılgılerını ıceren bılgılere sahıp olduktan sonra.. ısıklandırma sıstemını ve kablo ve decoder yerlestırme ıslemını yenıden gerceklestırdım. sanırımkı bu sefer dahada mukemmel oldu.. ınanın ben cıddı anlamda modıfıye ıslemını yapar ıken buyuk zevk aldım.. dıgıtal system buyuk zevk ya.. bırde uluozgur beyın dedıgı gıbı ses decoder koydukmu buna..ıslemlere aıt fotograflar ıkı bolumde..
sevgı ve saygılarımla..
nedım kus..

NEDİM

  • Ziyaretçi
Ynt: DIGITAL SYSTEM
« Yanıtla #14 : Ocak 20, 2007, 12:13:54 »
dıger resımler

mali87

  • Ziyaretçi
Ynt: DIGITAL SYSTEM
« Yanıtla #15 : Ocak 21, 2007, 17:46:59 »
   Nedim abi prototip hazır seri üretime ne zaman geçeçeğiz,saygılarımla. :D

   mali....

NEDİM

  • Ziyaretçi
Ynt: DIGITAL SYSTEM
« Yanıtla #16 : Ocak 22, 2007, 22:08:19 »
sevgılı dostumuz,
dıgıtal system ıle ılgılı bır msg vardı sızden ''Marklin MFX ses dekoderleri ile ilgili 1-2 ufak bilgi vereyim. Bir ara da bendeki sistemin video kaydını yapıp göndereyim.''
merak ve heyecan ıle beklemekteyız.
sevgı ve saygılarımla.
nedım kus..

ctekin

  • Ziyaretçi
Ynt: DIGITAL SYSTEM
« Yanıtla #17 : Ocak 23, 2007, 00:33:56 »
Nedim selam,

Özgür'den önce ben bir-iki bilgi vereyim dedim: sesli decoder'larda decoder'a ek olarak bir ses modülü ve minik bir speaker var. Ses modülleri şu sıralar hızla gelişiyor: 4 kanal sesten sonra şimdi çoksesli (polyphonic) modüller çıktı. Bir de gerçek sesli modüller var. Bunlardaki en büyük espri istenen lokonun gerçek sesini kaydedip koyabilmek. Birçok decoder zaten bilinen lokoların orijinal sesleri ile satılıyor ama bilgisayara bağlayıp kendi kaydettiğin sesleri de koyabiliyorsun.

Bir de çok akıllıca bir durum var: özellikle buharlılarda sesin ritmi, lokonun hızı ile değişir ya; tekerlere bir mıknatıs mekanizması koyup hıza göre decoderde sesin ritmini değiştiriyorlar. Çok acaip, çok!

Bunlardaki en büyük problem speaker için yer oluşturmak. Yurtdışında birçok kişi mümkün olursa lokoların içini oyuyor (daha büyük alan, daha iyi akustik). Bazı sesli Marklin'lerde altta kapak var, istersen açıyorsun: ses daha güzel duyuluyor.

Özgür daha detaylı bilgi verir sanırım; benden şimdilik bu kadar.

Saygılar,

Cem.

ktuzunalp

  • Ziyaretçi
Ynt: Nedim Beyin Hornby Digital Sistem uygulamaları, örnekleri...
« Yanıtla #18 : Ocak 24, 2007, 15:18:38 »
Bu mıknatıslı sistem, bizim bisikletlerde kullandığımız hız göstergesi ile benzer mantık olmalı. Tekerleğe konulan mıknatıs karşı sensörden her geçişinde bir pulse (sinyal) gönderiyor. Hızlanınca kilometre saati değeri de değişiyor. Tahminice lokomotif hızlandıkça ses dosyasını değiştiriyor olmalı .

Bu arada, ses dekoderlerinde dosyalar halinde kayıt sözkonusu mudur, yani mp3 çalar gibi bir sistem midir? Gelen sinyale göre farklı dosya mı devreye giriyor ?

jedi

  • Ziyaretçi
Ynt: Nedim Beyin Hornby Digital Sistem uygulamaları, örnekleri...
« Yanıtla #19 : Ocak 24, 2007, 17:51:10 »
Nedim abi selam,

işi çözmüşsün sen eline sağlık... şu lokoya decoder sığarmı sence (ve tüm bu işi bilenlerce)???

saygılar,
Melih