Gönderen Konu: Lima Raylar hangi marka raylarla uyumludur?  (Okunma sayısı 51487 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı huseyinozsut

  • Forum Üyesi
  • Yaş: 37
  • İleti: 80
Lima Raylar hangi marka raylarla uyumludur?
« : Ağustos 08, 2014, 12:33:55 »
Merhabalar,

Foruma yeni üye oldum. Çocukluğumdan beri model trenlerle ilgilenmekteyim. Abimden bana devrolmuş ve benim geliştire geliştire bugüne geldiğimiz Lima marka bir tren setim mevcut. 2 adet oyuncak sınıfı lokomotif ve vagonlar, 1 adet model sınıfı lokomotifim mevcut. 2 adet 220V ayarlı adaptör, bir adet aksesuar adaptörüm var.

Elimdekiler:
- 3 adet elektrikli makas,
- 1 adet manuel makas,
- 1 adet kırmızı/yeşil ışık (switch'le kırmızıya aldığınızda sizin belirlediğiniz bir bölgede raylardaki elektriği kesiyor, dolayısı ile diğer bölgelerde tren giderken o bölgeye geldiğinde tren duruyor.)
- 24 adet 222mm düz ray
- 6 adet 333mm düz ray
- 1 adet "X" ray
- 6 adet küçük viraj (6adeti toplam 180 derece yapıyor.  Sanırım 45cm civarı çapla.)
- 22 adet orta viraj  (4 adeti toplam 180 derece yapıyor. Sanırım 40cm civarı çapla.)
- 4 adet büyük viraj (4 adeti toplam 180 derece yapıyor. Sanırım 45cm civarı çapla.)
- 1 adet uzunluk ayarlı ray
- 1 adet 3cm civarı uzunlukta ekleme rayı

Görüldüğü gibi ciddi miktarda rayım var. O yüzden Ray konusunda Lima veya Lima'ya uyumlu markalar ile devam etmeye meyilliyim. Lima ray bulmak oldukça zorlaştı. O yüzden uyumlu alternatif markalar nelerdir merak ediyorum. Mesela aynı gruptan Hornby Lima raylarla uyumlu mudur?

Bir diğer sorum, elimdeki Lima raylar gelecekte farklı markalardan HO lokomotif ve vagon toplamama engel olur mu? Uzak durmam gereken markalar var mıdır?

Şimdilik son sorum ise, oldukça eski bu raylarda çalışmayacak yeni teknoloji şeyler var mıdır?

Çevrimdışı Okan

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ?stanbul
  • İleti: 1120
Ynt: Lima Raylar hangi marka raylarla uyumludur?
« Yanıtla #1 : Ağustos 08, 2014, 15:48:30 »
Merhaba ve hoşgeldiniz,

Hornby raylar Lima eski raylarınızla uyumlu, belki üretim yıllarına göre çok güçük yükseklik farkları olabilir ancak ray birleştirmeleri(fishplate) birbirine uygun. Eski Lima rayların geometrisi Hornby ile farklı ancak bu sizi üzecek bir konu da değil, elinizdeki stoğa bakıldığında Lima raylar belirli bir bölgede kullanılabilir. Anyrail gibi programlarda isterseniz kendiniz de tanımlayarak Lima ve Hornby raylar ile plan oluşturabilirsiniz.

Hatta zorlarsanız, Roco(yataksız-balastsız) veya Atlas(amerikan) rayları da Lima ile birleştirip kullanma imkanınız var.

Lima(ve Hornby) raylar üzerinde iki ray/DC sistemle çalışan her marka model tren ve vagonu kullanabilirsiniz. Yine bu raylar üzerinde tekerleklerini değiştirerek(bu konuda çok çeşitli çözümler mevcut) üç ray/AC için üretilmiş her marka veya Marklin vagonları da kullanabilirsiniz(çok güzel ve nadide vagonlar sözkonusu) ve hatta bazı arkadaşlarımızın yaptığı gibi farklı tekniklerle Marklin(ilginç ve başka markalarda bulunmayabilecek modeller sözkonusu) lokomotifleri de modifiye ederek kullanabilirsiniz.  Dolayısıyla teorik olarak bir sınır yok, sizin istek, el beceriniz ve heyecanınıza kalmış.

Bu eski raylarda çalışmayacak yeni teknoloji bir şey yok. Bütün DCC kumanda ve elektronik aksam sorunsuz çalışır. Ancak eski Lima rayların çok bilinen klasik bir sorunu var : oksitlenme. Bu lokomotif performansına ciddi etkiyor. Özellikle 1994 öncesi, Nickel-Silver olmayan raylarda yaşanan bir sorun. Ray temizliği için kurşun kalem silgisinden, ince zımparalara, ray temizlik vagonlarına, ray temizleme aparatlarına(PROSES'in bir ürünü vardı hatırladığım) kadar pek çok çözüm var. Ancak açıkta kalan bu eski raylar için temizlik veya pislik sorunu daha sık yaşayabileceğiniz bir duruma işaret ediyor.

Bu arada ray temizliğinin her marka ve sistem ray için bir konu olduğunu da paylaşmalıyım. Sonuçta açıkta duruyor, metal bir şekilde reaksiyon gösteriyor veya toz biriktiriyor. İyi bakım şart.


Çevrimdışı huseyinozsut

  • Forum Üyesi
  • Yaş: 37
  • İleti: 80
Ynt: Lima Raylar hangi marka raylarla uyumludur?
« Yanıtla #2 : Ağustos 09, 2014, 02:12:35 »
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Yazdığım bu stok bilgisi Nickel-Silver raylar için. Nickel-Silver olmayan bunun üçte biri kadar rayım da var. Ancak hem işlev, hem görsellik açısından onları işin oyuncak boyutuna ayırdım. Malum, benim veya abimin de elbet bir gün çocuğu olacak. Elimde oyuncak mahiyetinde iki lokomotif ve uygun vagonlar, nickel silver olmayan raylar mevcut. Bunlar kırıp dökerek özgürce oynanabilsin diye oyuncak sınıfına ayrılacak.  ;D Diğerleri ise benim oyuncağım. Vermem kimseye.  ;D

Bugün HobbyTime'a gittim. Bana Piko rayları önerdiler. Dar raydan, geniş raya bağlantı sağlayan fishplateler ile Piko Lima'ya takılabiliyor. Hornby öneriniz için ayrıca teşekkür ederim.  :)

Çevrimdışı NaciAklan

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • İleti: 239
Ynt: Lima Raylar hangi marka raylarla uyumludur?
« Yanıtla #3 : Ağustos 09, 2014, 13:24:23 »

Merhaba,

Hobby Time uzun zamandır mal getirmiyor bildiğim kadarıyla. Stokları sınırlı olabilir. Sizin sorununuz eski yeni ray uyumsuzluğu Eski raylar 2.5 mm yüksekliğindeydi. Yeniler ölçeğe uygun olsun diye 2.1 mm. Tabii kimi firma yeni yükseklikle birlikte tüm ray geometrisini de değiştirdi. Lima ise, artık Hornby Group'un bünyesi içinde. Farklı bir firma yerine belki size daha uygundur. Ayrıca, çok sayıda rsyınız görünmüyor, değiştirebilirsiniz. Tavsiyen Ankaralı trencilerle konuşup, onların da fikirlerini almanız.

Çevrimdışı huseyinozsut

  • Forum Üyesi
  • Yaş: 37
  • İleti: 80
Ynt: Lima Raylar hangi marka raylarla uyumludur?
« Yanıtla #4 : Ağustos 18, 2014, 14:24:59 »
180 derecelik bir dönüş yapacak kadar Piko ray alıp, Lima raylarla deney yaptım. Birbirlerine sorunsuz bağladım. Lima milimetrenin onda 1'i, onda ikisi kadar bir çıkıntı yapıyor. Gerekli görürsem bağlantılarda kolay bulunan 222mm lima düz ray kullanıp, bu rayların bağlantı yerlerini hafif zımparalayarak kot farkını yok edebilirim.

Ebay'den bir sola, bir sağa kavisli Piko makas, Bir miktar Lima r431 viraj ray sipariş ettim. Atlas marka bir grup ray daha sipariş ettim ve uyumuna bakacağım. Eğer Lima ve Pikolarla uyum sağlarsam Atlas raylar da ekonomik çözüm. Bir de almasam içimde kalacaktı, Shinohara'nın double crossover makaslarından bir tane aldım. Uydurmaya çalışacağım. Tamamen deney amaçlı. Böylece elimde nikel-gümüş olmayan tüm rayları emekli edebilecek kadar ray almış olacağım ve kafamda kurduğum diaromayı oluşturmadan önce zeminde kurulum yapıp görebileceğim.

Emekliye ayırdığım r360 virajlar ve nikel gümüş olmayan her türlü ray, gelecekte oyuncak işlevi görmesi açısından saklanacak. Elimdeki oyuncak mahiyetindeki iki lokomotifi de tamir edip saklarsam işin oyuncak kısmı tamamdır.  :)

İşin elektronik ayağında Satıcı Shinohara için "not DCC friendly" demiş. Ben de "challenge accepted" diyorum.  ;D https://www.sparkfun.com/products/11015

Çevrimdışı huseyinozsut

  • Forum Üyesi
  • Yaş: 37
  • İleti: 80
Ynt: Lima Raylar hangi marka raylarla uyumludur?
« Yanıtla #5 : Şubat 13, 2015, 16:11:14 »
Yeni konu açmadan, Lima raylarla ilgili son bir soru sormak istedim. Lima makaslar 14V AC ile çalışıyor. Bu makaslar DC ile sorunsuz çalışır mı? Denemeden önce bilen varsa ona göre davranayım istedim. Dekoder maliyetleri sebebi ile, kendi DCC aksesuar dekoderimi yapmaya niyetlendim de...

Çevrimdışı kemalomay

  • Kemal Omay
  • Administrator
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul
  • Yaş: 25
  • İleti: 2880
Ynt: Lima Raylar hangi marka raylarla uyumludur?
« Yanıtla #6 : Şubat 13, 2015, 18:54:20 »
Lima makaslar hem DC hem AC akımla çalışıyor .
YAŞLANDIĞIMIZ İÇİN OYUN OYNAMAYI BIRAKMAYIZ , OYUN OYNAMAYI BIRAKTIĞIMIZ İÇİN YAŞLANIRIZ.   G.BERNARD SHAW.