Genel Konular > Digital Sistemler İle İlgili Konular

Makas ve aydınlatma için ekonomik dekoder

(1/4) > >>

huseyinozsut:
Diaroma planlamam sona yaklaşıyor. Son durumda tam 18 makasım, onlarca bina içi aydınlatmam, yüze yakın sokak lambası, tren yolu aydınlatması vs. var.

Tabii ki, aydınlatmayı gruplayarak topluca yapacağım. 6-7 grupta tüm aydınlatmayı hallederim. DCC'ye bağlı olmak zorunda da değiller. Ancak bağlı olsa fena olmaz hani.  ;D

Ona gelene kadar 18 makası DCC'ye dahil etmenin maliyeti aklımı başımdan aldı. Elektronik malzemelerin maliyetini düşününce de, aksesuar dekoderine o kadar para vermek içime sinmiyor. Düzgün çalıştığından emin olduğum, Arduino tabanlı dcc çözümlerini araştırıyorum. Makaslarımın çoğu elektrikli Lima. Kendinden elektrikli versiyonları 40TL'ye satıldığı ve elimde 6 tane zaten olduğu için Lima ile devam ettim. Bir şase, iki + elektrik çıkışı var. Bu makasın DCC'ye uygun olup olmadığını bilmiyorum. Ancak kendi yapacağım dcc dekodere ne olsa uygun olur.

Kalan makaslarım piko, hornby ve shinohara... Hiçbirinin makas motorunu almadım. Manueller şu anda. Bu konuda ya paraya kıyıp hepsi için ayrı ayrı makas motoru alacağım, ya da servo veya stepper motorlarla bu makasları elektrikliye kendim çevireceğim.

Sorum şu: Arduino bazlı ekonomik hazır kit satıldığını gördünüz mü? Kendim oturup dizayn etmeye çok üşeniyorum. Ancak bulduklarım:

Arduino ve dcc servo kontrolü:
https://rudysmodelrailway.wordpress.com/2014/10/06/arduino-as-a-combined-dcc-servo-and-function-decoder/
http://model-railroad-hobbyist.com/node/19446

Tek bir Arduino'ya 17 makas kontrol ettirmek özellikle modüler olacak bir diaromada bana akıl karı gelmiyor. O yüzden her modüle bir arduino düşecek şekilde 7 arduino ile hem ışık kontrolünü, hem makas kontrolünü dcc'ye çevirebilirim gibi geliyor. Modüller arası kablo bağlantısının az olmasını hedefliyorum. Daha önce Arduino ile benzer deneyimi olan var mı?
Toplamda 7 modülüm var ve modüller üzerindeki makas sayıları şöyle: 3, 6, 1, 1, 1, 3, 3 ... Kuracağım şehir 6 , 1 ve 1 makas olan toplam üç modüle dağılmış vaziyette. Aydınlatma ihtiyacı da bu modüller arasında eşit dağılıyor gibi varsayabiliriz. Bu durumda Dekoderlerdeki yoğunluk şöyle: 3, 8, 3, 4, 2, 4, 4  ;D

Tüm sistemi dcc kurmak istememin sebebi kontrolü nihayetinde pc'ye yaptırmak istemem. Standart bir dcc programı vasıtası ile, tercihen diorama planımı çizerek, makaslarımı görerek, pc'den kontrol yapabilirsem süper olur. Pc görüntüsünü tablete alıp, tabletle kontrol yapmayı hedefliyorum.

kamyoncu-itulu1:
konuya bende ilgi duyuyorum G ölçekli şehirimde benzer durumlar var, bir arkadaşım bu mikro bilgisayarlar-işlemciler var adını unuttum şu anda onun üzerinden yapılabılcegını söylüyor onun üzerinde zaten 8-10 çıkış var basit bir yazılımla pozisyon -1 ve 2 olarak sistem akıllı telefon yada tabletten çalışabilir diyor. Bende gaz verıyorum bana yapması ıcın bakalım yaparsa yapıcak. Ozaman hıc heyecan aramaya gerek kalmadan cok ucuza dıaroma kontrolumu telefondan yapacagım. Ayrıca Makasları ucuz yollu kontrol için servo kullanabılırsınız.  Rc araclarda kullanılan servolar yada step motorlar iş görebilir. makaslara guc gerekmedıgı ıcın 1 dolarlık servolar dahi iş görür ama kumanda yerıne kullanacagınız sıstem onemli servoya verılecek sinyal önemli. he sistemle ugrasmam bununla klasık  rc mantıgıyla devam ederım dersenız 9 kanal kumanda 200 tl turnıgy 9x modeli olan . 9 ayrı makası yada fonksıyonu kontrol edersınız onun vasıtasıyla.

fvefa:
Beş dolara adam 17 makas hemde servo bağlamış anladığım kadarı ile. Bu işi ESU ile yapmaya kalksan iki servo için 35 Euro ödemek zorundasın. Eğer elinizden geliyorsa hiç düşünmeden getirtin. İnsanın elinden gelmese bile yapa boza sonunda getirtir. Bu fiyata da yap boz hiç sorun olmaz :) Kolay gelsin.

uzay:
konuyla ilgili ürünler ve eğitimleri bulabileceginiz linkler

programalama ve mini bilgisayarlar
http://www.robotistan.com/

eğitimler ve merak ettiğiniz herlşey
http://www.elektrikport.com/arama/?cx=011883342350918815643%3Aqjfbwvrcmry&cof=FORID%3A11&q=+Arduino+&sa=&ie=UTF-8

farukbrgl:
Merhabalar, ben lokomotifleri arduinoyla kablosuz olarak haberleştirmeye çalışıyorum, sizin dediğiniz lambalar vb. elekronik parçalar da arduinoyla kablosuz olarak kontrol edilebilir.İsterseniz yardım edebilirim. Şu anda bitmedi uğraşıp, küçük pürüzler kaldı. Sınavlar bittikten sonra yeni konu açıp orda yazarım yaptıklarımı.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git