Gönderen Konu: Tren setlerinde çift dekoder kullanımı  (Okunma sayısı 4235 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı CAN

  • Can Becan
  • Administrator
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 73
  • İleti: 588
Tren setlerinde çift dekoder kullanımı
« : Nisan 03, 2012, 02:26:46 »
Değerli Modeltrenciler,

Bu konu uzun zamandır kafamı kurcalıyordu. Sizinle paylaşmayı uygun buldum. Yaptıklarım belki sizin birçok sorunuza yanıt verebilir. Ben modeltrenci olarak dizellere, özellikle 4. ve 5. dönem DMU setlere (yani hayatım boyunca bindiklerime meraklıyım.) DMU ve EMU setler bildiğiniz gibi en az iki ve genelde 3 veya 4 vagonlu ve çift kafalı dizel veya elektrikli, yolcu taşıma amaçlı üretilmiş tren dizileridir. Bunların çoğunun HO ölçek modelleri mevcut olup, sanırım birçoğumuzda da var.

Tabii, bende de bunlardan bir kaç tane var. Son senelerde üretilen modern DMU/EMU set modellerinde tabiki hiçbir problem yok. Bu setler genelde DCC/DCC ready olarak geldikleri için setin tüm fonksiyonlarının çalışabilmesi için gerekli her türlü altyapı hazır. Demek istediğim, bu setlerde dekoderi taktığınız zaman problem kalmıyor. Vagonlar arası iletişim soketli bağlantılar sayesinde zaten hazır.

Ama eski setlerde, (Tamamen Analog veya  DCC+Analog setlerde), setlerin DCC ye dönüşümünde tek dekoder kullanmanın doğurduğu bazı problemler var. Vagonlar arası elektriki iletişim olmadığı için üç veya dört vagonlu bir seti DCC ye çevrimde tek dekoder kullandığınız zaman, vagonlar arasında iletişimde, yapmak istedikleriniz doğrultusunda minimum üç, veya dört veya altı kabloyu set boyunca taşımanız gerekiyor. Bunun birtakım handikapları var.

Dört vagonlu ve kablolarla birbirine bağlanmış bir diziyi raftan alıp ray üzerine taşımak, (tabii kabloları koparmadan) gerçekten zor ve can sıkıcı.

Böyle bir dizinin modifikasyonu demek minimum 2.5 mt. veya istekleriniz doğrultusunda 10 mt. kablo döşemeniz demektir. Bu işe uygun kablo 0.05-0.08 mm2 arası (Flex, çok telli, tek iletken), kablodurki, zaten Türkiyede mevcut olmayıp dışarıdan temin edebileceğiniz bu kabloyu bu kadar, tabir uygunsa bol bulamaç kullanmak hiçde mantıklı değil.

Elimde taa 1995 den kalma DMU analog setler var. Bunları tamamen DCC ye dönüştürmeyi baştan beri düşündüydüm. 2008 yılında tren modelciliğine boğazıma kadar soyunduğum zaman, değerli arkadaşım Sn. Okan Bekatlı yada bu konuyu sormuştum. Ayaküstü görüşmemizde bir sette çift dekoder kullanmanın olabileceği konusunda hemfikirdik.

Aradan zaman geçti, trenler, kurgu yapımı, ev hayatı, günlük yaşam, bu konuyu bana unutturdu. Taaki, iki ay önce Sevgili dostum Serkan, Ankaraya gelene, Ankarada bir Model evi açana kadar.  Serkanı ilk ziyaretimde raflarda bir DMU set gördüm. ROCO 43011, BR 601 (VT 11.5) DB TEE. Taa 1974 de yalınayak, başıkabak öğrenciliğimde Frankfurttan Münihe kadar zar zor 89 Doyçmark ödediğim, salak salak lokonun başından ayrılamadığım seti görene kadar. Aldım tabii.



Tahminime göre yaklaşık 10 sene önce imal edilmiş olan bu model, DCC dekoderli ama DCC + analog sistem, 1 DCC + 3 analog bir modeldi. Yani motorlu vagon DCC ve diğer üç vagon analog çalışıyordu. Birkaç aydır günlük gailerle trenlerle ilgilenemedim, ama geçen hafta oturdum, ve başladım. Dört vagonlu bu setin aydınlatması ön ve arka aydınlatmalar ve iki ara yolcu vagonu aydınlatmalarından ibaret olup, enkandesan lambalı idi. Gayem seti tamamen LED aydınlatmalı yapmak baş ve sondaki çeker vagonların aydınlatmasınıda yapmakdı. Set eski olduğu için vagonlar arası özel kuplör (kuplör demeyeyimde kanca) mevcuttu.

Dört vagonlu bu sette,

1. Taşıma kolaylığı açısından,
2. Aydınlatma yükünü azaltma nedeni ile çift dekoder kullanmaya karar verdim.

Motorun bulunduğu vagonda olan dekoder, motor+ön lambalar+ arkasındaki vagonun iç aydınlatması,
Arka dummy vagonda olan dekoder, lambalar+arkasındaki vagonun iç aydınlatması olarak tasarladım. yani 2+2 vagonu arada bağlantı olamadan taşıyabilecektim.

Burada daha fazla teknik detaya girmeye niyetim yok. Sonuçda DB BR 601 çift dekoderle benim istediklerim doğrultusunda tıkır tıkır çalışıyor.  Sanırım dostum Sn. Bekatlı ile bir konuyu daha çözdük.

Tabii, hepsi bu kadar basit değil. Ama herkesin ilgisini çekmeyeceği için, dekoder seçimi, kablaj ve montaj, adresleme, CV ayarları gibi konuları burada anlatmıyorum. İlgilenen dostlar bana özelden mesaj atarlarsa, her türlü yardıma hazırım.

Çok kaliteli bir fotoğraf değil ama, modelin son hali,



Saygı ve sevgilerimle,

Can 

 



   

Çevrimdışı Aynur&Sermet

  • Aynur&Sermet ERAY
  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ANKARA
  • Yaş: 69
  • İleti: 204
Ynt: Tren setlerinde çift dekoder kullanımı
« Yanıtla #1 : Nisan 03, 2012, 09:20:53 »
Merhaba Can Bey,

verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. setinizi güle güle kullanın. vagon arası bağlantılar için çok küçük karşılıklı(erkek ve dişi) konektörler var Ulus'taki elektronik malzeme satan yerlerde. ben aldım ama henüz bağlantı yapmadım. bunları kullanarak vagonlar arası bağlantı gözü çok rahatsız etmeyecek şekilde yapılabilir diye düşünüyorum. yanlız çok küçük oldukları için tel lehimlemek ve takıp çıkartmak sorun olabilir. benim daha önce kaledeki toplantıya getidiğim sesli Amerikan lokonun böyle bir konektörü vardı sökerken kırdım. dikkatli olmak lazım.

selam ve sevgiler

sermet eray

Çevrimdışı serkan kaçar

  • Serkan Kaçar
  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: yak?nda maltepe
  • Yaş: 49
  • İleti: 1250
  • bende varım
Ynt: Tren Setlerinde çift Dekoder Kullanımı
« Yanıtla #2 : Nisan 03, 2012, 16:17:14 »
can abi merhaba eline saglık çok güzel olmuş ben seti geri istiyorum avukatım seni arayacak
Serkan kacar yaşlanarak degil, yaşayarak tecrube kazanilir. Zaman insanlari degil,armutlari olgunlastirir.

Çevrimdışı kemalomay

  • Kemal Omay
  • Administrator
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul
  • Yaş: 25
  • İleti: 2880
Ynt: Tren setlerinde çift dekoder kullanımı
« Yanıtla #3 : Nisan 04, 2012, 00:18:44 »
Serkancım ne ayıp vallahi , olmaz ki ama var mı öyle kıskanıp geri almak , cık cık cık , böyle hainlikleri ancak ben yapardım sana hiç yakışmamış  ;D

Can dostum güle güle kullan , keyifle yürüt trenini , yeter ki bende olmayan tren alma............ :D

Bu arada son Brüksel maceraların nasıldır acep.
YAŞLANDIĞIMIZ İÇİN OYUN OYNAMAYI BIRAKMAYIZ , OYUN OYNAMAYI BIRAKTIĞIMIZ İÇİN YAŞLANIRIZ.   G.BERNARD SHAW.