Genel Konular > Digital Sistemler İle İlgili Konular

Decoder Montajı: R2592 Freightliner 0-6-0 Diesel Electric Class 08

(1/3) > >>

Okan:
Daha önceden aldığım Hornby R2592 lokomotife geçen hafta sonu aldığım Hornby Decoder'ın montajını bu akşam yaptım. Lokomotif DCC Ready olduğundan montaj işlemi 15dk civarında tamamlandı. Lokomotifin ve işlemlerin adım adım resmini paylaşmak istiyorum.

Lokomotifi öncelikle Fleischmann Profi raylar üzerinde normal doğru akım(DC) besleme ile deneyerek sorunsuz çalıştığını test ettim. Daha sonra Decoderı ambalajından çıkardım, para ile birlikte olmasa da raylar ve lokomotifle bakıldığında gerçekten küçük olduğunu farkedebiliyoruz. Elimde daha önce monte ettiğim MRC AD310(1998) decodera göre karşılaştırıldığında gerçekten çok küçük.

Okan:
Lokomotifin içini açmak ve decoder soketine ulaşmak için üst gövdenin çıkartılması gerekiyor. Üst gövde alt şasiye dört köşeden vidalanmış durumda, lokomotifin kitapçığında açıkça vidalar işaretlenmiş. Bu dört vidayı sökerken, tornavida ile ve gövdeyi elle tutarken ince detaylara zarar vermemeye dikkat etmek gerekli. Yeni seri 'Super Detail' lokolarda aşırı boyutta detay plastik olarak modellenmiş, görüntü çok zarif ve hoş ancak çok narinler, özenli çalışmak gerekiyor.

Dört vidayı söktükten sonra lokomotifi tekrar düz konuma getirerek üst gövdeyi yavaş ve küçük hareketlerle altşasiden ayırıyoruz. Bu sırada ön tamponda bir kaç detay borunun yönünün değiştirilmesi gerekiyor.

Okan:
Üst gövdeyi kaldırdığımızda lokomotifin motor bölümü ve DCC decoder soketi artık önümüzde ulaşılabilir durumda oluyor. DCC soketinde fabrika çıkışında dummy bir parça var, düz analog kumandaya izin veriyor. Bu dummy parça çıkarılarak, decoderın kendi soketinin pinlerinin gireceği delikler açılmış oluyor.

Deliklere decoderın kendi soketi yerleştiriliyor. Pinlerin/soketin yerleşimin sırası olduğuna dikkat ediyoruz. 1 numara ile belirtilen pin yerine decoderın Turuncu(Orange) bacağı ile yön bulunuyor(merak etmeyin decoder klavuzunda yazıyor). Yerleştiriken pinlere zarar vermeden ve hepsinin doğru deliğine eksiksiz girmesine dikkat etmeliyiz. Aksi durumda bazı fonksiyonların çalışmaması veya lokomotifin hareket etmemesi sonucu ile karşılaşabiliriz. Decoderdan 9 kablo çıkıyor biri boşta ikinci set fonksiyonlar için ayrılmış, kullanılmıyor.

Decoder soketini taktıktan sonra lokomotifin kendi orijinal kutusundan çıkan izolasyon kılıfını decoder'ın üstüne geçiriyoruz. Hornby decoder çift taraflı devre yöntemiyle üretilmiş. Kılıf devrenin herhangi bir şekilde elektirikli bir aksama değmesini engellemek, decoderı da korumak amaçlı. Kılıfın takılmasıyla birlikte artık kapanışa hazırız.

de11000:
Okan Bey,
değerli paylaşımınız için teşekkür ederim,elinize sağlık güle güle kullanın...

Ayrıca bu vesile ile bir şey sormak isterim..Doğru akımla çalışan sistemlerin digital yönetimlerine çok yabancıyım..Dekoder seçerken neye göre seçiyorsunuz?Sanırım kumanda sisteminiz bu konuda belirleyici oluyor..Ancak adresleme nasıl yapılıyor?Digital bir dekoder alırken,kumanda sisteminizde tanımlı olmasımı gerekli,yoksa sizmi bir yolla tanıtıyorsunuz?

Çok teşekkürler

Okan:
Son işlem olarak üst gövde şasiye yerleştirilir ve 4 vida ile sabitlenir. Decoder'ın küçüklüğü sayesinde bu işlemde üst gövdenin kapatılması son derece kolay gerçekleşiyor. Tüm bu işlemler yaklaşık 15dk civarında tamamlandı.

İşlem sonunda lokomotifi ilk olarak yine sadece analog olarak doğru akımla denedim. Hornby decoder buna izin veriyor ve yine akım yönüne göre lokomotife ileri/geri yön verebiliyorsunuz.

İkinci olarak lokomotifi elimde bulunan PIKO Digi1 dijital kumanda ile denedim. Decoder NMRA/NEM standart olduğu için her türlü fonksiyon kullanılabilir durumda. Hornby Lokomotifi fabrika varsayılan adresi olan 3den kendi kullanmak istediğim Kanal C ve 6 adresine programladım. PIKO Digi1'in uzaktan kumandası ile 6. loko seçildiğinde komutlara cevap veriyor durumda olduğunu gördüm.

Sonuç gerçekten sevindirici, elimde bulunan PIKO Digi1 ve Piko Dijital decoderlı lokomotifi Taurus(Kanal C adres 3), Hornby Dijital Decoderlı Freightliner ile aynı ray kurgusu üzerinde elimdeki uzaktan kumanda ile yönetebiliyorum. Henüz kafa kafaya vurdurmayı denemedim ancak yapabilmekte teknik bir sıkıntı görünmüyor  ;D ;D ;D

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git